V neděli ráno byla bombardována Oděsa

3. 4. 2022

čas čtení 6 minut
- Mluvčí regionální správy Sergej Bratčuk podle agentury Reuters sdělil ukrajinskému veřejnoprávnímu rozhlasu, že v neděli ráno bylo zasaženo jedno ze zařízení "kritické infrastruktury" v Oděse. "Doufáme, že nedošlo k žádným obětem," řekl Bratčuk.

Rakety zasáhly jižní přístavní město v neděli v časných ranních hodinách, uvedla městská rada na internetu.


Anton Heraščenko, poradce ministra vnitra, uvedl, že Oděsa byla napadena ze vzduchu.

"V některých oblastech byly hlášeny požáry. Některé rakety byly sestřeleny protivzdušnou obranou," uvedl.

 

V pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Rusko připravuje "silné údery" na jihu země.

- Britské ministerstvo obrany zveřejnilo svou nejnovější analýzu situace na Ukrajině.

    Ruské námořní síly udržují dálkovou blokádu ukrajinského pobřeží v Černém a Azovském moři a brání tak ukrajinskému zásobování po moři.

    Rusko si stále zachovává schopnost pokusit se o obojživelný výsadek, ale taková operace bude pravděpodobně stále rizikovější vzhledem k času, který měly ukrajinské síly na přípravu.

    Vážné riziko pro námořní činnost představují hlášené miny v Černém moři. Ačkoli původ těchto min zůstává nejasný a sporný, jejich přítomnost je téměř jistě způsobena ruskou námořní aktivitou v oblasti a ukazuje, jak ruská invaze na Ukrajinu ovlivňuje neutrální a civilní zájmy.


Klíčové body z posledního Zelenského projevu


Zde je shrnutí projevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ze včerejšího pozdního večera.

    Rusko usiluje o "obsazení Donbasu i jihu Ukrajiny". Zelenskij uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly znovu získaly kontrolu nad oblastmi v Kyjevské a Černihivské oblasti. Uvedl však, že Rusko má rezervy pro zvýšení tlaku na východě země. "Posilujeme naši obranu východním směrem a v Donbasu... Jaký je cíl ruských vojsk? Chtějí se zmocnit jak Donbasu, tak jihu Ukrajiny," dodal.
    Ukrajinci nemohou "chovat plané naděje", že ruská vojska prostě odejdou. Míru bude dosaženo pouze tehdy, budou-li Ukrajinci pracovat "v tvrdých bojích a souběžně v jednáních". "Globální bezpečnostní architektura selhala".
    Ukrajina "dosud nedostala dostatek moderních západních protiraketových systémů". Zelenskij uvedl, že západní spojenci neposkytli dostatek moderních protiraketových systémů ani letadel. Dodal: "Každá ruská raketa, která zasáhne naše města, a každá bomba svržená na naše lidi, na naše děti, jen přidává černou barvu do historie, která popíše všechny, na nichž rozhodnutí záviselo."
    Britský premiér Boris Johnson souhlasil s "hmatatelnou" obrannou podporou. Zelenskij uvedl, že s Johnsonem vedl "smysluplný a příjemný rozhovor", v němž se dohodli na novém balíku obranné podpory pro Ukrajinu. "Shodli jsme se také na posílení sankcí proti Rusku," uvedl.
    Maďarský premiér Viktor Orbán byl "prakticky jediný v Evropě, kdo otevřeně podpořil Vadimíra  Putina". Celá Evropa se snaží zastavit válku, obnovit mír, řekl Zelenskij. "Tak proč se Budapešť staví proti celé Evropě, proti všem civilizovaným zemím? Kvůli čemu?" Zelenskij řekl, že o Orbánovi mluvil otevřeně. "Tomu se říká upřímnost, která panu Orbánovi chybí. Možná ji ztratil někde ve svých kontaktech s Moskvou," řekl.

    Slíbil spravedlnost pro civilisty zraněné při protestech proti Rusku. Pochválil "odvahu a odolnost" obránců Ukrajiny, včetně "hrdinného Mariupolu", a obyvatel města Enerhodar na jihu země, na které podle něj Rusové stříleli poté, co protestovali proti invazi. "Za každého zraněného se najde reakce," řekl.

Nejnovější vývoj:

Ukrajinské jednotky znovu dobyly celou kyjevskou oblast, ale objevily rozsáhlé důkazy o válečných zločinech, které podle kyjevské vlády spáchaly ruské jednotky. Patří k nim těla nalezená v ulicích, důkazy o zabíjení civilistů, masové hroby a zavražděné děti.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a řada dalších úřadů obvinila ruské jednotky, že při ústupu z Kyjevské oblasti zanechaly miny a další výbušniny. V Irpinu posádky našly 643 výbušných předmětů.

    Polský vicepremiér obvinil Francii a Německo z přílišné blízkosti k Rusku. V nedělním rozhovoru pro německé noviny Jaroslaw Kaczynski řekl, že "německá vláda nechtěla vidět, co Rusko za Putina  dělá, a výsledek vidíme dnes".

    Ukrajinský mírový vyjednavač údajně prohlásil, že Rusko ""verbálně" akceptuje postoj Kyjeva k mírovým rozhovorům, uvedla agentura AFP, s výjimkou otázky Krymu. Moskva rovněž souhlasila s tím, že referendum o neutrálním statusu Ukrajiny "bude jediným východiskem z této situace".

    Nejpravděpodobnějším místem mírových rozhovorů mezi Zelenským a Vladimirem Putinem bude Turecko, uvedla agentura Interfax Ukrajina.

    Konvoj Červeného kříže mířící do Mariupolu se opět pokusí evakuovat civilisty z obleženého přístavu. Ruské síly se zřejmě přeskupují k novým útokům na jihovýchodě země.

    Nedaleko Kyjeva byl také nalezen mrtvý ukrajinský fotograf Maksim Levin. Ministerstvo obrany uvedlo, že Levina, jehož práce se objevily v reportážích BBC a Reuters, zastřelili ruští vojáci.

    Spojené království uvedlo, že úřady pracují na shromažďování důkazů o ruských válečných zločinech. Britská ministryně zahraničí Liz Trussová na Twitteru sdělila, že se zabývá novými informacemi, které přicházejí z Kyjeva.

    Pobaltské státy zastavily veškerý dovoz ruské ropy a vyzývají ostatní  Evropskou unii, aby je následovala.

    Podle britské vojenské rozvědky se Rusku stále nepodařilo zničit ukrajinské letectvo a protivzdušnou obranu.
Tento neúspěch "vážně ztížil jejich snahy o získání široké kontroly nad vzduchem, což zase významně ovlivnilo jejich schopnost podporovat postup svých pozemních sil na řadě front".

0
Vytisknout
6246

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2022