18581

Zelenskij bere hrozbu chemických zbraní vážně. Počet mrtvých civilistů v Mariupolu mlůže být vyšší než 20 000

12. 4. 2022

čas čtení 13 minut


Starosta města Buča: Dosud nalezeno 403 mrtvol lidí, které  zabily ruské jednotky

Jejich počet stále roste.

Anatolij Fedoruk během brífinku dodal, že je příliš brzy na to, aby se obyvatelé do města vraceli poté, co se ruští vojáci koncem minulého měsíce stáhli.

Úřady začaly vyzvedávat mrtvoly z hromadného hrobu kostela svatého Ondřeje a Všech svatých ve městě, který minulý týden navštívila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Ukrajinský prezident říká, že Rusko prohlásilo, že jeho síly mohly použít chemické zbraně proti obráncům Mariupolu. Starosta Mariupolu uvádí, že počet mrtvých by mohl přesáhnout 20 000.

- Zelenskij varuje před "novou fází teroru" v souvislosti s tvrzeními o chemických zbraních
- 'Ukradli nám ze skříní šaty!': Ukrajinci se vracejí do vyrabovaných domovů
- Ruské jednotky "všude zanechaly miny", na severu země začíná úklid
- Západ vyšetřuje tvrzení o chemických zbraních
- Boje na východní Ukrajině se zintenzivňují, tvrdí britské ministerstvo obrany
-  Zelenskij varuje před "novou fází teroru" v souvislosti s tvrzeními o útoku chemickými zbraněmi
- Podle OSN bylo vysídleno 4,8 milionu ukrajinských dětí

 
- Generál Richard Dannatt byl v letech 2006-2009 náčelníkem generálního štábu Spojeného království. V úterý  ráno poskytl rozhovor televizi Sky News. Situaci na Ukrajině označil za "stále více" připomínající genocidu. K otázce možného použití chemických zbraní uvedl: "V současné době je situace velmi vážná:

"Myslím, že je docela dobře možné, že se Rusové v určitém okamžiku rozhodnou chemické zbraně použít. Myslím, že se také musíme podívat na to, kdo nyní velí operaci na východě Ukrajiny, generál Alexandr Dvornikov, který si v Sýrii vybudoval docela obávanou pověst. A rozhodně v Sýrii existují jasné důkazy, že on a ruské síly použili chemické zbraně, takže se obávám, že je docela dobře možné, že se dočkáme použití chemických zbraní. Zprávy jsou v tuto chvíli nepotvrzené. Něco takového je za hranou, ale není to mimo možnost."

Dále odpověděl na otázku, jak by měl Západ reagovat:

"Myslím si, že NATO se zachovalo docela rozumně, když nestanovilo pevné červené čáry. Protože jakmile jednou stanovíte červenou linii a řeknete, že pokud dojde k této akci, že uděláme to či ono, a pokud tu červenou linii překročíte, tak se zesměšníte, pokud tu akci neprovedete.

Zcela správně obviňujeme Rusko z válečných zločinů, z nevybíravého ostřelování civilistů, které provádějí ve velmi širokém měřítku, o kterém víme. Je třeba nadále vyvíjet tlak na Putina a jeho vysoce postavené lidi, že jsou věci, které jsou naprosto nepřijatelné. Prakticky všechno, co Rusové dělají, je v současné době do značné míry mimo válečné konvence."

Rozhovor Britských listů 484. Ukrajinci zvítězí, pokud je bude Západ účinně podporovat

12. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



Je načase se znovu podívat na brutální situaci ve válce na Ukrajině, vzniklé v důsledku nesmyslné, iracionální a kruté ruské vojenské agrese. Jak vypadá situace na frontách k 11. dubnu 2022? O tom hovoří Jan Čulík se zbrojním analytikem a redaktorem Britských listů Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 12. dubna 2022.

