Německý prezident Frank-Walter Steinmeier terčem kritiky kvůli vazbám na Rusko

4. 4. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Představitelé Ukrajiny a Polska kritizovali německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera za přílišnou blízkost Rusku. Ukrajinský velvyslanec v Berlíně bojkotoval mírový koncert s ruskými umělci pořádaný Steinmeierem.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier je mnohými politiky v bývalých komunistických zemích východní Evropy v minulosti ovládaných Ruskem považován za blízkého Rusku.

Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk a polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński si v rozhovorech pro německá média zveřejněných v neděli vzali na mušku německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera a jeho blízkost Rusku.

Melnyk řekl novinám Tagesspiegelu, že Steinmeier svůj rozchod s ruskou politikou nemyslel vážně. Dodal, že Steinmeierovu blízkost k Rusku sdílejí i lidé napojení na Steinmeiera jako Jens Plötner, zahraničněpolitický poradce kancléře Olafa Scholze, státní tajemník na ministerstvu zahraničních věcí Andreas Michaelis a mnoho významných velvyslanců.

Kaczynski se také zaměřil na německou zahraniční politiku ve Welt am Sonntag, kde poznamenal, že jeho země "není spokojena s rolí Německa v Evropě". Místo toho vyzval k 50% navýšení počtu amerických vojáků v Evropě, aby čelili vznikajícím bezpečnostním hrozbám na kontinentu.

Tyto poznámky přicházejí v době, kdy se německá vláda po invazi na Ukrajinu snažila zvrátit kurz své politiky vůči Rusku.

Německý kancléř Olaf Scholz zvýšil německé výdaje na obranu o 100 miliard eur a rozloučil se s dlouholetým precedentem z období po studené válce neposkytovat Ukrajině pomoc v podobě smrtících zbraní.

Země také přijala téměř 300 000 ukrajinských uprchlíků.

Melnyk řekl, že Steinmeier si budoval "síť kontaktů s Ruskem po celá desetiletí". Dodal: "Pro Steinmeiera byl a zůstává vztah s Ruskem něčím zásadním - dokonce posvátným."

"Bez ohledu na to, co se stane, ani invaze nehraje velkou roli," řekl Melnyk.

Dodal: "Z Putinova pohledu neexistuje žádný ukrajinský lid, žádný jazyk, žádná kultura, a tudíž ani žádný stát. Zdá se, že Steinmeier sdílí myšlenku, že Ukrajinci ve skutečnosti nejsou žádným subjektem."

Ukrajinský vyslanec v Berlíně dříve otevřeně kritizoval Steinmeiera, když odmítl pozvání na mírový koncert, který prezident zorganizoval s ruskými hudebníky.

"Z mého pohledu byl koncert jasným signálem směrem do Moskvy, možná i proto, aby ukázal Putinovi: Tady držím obranu," řekl Melnyk.

Melnyk poznamenal, že německá vláda se nevyjádřila ke sdílení svých plánů na potenciální dodávky zbraní. Velvyslanec poznamenal, že spolu se všemi ostatními teprve v novinách četl zprávu, že Německo plánuje dodat Ukrajině zbraně ve výši 308 milionů eur.

"Komunikace by mohla být mnohem lepší," poznamenal Melnyk.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5723

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2022