V Mariupolu zahynulo přes 5 000 civilistů včetně dětí

7. 4. 2022

čas čtení 12 minut
- Další mrtví  v městě Trostjanec - mnozí mají ruce svázané za zády

- V městě Trostjanec na východní Ukrajině objevili reportéři Channel 4 News dosud nezdokumentovaná zvěrstva, včetně popravených lidí, jimž byly před popravou zalepeny oči lepicí páskou a ruce jim byly svázány za zády:

- V Mariupolu zahynulo více než 5 000 civilistů včetně dětí

Starosta Mariupolu ve středu uvedl, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo zabito více než 5 000 civilistů, včetně 210 dětí.

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko ve středu  potvrdil počet mariupolských civilistů, kteří zemřeli od začátku ruské okupace.

Bojčenko poznamenal, že ruské síly bombardovaly nemocnice, včetně jedné, kde uhořelo 50 lidí.

Bojčenko rovněž uvedl, že v důsledku ruského bombardování bylo zničeno více než 90 % infrastruktury města.

Ruská armáda přístavní město oblehla, odřízla ho od přístupu k potravinám, vodě a dodávkám energie a zároveň na město neustále shazuje dělostřelecké a letecké bomby.

- V Mariupolu používá ruská armáda nyní mobilní krematoria ve snaze zahladit své tamější vraždění civilních obyvatel:

 




- Návrat domů ruského "tatínka" se zkrvavenými dárky z Ukrajiny:


- Zničené město Borodjanka:






- Vrátíte se domů do ukrajinské vesnice po odchodu Rusů a zjistíte, nejen, že oni bydleli ve vašem domě a ukradli veškerou vaši elektroniku,ale také namalovali zatracené Z na vaši ledničku.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve středu  uvedl, že USA uvalí další sankce na dospělé děti ruského prezidenta a další ruské představitele, jakož i na jejich příbuzné.

"Zavádíme sankce proti dvěma největším ruským finančním institucím, označujeme dospělé děti prezidenta Putina, manželku a dospělé dítě ministra zahraničí Lavrova a 21 členů ruské Rady národní bezpečnosti, včetně bývalého prezidenta Medveděva."


- Aktuální informace o konvoji civilistů opouštějících obléhané město Mariupol: tým Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) vyvezl autobusy  lidí do Záporoží.


- Malý počet ukrajinských vojáků absolvoval v USA výcvik s drony, uvedl ve středu Pentagon.


    Malá skupina ukrajinských vojáků, kteří byli ve Spojených státech již před ruskou invazí do jejich země, je školena v používání smrtících bezpilotních letounů Switchblade, které Washington dodává Kyjevu, uvedl ve středu představitel Pentagonu.

- Pomocí humanitárních koridorů bylo ve středu z Ukrajiny evakuováno celkem 4 892 osob.

 - Na východoukrajinské město Severodoněck ve středu v pravidelných intervalech dopadaly střely a rakety. 

"Nemáme kam jít, takhle to trvá už několik dní," řekl agentuře AFP 38letý Volodymyr. Volodymyr se nacházel na opačné straně silnice než hořící budova.

- Ukrajina vyzývá civilisty na východě země k útěku, "dokud je ještě příležitost"

Ukrajina ve středu uprostřed sílících bojů varovala civilisty na východě země, aby opustili svou oblast, "dokud je k tomu příležitost", s odkazem na masivní ruský vojenský útok, který se očekává v nadcházejících dnech.

Řekla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková: Je třeba to udělat hned, protože později budou lidé pod palbou a hrozí jim smrt. Nebudou proti tomu  moci nic dělat ... Je nutné  se evakuovat, dokud tato možnost existuje. Zatím stále existuje."

-  Americká ministryně financí Janet Yellenová ve středu uvedla, že sankce ukládající úplný zákaz vývozu ruské ropy by pravděpodobně vedly k "raketovému růstu" světových cen, což by poškodilo Spojené státy a jejich demokratické spojence.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu  prohlásil, že vraždění v ukrajinském městě Buča  bylo "velmi pravděpodobně válečným zločinem", který si zaslouží trest
.   Macron rovněž uvedl, že je pro další sankce proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu.


- Ukrajina nemůže pomoci s evakuací obyvatel města Izjum na východě země, které je v současné době pod kontrolou Ruska.

Charkovský oblastní gubernátor Oleh Sinegubov dnes uvedl, že ukrajinské úřady nemohou pomoci lidem evakuovat Izjum ani poslat do města humanitární pomoc, protože je zcela pod ruskou kontrolou.

Boje ve východních oblastech Ukrajiny se vyostřily poté, co Rusko stáhlo vojáky z okolí Kyjeva..



- Rodiče Trevora Reeda, bývalého amerického vojáka, který je vězněn v Rusku, dnes uvedli, že se obávají, že se jejich synovi stalo "něco strašného".

Reedovi rodiče tvrdí, že za posledních pět dní o něm nedostali žádné aktuální informace, přestože se jeho zdravotní stav "rychle zhoršuje".

V pondělí ruské tiskové agentury informovaly, že Reed ukončil hladovku, kterou zahájil na protest proti tomu, že byl umístěn na samotku a nedostávalo se mu řádné léčby kvůli možné diagnóze tuberkulózy.