 16510

Boris Johnson a ministr financí Rishi Sunak dostanou pokutu za porušení zákonůao covidovém lockdownu

12. 4. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Boris Johnson, jeho ministr financí a Johnsonova manželka dostanou pokutu  za účast na nepovolených mejdanech v době covidového lockdownu

 
Boris Johnson a Rishi Sunak dostanou oznámení o pevně stanovených pokutách za účast na narozeninovém shromáždění pro premiéra v úřadu preméra v  čísle deset v Downing Street během lockdownu. Vede to  k výzvám, aby oba odstoupili za porušení zákona.

Policie bezprecedentně oznámila premiérovi a jeho ministru financí, že jim budou uděleny pokuty za porušení jejich vlastních zákonů o mimořádné situaci, které byly zavedeny na ochranu země během pandemie.

Ruský chemický útok v Mariupolu

12. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta

Russ shodil na Mariupol nějaké chemické svinstvo. Vyvolává dýchací a motorické problémy. Zřejmě sarin, píše Martin Dorazín. Uvedl: Mariupolnow

Britská ministryně zahraničí:

Přicházejí zprávy, že ruské jednotky zřejmě použily chemických látek při útoku na obyvatele Mariupolu. Naléhavě pracujeme s partnery na ověření podrobností. Užití takovýchto zbraní by bylo brutální eskalací konfliktu a poženeme Putina i jeho režim k odpovědnosti.



 18640

Pravicové černé divadlo udělalo ze spousty lidí loutky pro své lži

12. 4. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 13 minut




Nejúspěšnějším orwellovským tahem pravice bylo obrátit mysl lidí, jejichž antiamerikanismus je zaslepuje. Jsem zděšen množstvím přátel a bývalých spolupracovníků, kteří byli ostrými kritiky zlořádů páchaných americkým imperialismem a nyní jako papoušci opakují propagandu, kterou je krmí Fox News, Kreml, krajně pravicoví manipulátoři, rasisté jako Okamura a jim podobní političtí manipulátoři veřejného mínění prostřednictvím vykonstruovaných "faktů" i nehorázných lží.

 18495

Petrohradská umělkyně Saša Skočilenko zatčena. V obchodě s potravinami nahradila cenovky informacemi o vraždění v Mariupolu

12. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Foto: Saša Skočilenko

V březnu jsme zde informovali o zážitcích z vězení, o nichž psala petrohradská umělkyně Saša Skočilenko. Nyní je znovu ve vězení. Šířila "falešné informace" o ruském vraždění v Mariupolu.

Takto o jejím případu píše server Meduza. Musí o sobě uvádět, že je "zahraniční agent", ale v Rusku je server Meduza stejně blokován...

Saša Skočilenko, umělkyně z Petrohradu, byla obviněna z šíření "fake news"  o ruské armádě. V obchodech nahrazovala cenovky informacemi o padlých v Mariupolu

Takto je tato informace prezentována na stránách serveru Meduza, který je ale stejně v Rusku blokován:


20:24, 11. dubna 2022
Zdroj: Meduza

Tato zpráva (materiál) byla vytvořena a (nebo) šířena zahraničním hromadným sdělovacím prostředkem, který plní funkci zahraničního agenta, a (nebo) ruskou právnickou osobou, která plní funkci zahraničního agenta.

Potřebujeme vaši pomoc. Podpořte prosím Medusu.


Saša Skočilenko, petrohradská umělkyně, byl prohledána v případě jejího šíření "fake news" o ruských ozbrojených silách (článek 207.3 část 1 ruského trestního zákoníku). Mediazone o tom informoval novinář Arsenij Vesnin. Informaci o případu Skočilenkové potvrdil listu "Rotonda" právník Dmitrij Gerasimov.

9. dubna se Skočilenková zúčastnila protiválečného koncertu, píše "Bumaga". Ráno 11. dubna přišli strážci zákona navštívit jejího známého hudebníka. Skočilenková se za ním vydala, načež byli oba zadrženi.

