Zelenskij vystoupí v úterý v Radě bezpečnosti OSN. Vraždy ukrajinských civilistů musejí být řádně vyšetřeny

5. 4. 2022

čas čtení 4 minuty

- Biden označil Putina za "válečného zločince" a řekl, že bude požadovat soudní proces s Putinem

Americký prezident Joe Biden v pondělí označil ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince a prohlásil, že bude požadovat soudní proces s ním.

"Viděli jste, co se stalo v Buče," řekl Biden. 

Biden rovněž uvedl, že bude usilovat o další sankce po  zvěrstvech na Ukrajině.

 

- Vysoký představitel americké obrany informoval, že podle USA Rusko přesunulo asi dvě třetiny svých sil z okolí Kyjeva, přičemž mnohé z nich se konsolidovaly v Bělorusku.
Předpokládají, že budou přesměrovány na východ Ukrajiny, ale to zatím není potvrzeno.

- Mrtvoly pěti civilistů, včetně starosty, byly  nalezeny napůl pohřbené se svázanýma rukama v Motyžynu, uvádějí úřady

Těla pěti civilistů včetně starostky, jejího manžela a syna byla nalezena se svázanýma rukama v obci Motyžyn, 45 km západně od Kyjeva, uvedly ukrajinské úřady.

Páté tělo bylo nalezeno ve studni na zahradě.


- Reportér agentury Reuters uvedl, že viděl mrtvoly v lese poblíž farmy, která byla téměř celá zničena, kousek od obce Motyžyn. Nedaleko byl vidět ohořelý traktor a jeden z pohřbených v písku měl hlavu zalepenou páskou.


Reportér také viděl další tělo muže ve studni nedaleko vypáleného statku. Muž byl zřejmě byl svázaný.


- Zelenskij vystoupí v Radě bezpečnosti OSN


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij sdělil, že v úterý vystoupí v Radě bezpečnosti OSN. Řekl, že je v zájmu Kyjeva, aby bylo co nejotevřenější vyšetřování zabíjení civilistů na Ukrajině.

V pondělním projevu uvedl, že v Buče, kde byly nalezeny masové hroby a mrtvoly poté, co Ukrajina město dobyla zpět od ruských sil, bylo zabito nejméně 300 civilistů, a očekává, že v Borodjance a dalších městech může být počet obětí ještě vyšší.

"Chtěl bych zdůraznit, že máme zájem na co nejúplnějším a nejtransparentnějším vyšetřování, jehož výsledky budou známy a vysvětleny celému mezinárodnímu společenství," uvedl Zelenskyj ve svém nočním videu.


- Spojené státy požádají o vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva. 

- Jake Sullivan, americký poradce pro národní bezpečnost, uvedl, že nejnovější fáze ruské invaze může trvat měsíce, ne-li déle.

- Ukrajina obvinila ruské síly ze spáchání válečných zločinů a "masakru" v Buče poté, co byla v neděli nalezena těla neozbrojených ukrajinských civilistů a masové hroby. Mrtvoly civilistů - mnohé se svázanýma rukama, střelnými zraněními z bezprostřední blízkosti a známkami mučení - byly nalezeny na ulicích poté, co ukrajinské jednotky dobyly zpět město ležící  30 km severozápadně od hlavního města Kyjeva.

- Volodymyr Zelenskyj navštívil Buču v neprůstřelné vestě a obklopen vojenským personálem. V projevu ve státní televizi ukrajinský prezident uvedl, že od chvíle, kdy se Kyjev dozvěděl o rozsahu údajných zvěrstev páchaných ruskými jednotkami, je pro Ukrajinu vyjednávání s Ruskem obtížnější.

- Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová uvedla, že město Borodyanka bude ruskou invazí v Kyjevské oblasti zřejmě zasaženo nejhůře. Venediktová v projevu ve státní televizi uvedla, že počet obětí v Borodjance, která leží asi 23 km západně od Bucha, bude vyšší než kdekoli jinde.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba sdělil, že důkazy o zabíjení civilistů z města Buča jsou jen "špičkou ledovce". Na společné tiskové konferenci s britskou ministryní zahraničí Liz Trussovou řekl, že "hrůzy z Buče, Mariupolu a dalších míst" vyžadují "vážné sankce ze strany G7 a EU".
 

0
Vytisknout
8229

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2022