Ruská média rovněž uvedla, že Reed je léčen ve vězeňském zdravotnickém zařízení.

Reedovi rodiče ve  středu řekli, že se jim nepodařilo potvrdit, zda byl Reed skutečně převezen do zdravotnického zařízení nebo zda dokonce ukončil hladovku. Dále uvedli, že nemají žádné potvrzení o tom, že by se Reedovi dostávalo "skutečné lékařské péče, jak tvrdí ruští představitelé".


- FBI ve středu sdělila, že zastavila kybernetický útok vedený ruskými vojenskými hackery.

FBI uvedla, že převzala kontrolu nad tisíci firewallů a routerů, které byly uneseny ruskými hackery-Tato neobvyklá operace byla popsána jako preventivní krok, který má zabránit ruským hackerům mobilizovat napadená zařízení do "botnetu", sítě hacknutých počítačů, které mohou bombardovat ostatní servery nekalým provozem.

    "Naštěstí se nám podařilo tento botnet narušit dříve, než mohl být použit," uvedl generální prokurátor USA Merrick Garland.

- Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že v Charkovské oblasti byla ruskými raketami zničena ukrajinská základna pro skladování pohonných hmot.

Ruské síly rovněž zničily část ukrajinské vojenské techniky a zahraniční zbraně na železniční stanici ve stejné oblasti, uvedla RIA s odvoláním na ministerstvo.


- Polsko zatklo dva občany Běloruska na základě obvinění ze špionáže pro Minsk,
za což jim v případě prokázání viny hrozí až desetiletý trest odnětí svobody, uvedla ve středu regionální prokuratura.

- Ruská dělostřelecká palba zabila ve středu nejméně čtyři lidi a čtyři další zranila na místě distribuce humanitární pomoci,
když moskevské síly bombardovaly města, obce a železniční infrastrukturu na východě Ukrajiny, uvedli místní představitelé.

Úřady ve východní Luhanské oblasti vyzvaly civilisty k evakuaci, "dokud je to bezpečné", a varovaly, že ruské bombardování by mohlo odříznout únikové cesty.

Později ukrajinské železnice oznámily, že po zásahu tří raket na blíže nespecifikovanou železniční stanici na východě země došlo k několika obětem, aniž by uvedly další podrobnosti.

- Ukrajina tvrdí, že ruské jednotky, které 24. února vtrhly do oblasti Donbasu, se přeskupují a připravují se na novou ofenzívu v oblasti Donbasu, která zahrnuje Luhanskou i Doněckou oblast.


- Doněcký gubernátor Pavlo Kyrylenko sdílel na internetu fotografie z města Vuhledar, kde podle něj ruská dělostřelecká palba zasáhla místo distribuce humanitární pomoci.


Na fotografiích byly vidět dvě ženy natažené na zemi. Další osoba měla vážně zraněnou nohu a čtvrtá byla zobrazena se zakrvácenou nohou, jak jí pomáhají do záchranného vozidla.

"Nepřítel cynicky střílel na civilisty z Vuhledaru, kteří si přišli pro humanitární pomoc. V důsledku ostřelování jsou 4 mrtví a 4 zranění," napsal Kyrylenko v pozdějším příspěvku a aktualizoval počet mrtvých z dřívějšího odhadu dvou mrtvých.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že hodlá apelovat na své protějšky ze zemí G7 a NATO, aby splnili žádost Ukrajiny o dostatečné množství zbraní proti ruským silám.


Kuleba ve video projevu uvedl, že se ve čtvrtek sejde s ostatními ministry zahraničí, informovala agentura Reuters.

"Hlavním tématem mého jednání v Bruselu budou dodávky všech potřebných zbraní Ukrajině," řekl.

. USA představily sankce, které jsou zaměřeny na ruské banky a elity a zahrnují zákaz investování všech Američanů v Rusku a také sankce proti Putinovým dospělým dcerám.

- Spojené království rovněž oznámilo nové sankce, včetně spolupráce s USA na zmrazení majetku ruských bank a zákazu všech nových investic  do Ruska.

- Ve středu dopoledne oznámila rozsáhlý balík sankcí také EU, včetně zákazu dovozu uhlí a zákazu transakcí s bankami.

- Maďarský premiér Viktor Orbán na tiskové konferenci prohlásil, že nabídl Putinovi zprostředkování rozhovorů, které by vedly k příměří, a zároveň nesouhlasil s rozšířením sankcí EU proti ruským dodávkám ropy a plynu.


- Od začátku konfliktu v Kyjevě zahynulo 89 osob. 389 lidí tam bylo zraněno. Hrozba leteckých úderů zůstává.


- Volodymyr Zelenskij pronesl v irském parlamentu plamenný projev, v němž vyzval zemi, aby vyvinula další tlak na země EU, aby zavedly přísnější sankce, a obvinil evropské země, že se příliš obávají ekonomických důsledků.

- Západní představitelé uvedli, že ústup Ruska z okolí Kyjeva a severovýchodu země je nyní "z velké části dokončen" a že bude trvat "nejméně týden", než se obnovené jednotky budou moci přesunout do Donbasu.

-1
Vytisknout
5764

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2022