"Meduza je v Rusku blokována. Byli jsme na to připraveni - a pokračujeme v práci. Navzdory všemu
Potřebujeme vaši pomoc jako nikdy předtím. Právě teď. Od této chvíle to bude pro nás všechny ještě těžší. Jsme nezávislá publikace a pracujeme pouze pro naše čtenáře.
 


Po vyšetřování byla umělkyně podle projektu Network Freedom Project předvedena k výslechu do vyšetřovacího výboru jako podezřelá osoba. Podle ochránců lidských práv je Skočilenková podezřelá z toho, že v obchodech s potravinami vyměnila cenovky za letáky s informacemi o ostřelování Činoherního divadla a o smrti civilistů v Mariupolu.


Zdroj v ruštině ZDE  

 18495

St. Petersburg artist Sasha Skochilenko arrested. In a grocery store: she replaced price tags with information about the killings in Mariupol

12. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

 

In March, we reported here (in Czech) on the prison experiences of St Petersburg artist Sasha Skochilenko.
Now she is in prison again. She is accused of  disseminating "false information" about the Russian killings in Mariupol.

This is how Meduza writes about her case. She has to claim to be a "foreign agent", but Meduza is blocked in Russia anyway...

Sasha Skochenko, an artist from St. Petersburg, has been accused of spreading "fake news" about the Russian military. She replaced price tags in shops with information about the fallen in Mariupol


20:24, 11 April 2022
Source.

This report (material) was created and/or disseminated by a foreign mass media outlet acting as a foreign agent and/or by a Russian legal entity acting as a foreign agent.

We need your help. Please support Medusa.


Sasha Skochilenko, a St. Petersburg-based artist, was searched in a case involving her dissemination of "fake news" about the Russian Armed Forces (Article 207.3 Part 1 of the Russian Criminal Code). Mediazone was informed about this by journalist Arseniy Vesnin. The information about Skochilenko's case was confirmed to "Rotonda" by lawyer Dmitry Gerasimov.

On 9 April, Skochilenko attended an anti-war concert, "Bumaga" reports. On the morning of 11 April, law enforcement officers came to visit her friend, a musician. Skochilenko went to see him, whereupon they were both detained.

"Meduza is blocked in Russia. We were prepared for this - and we continue to work. In spite of everything.
We need your help like never before. Right now. It's going to get harder for all of us from now on. We're an independent publication and we work only for our readers."

 

After the investigation, the artist was brought to the investigating committee for questioning as a suspect, according to the Network Freedom Project. According to human rights defenders, Skochilenko is suspected of having exchanged price tags in grocery stores for leaflets with information about the shelling of the Drama Theatre and the deaths of civilians in Mariupol.

Source in Russian HERE

 16780

Pravda o Emmanuelu Macronovi: To on pomohl vytvořit toto ultrapravicové monstrum, Le Penovou

12. 4. 2022

čas čtení 4 minuty

 V předvečer prvního kola voleb Macron přiznal, že se mu "nepodařilo zvládnout" vzestup krajní pravice. Upřímnější by bylo přiznat, že udělal jen velmi málo pro to, aby mu zabránil, píše francouzská novinářka Pauline Bock.

Za pět let se Francie okázale posunula doprava do té míry, že krajně pravicové teorie, jako je spiknutí o "velké výměně", podle něhož je bílá evropská populace nahrazována "neevropskými" lidmi, vyslovil nejen Zemmour, ale i Pécresseová, která se později snažil aod svých původních výroků distancovat.

Nemalou měrou jsou za to zodpovědná média, která nechala v éteru bujet protiislámskou rétoriku a živila chorobnou fascinaci Zemmourovými názory, jež jeho kandidaturu značně zvýhodnila. Macron však namísto toho, aby se od krajní pravice distancoval, si  nebezpečně zahrával na jejím hřišti, když zaujal tvrdý postoj k imigraci, v jehož rámci policisté ničili stany uprchlíků v Calais, v Národním shromáždění se dovolával jazyka zakladatele krajně pravicové skupiny Action Française, vzdával hold "velkému vojákovi" maršálu Pétainovi, francouzskému vůdci ze čtyřicátých let, který kolaboroval s nacisty, a poskytoval rozhovory krajně pravicovým časopisům.

