Tisková zpráva:

Piráti volají po větší ochraně dětí a mladistvých prchajících z války na Ukrajině

8. 4. 2022

čas čtení 2 minuty
Děti prchající z války mají mít přístup ke vzdělání, psychologické podpoře i zdravotní péči srovnatelný s dětmi z přijímajících zemí. Právě na tom se shodli europoslanci. Ti projednávali přijetí sady opatření, která mají ochránit prchající děti a mladistvé před vykořisťováním a obchodem s lidmi. 

Prchající děti jsou jedním z nezávažnějších důsledků války. Musíme udělat vše proto, abychom těm, kterým se podařilo uprchnout, co nejvíce pomohli. S dětmi je třeba zacházet jako s dětmi, ať jsou odkudkoliv,“ říká pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Ta společně s pirátskými europoslanci podporuje také relokaci nezletilých tak, aby docházelo ke slučování rodin. Zvláštní ohled by se měl brát také na více zranitelné děti, například bez doprovodu. 

Problémem při udělování uprchlického statutu může být i to, že některé děti, hlavně z národnostních menšin, nejsou vedeny na úřadech a nemají oficiálně občanství. U dětí, které nejsou nikde vedeny, pak samozřejmě může hrozit vykořisťování nebo obchod s lidmi,“ vysvětluje Gregorová, která situaci na Ukrajině bedlivě sleduje. 

Europoslanci navrhují, aby se děti registrovaly, a byl přehled o tom, kde se aktuálně nacházejí. Ke zlepšení přeshraniční spolupráce a komunikace bude sloužit také nová Platforma solidarity. Dále se počítá se vznikem nových dětských center a posílením stávajících krizových linek pro hledání ztracených dětí a poskytování psychologické péče. Návrh zdůrazňuje, že s dětmi je potřeba komunikovat ukrajinsky. 

K aktuálnímu datu uprchlo z Ukrajiny již 3,7 milionu lidí, z toho 90 % jsou ženy a děti a podle UNICEF je téměř polovina uprchlíků ve školním věku. 

0
Vytisknout
6119

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2022