Pozn. red. Opakovaně upozorňují mnozí, například mediální ředitel organizace Human Rights Watch Andrew Stroehlein, že přejímání ultrapravicových postojů mainstreamovými politiky nepomáhá jim, ale ultrapravicovým extremistům.

 18448

Splněný sen pana Kopfrkingla

12. 4. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut



V Rusku se chlubí, chvástají a chvějí nad plány, jak celou Ukrajinu zlikvidují, srovnají se zemí a obyvatelstvo dle nacistické příručky předělají na Homo Eurasius. Plánují gulagy, nucené práce a obnovené popravčí čety k eliminaci nezvladatelných živlů ukrajinského původu. Jsou si jisti do té míry, že Putinův pamflet vydají tiskem v celostátním dezinformiku. Troubí nenávistný obsah do světa, čekajíce tak oslavné pochvaly od světové ultrapravice zkřížené s ultralevicí. Když si soudruh uvědomil přílišnou otevřenost skrytých cílů , pamflet okamžitě deletoval. V době imperialistických internetů bylo ovšem pozdě bycha i pamflet honit.

Zápisky z front

11. 4. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 8 minut

 

Aneb zprávy z Twitteru 3

Domácí fronta:

Prezident opozice Andrej Babiš oznámil krátce po operaci očních víček, nutné pro léčbu střevní neprůchodnosti, že ze svého toustového nakoupí 2000 neprůstřelných vest a pošle je na Ukrajinu. Poté, co vyprchaly účinky anestezie, své prohlášení podrobil sžíravé korekci. Neprůstřelných vest objedná a zaplatí pouze 200. Dopadlo to jako vždy, když agent nakupuje. Nakoupil u odborníka na respirátory, klobouky a masné výrobky u pana Günsbergera. Vesty neprošly testy a škrt oligarcha přišel o cca 2,6 miliónu korun. Na výrobce ocelových plátů bylo podáno trestní oznámení. Naštěstí vesty nedělal z obalů na vajíčka jako ruská armáda. Ale zas by to vyšlo Andreje trochu levněji.



Francouzské prezidentské volby a česká politická realita

12. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Emmanuel Macron celkem jasně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb ve Francii. Nakonec se tedy nestalo žádné překvapení, pokud jde o první dvě místa, a také volební účast byla poměrně vysoká, jak u takových voleb ve Francii bývá (téměř 75%, což je ovšem o pár procent méně než ve volbách 2017 nebo 2012).

Překvapením, aspoň pro mne, je výborný výsledek pana Mélenchona z „radikální levice“, který prakticky dotáhl paní Le Pen (téměř 22% vs. 23,2%), a naopak propad „normální pravice“ (nota bene když člověk uváží, že ještě před pěti lety by její kandidát Fillon, nebýt korupčního skandálu, asi volby s přehledem vyhrál).

Británie varuje, že Rusko může v Mariupolu použít fosforovou munici

11. 4. 2022

čas čtení 16 minut

 - Rusko útočí padákovými bombami na Charkov:

- Pondělí bude "poslední bitvou" o Mariupol, protože   "dochází munice"

Ukrajinské síly uvádějí, že se připravují na "poslední bitvu" o kontrolu obléhaného jihoukrajinského přístavního města Mariupol. 36. námořní brigáda ukrajinských ozbrojených sil uvedla: "Dnešek bude pravděpodobně poslední bitvou, protože dochází munice. Poté, co 47 dní bránila přístav a dělala všechno možné i nemožné, aby si udržela kontrolu nad městem, námořní pěchota uvedla, že byla zatlačena zpět a obklíčena ruskou armádou, a dodala: Všichni se snažíme udržet město pod kontrolou. Pro některé z nás je to smrt, pro ostatní zajetí."

Disgusting European racism: the paradox of xenophobia from Ukrainian victims of xenophobia

11. 4. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut


Vladimír Putin's declarations about the non-existence of an Ukrainian nationality is at the root of the Kremlin's war against Ukraine. By denying an Ukrainian nationality, Russia tries to impose a Russian identity to their ethnic cousins. This fake framing of Ukrainians dehumanized them to the eyes of an apparent majority of Russians and gave them a sense of righteousness in the naked aggression that this war has brought to Ukraine. Those Ukrainians who deny their Russian identity are then seen as "the other", as enemies of the Russian nation. This kind of xenophobia feeds the ethnic ultranationalism that is so characteristic of Putin's rhetorics. Ukrainians without a Russian identity are free to be discriminated against.



Nechutný evropský rasismus: paradox xenofobie od ukrajinských obětí xenofobie

11. 4. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut


Prohlášení Vladimíra Putina o neexistenci ukrajinské národnosti je základem války Kremlu proti Ukrajině. Popíráním ukrajinské národnosti se Rusko snaží vnutit svým etnickým bratrancům ruskou identitu. Toto falešné kádrování Ukrajinců je v očích zjevné většiny Rusů dehumanizovalo a poskytlo jim pocit plné oprávněnosti pro holou agresi, kterou tato válka Ukrajině přinesla. Ti Ukrajinci, kteří popírají svou púdajnou ruskou identitu, jsou vnímáni jako "jiní", jako nepřátelé ruského národa. Tento druh xenofobie živí etnický ultranacionalismus, který je tak charakteristický pro Putinovu rétoriku. Ukrajinci bez ruské identity jsou plně diskriminováni. (Putinova armáda ovšem na Ukrajině nyní vraždí i tam žijící Rusy, pozn. JČ.)

 18448

Co když Putin nechce válku ukončit?

11. 4. 2022

čas čtení 42 minut

Jeho definice  válečného úspěchu nebo neúspěchu se může od té naší velmi lišit


"Konce války se dočkali jen mrtví." - Platón

Na Západě panuje analytický konsenzus, že Putinovo rozhodnutí napadnout Ukrajinu bylo obrovskou chybou, které nyní Putin určitě lituje. Útok byl prý děsivě  neúspěšný a Putin nyní hledá únikovou strategii. Nejnovějším důkazem je ústup Ruska z Kyjeva s náznakem přechodu k omezenějším válečným cílům - obsazení Donbasu, napsal 3. dubna Carter Edwards.

Velmi záleží na tom, zda je tento obraz správný, nebo velmi mylný. Bude určovat politiku Západu - na základě vnímání toho, kdo "vítězí" - a tedy i to, jak tato válka dopadne. Ještě důležitější však je, že se týká dlouhodobých strategických rozhodnutí, která jsou vyžadována od západních vůdců, protože světová stabilita balancuje na hraně chaosu.

V ČR se bezostyšně šíří protipotratová propaganda, i pro znásilněné Ukrajinky...

10. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

 
S blahosklonnou výjimkou ohrožení života ženy.

Je to úplně stejný typ fanatických extremistů, jako jsou v Polsku nebo v USA. Ty billboardy jsou jen pěkné manipulativní PR.

Rusové znásilňují Ukrajinky. Lidé pro ty ženy shání postkoitální antikoncepci. Hnutí pro život padá maska hodné milé partičky a protestují proti tomu, aby znásilněné Ukrajinky antikoncepci dostaly. Prý máme radši posílat pepřové spreje.

No jo, nějací blázni, možná si řeknete. Ti přeci u nás nemají šanci na úspěch, tady potraty nikomu nevadí. Je čas se probrat. Mluvčí Hnutí pro život, Zdeňka Rybová, je asistentkou poslance Juchelky z Hnutí ANO. Sešli se i s tehdejším premiérem Babišem. Mají podporu mnoha konzervativních politiků, včetně Jana Wolfa (KDU-ČSL, pražský zastupitel, předseda výboru pro kulturu), Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL, poslanec), jejich akcí se účastní Marek Benda (ODS, poslanec, předseda pražské ODS) a Alexandr Vondra (ODS, místopředseda strany, europoslanec). Z

deňka Rybová dokonce kandidovala za KDU-ČSL do Evropského parlamentu v 2019. Až uvidíme kandidátní listiny stran v podzimních volbách, možná tam podporovatele Hnutí pro život najdeme. Samozřejmě mají blízko k římskokatolické církvi.

Říkáme to už dlouho, ale lidi si myslí, že přeháníme. Nepřeháníme. Vliv ultra konzervativních fanatických organizací jako Hnutí pro život v ČR existuje a roste. Pokud si jejich aktivity neuvědomíme rychle a nedistancujeme se od nich jako společnost, můžeme i my číst to samé, co čteme o Polsku - jak tam umírají ženy na sepsi, protože se lékaři bojí provést potrat.
Bohužel jediné médium, které aktivity Hnutí pro Život systematicky monitoruje, je Alarm. Třeba tady:

Rozhovor, ze kterého mrazí, a kde mluví Hnutí pro život o úplném zákazu potratů: https://www.irozhlas.cz/.../polsko-potraty-ustavni-soud...

UPDATE: Deník N se Hnutí zeptal na reakci na poslední kauzu. Přeji pevné nervy: https://denikn.cz/.../pilulka-po-pro-znasilnene.../...

Francii čeká druhé kolo voleb poté, co v prvním kole uspěli Macron a Le Penová

10. 4. 2022

čas čtení 8 minut


Předpokládané výsledky první části prezidentského klání dávají Macronovi  28,5 % a Le Penové 23,6 %.

Volby ve Francii: Ozývají se výzvy, aby voliči zablokovali krajně pravicovou Le Penovou


Francii čeká brutální dvoutýdenní kampaň o budoucnost země, v níž se dosavadní centrista Emmanuel Macron utká o prezidentský úřad s krajně pravicovou Marine Le Penovou, který se staví do pozice proevropského "progresivisty" proti jejímu protimuslimskému a nacionalistickému programu a "samolibosti" vůči Vladimiru Putinovi.

Macron podle prvních předpokládaných výsledků zvítězil v nedělním prvním kole francouzských prezidentských voleb s 28,5 % hlasů před Le Penovou s 23,6 %.

Dosáhl tak vyššího výsledku než v prvním kole před pěti lety a v posledních hodinách kampaně zjevně získal podporu po svém ostrém varování voličů, aby zbrzdili krajní pravici a ochránili místo Francie na mezinárodní diplomatické scéně uprostřed války na Ukrajině.

Výsledek Le Penové však byl také vyšší než před pěti lety. Postupně získávala podporu poté, co v kampani tvrdě bojovala proti krizi životních nákladů a inflaci, která se stala ve Francii největším problémem voličů.

 18448

Poradce blízký Putinovi: "Jsme ve válce se Západem. Evropský bezpečnostní řád je nelegitimní"

10. 4. 2022

čas čtení 19 minut



Sergej Karaganov působil jako prezidentský poradce v Kremlu jak za Borise Jelcina, tak za Vladimira Putina. Stále je považován za osobu blízkou ruskému prezidentovi a ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi. Jeho nedávné návrhy týkající se ruskojazyčných menšin v "blízkém zahraničí" jsou známy jako "Putinova doktrína" a Karaganov, který je čestným předsedou moskevského think tanku Rada pro zahraniční a obrannou politiku, jako první veřejně vystoupil s myšlenkou na totální invazi na Ukrajinu v roce 2019. Prezident Putin se 24. února zmínil, že vstup Ukrajiny do NATO opravňuje Rusko k vojenské intervenci, aby se zabránilo vstupu Ukrajiny do NATO. Ukrajina však nemá a neměla ani akční plán pro žádost o členství v NATO a německý kancléř Olaf Scholz jasně prohlásil, že vstup je vzdálen mnoho a mnoho let. Toto je rozhovor, který vydal italský list Corriere della Sera. Čtěte, abyste věděli, co pro nás Rusko připravuje:




Jak lze útok ospravedlnit takovými důvody?

Lidé jako já už 25 let říkají, že rozšíření NATO povede k válce. Putin několikrát řekl, že pokud dojde k tomu, že se Ukrajina stane členem NATO, žádná Ukrajina už nebude. V Bukurešti v roce 2008 existoval plán rychlého vstupu Ukrajiny a Gruzie do NATO. Byl zablokován snahou Německa a Francie, ale od té doby je Ukrajina do NATO integrována. Byla napumpována zbraněmi a její vojáci byli vycvičeni NATO, jejich armáda byla den ode dne silnější a silnější. Kromě toho jsme byli svědky velmi rychlého nárůstu neonacistických nálad zejména v armádě, ve společnosti a mezi vládnoucí elitou. Bylo zřejmé, že Ukrajina se stala něčím podobným jako Německo v letech 1936-1937. Válka byla nevyhnutelná, byli předvojem NATO. Učinili jsme velmi těžké rozhodnutí udeřit jako první, než se hrozba stane smrtelnější.

Ukrajina: Další hromadný hrob

10. 4. 2022

čas čtení 3 minuty


- V Buzově, osvobozené vesnici nedaleko  Kyjeva, byl objeven hrob s desítkami ukrajinských civilistů, uvedli místní představitelé.

- Obyvatelé obléhané Luhanské oblasti na východě Ukrajiny se budou moci dnes evakuovat z oblasti, kde je pro civilisty připraveno devět vlaků, uvedl gubernátor Luhanské oblasti.

- V neděli brzy ráno byla v ukrajinské Luhanské a Dněperské oblasti ostřelována škola a několik obytných domů, při čemž byl zraněn jeden člověk a vznikl požár.


Květná neděle a Bůh evangelia

9. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Ježíš o Květné neděli nevstupuje do Jeruzaléma proto, aby vyhrál naše války. Kdysi, když jsem byl ještě ateista, jsem slyšel argument, že po holokaustu už nelze věřit v Boha. Měl jsem tehdy ale pocit právě opačný: pokud věřit v Boha, pak právě proto, aby přece holokaust nebyl pro ty umučené a zavražděné lidi poslední slovo. Aby bylo pravda, že člověk má nekonečnou hodnotu, kterou nezničí ani krvavé soukolí dějin, ani nacistický plyn, ani nacistické pece.

 18530

Zelenskij: Stále nemáme dost zbraní na svou obranu. Je to šokující

9. 4. 2022

čas čtení 16 minut

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij poskytl rozhovor tiskové agentuře The Associated Press ve své silně opevněné kanceláři v hlavním městě Kyjevě v sobotu, tedy v den, kdy s ním při samostatných návštěvách zasedli také britský premiér Boris Johnson a rakouský kancléř Karl Nehammer.

Poté, co zpočátku hovořil o své naději, že se mu ještě podaří najít diplomatické řešení s Ruskem po jeho invazi na Ukrajinu, obrátil Zelenskij svou pozornost k otázkám ohledně dodávek západních zbraní pro obranu Ukrajiny tváří v tvář náporu Moskvy.

Zelenskij projevil hmatatelný pocit rezignace a frustrace, když byl dotázán, zda dodávky zbraní a dalšího vybavení, které jeho země obdržela od Spojených států a dalších západních zemí, stačily na zvrácení průběhu války.

"Zatím ne, samozřejmě to nestačí," řekl a pro zdůraznění přešel do angličtiny.

Přesto poznamenal, že se zvýšila podpora z Evropy, a uvedl, že dodávky amerických zbraní se zrychlují.

Právě tento týden sousední Slovensko, člen Evropské unie, darovalo Ukrajině svůj systém protivzdušné obrany S-300 ze sovětské éry v reakci na Zelenského výzvu, aby pomohl "uzavřít oblohu" ruským bojovým letounům a raketám.

Část této podpory přišla prostřednictvím návštěv evropských představitelů.

 17911

Pavel Blažek "baví" sněm ODS aneb " Cesta dlouhým dnem do noci…"

9. 4. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Mary: Jak bys mi mohl věřit - když nemůžu věřit ani sama sobě? Je ze mě strašná lhářka. Kdysi jsem nelhala vůbec. Teď musím lhát pořád, hlavně sama sobě. Jednoho dne kdysi dávno jsem přišla na to, že už to nejsem já. Ztratila jsem duši."

Eugene O' Neill, Cesta dlouhým dnem do noci, překlad: Zdeněk Urbánek

Tolik smíchu a uvolněného veselí nám v pátek 8. 4. 2022 konečně dopřála naše stará, známá ODS…..Dokonce i obyčejný plebs si mohl dopřávat takové malé nahlédnutí do kuchyně této "vymazlené party" Péťů, Pavlů, Zbyňků, Janiček, Sašů a Sašenek…, když se vypnou kamery, zapnou se rušičky a žertuje se mezi svými…

Způsob humoru je jednak velmi vypovídající o žertujícím jednotlivci a dále o smějící se skupině a jejím vkusu. A cože nám reakce partajní ODS na tento způsob humoru svého "amatérského divadelníka" Pavla Blažka se stále lehkou opičkou za krkem (tzv. hladinkou) řekla o sobě?

Rozhovor Britských listů 482. Co udělají mladí proti tomu, že čeští politikové ignorují klimatickou krizi?

5. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



Petr Doubravský je z platformy Reset a také se angažuje ve hnutí Fridays for Future. Co budou mladí lidé dělat proti tomu, že vůbec není v české politice reprezentována mladá generace a co hodlají dělat, aby zabránili stárnoucím politikům, aby jim zničili svět? O těchto závažných problémech hovoří s Petrem Doubravským Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 5. dubna 2022.


Ruská zvěrstva: Desítky lidí včetně dětí usmrceny raketou a kazetovými bombami na nádraží v Kramatorsku

8. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Rusové věděli nejméně tři dny předem, že nádraží bude přeplněné civilisty, převážně starými lidmi a dětmi. Civilistům bylo doporučeno, aby z Kramatorsku a z Doněcké oblasti odešli před začátkem ruských útoků, dokud to bude  možné. Na nádraží byly asi čtyři tisíce lidí...

Někdo z ruských vojáků na raketu napsal "Za děti" - pod vlivem lživých tvrzení ruské televize, že Ukrajinci zabíjejí děti. Je to přímý, vražedný důsledek mediálních lží.




Autor této reportáže Alex Thomson dodává:

Charkov včera: Zdá se, že byla sestřelena velká přilétající raketa na místě, kde jsme byli, asi 500 metrů od železniční stanice v Charkově. Náš štáb viděl, jak raketa přilétá. Bylo to asi hodinu před raketovým útokem na železniční stanici v Kramatorsku. Štáb z Al Jazeery to taky viděl. Z bezpečnostních důvodů jsme o tom včera neinformovali.



Rozhovor Britských listů 481. Jak covidová pandemie drasticky prohloubila naše osamocení

1. 4. 2022

čas čtení 1 minuta



Osamocení v dnešním digitálním světě je zásadní a opomíjený problém. Silně se ještě prohloubil za poslední dva roky během covidové pandemie. Nikdo to neřeší. Bohumil Kartous hovoří na toto téma s politickou socioložkou Annou Durnovou, působící na Vídeňské univerzitě, o jejím velmi důležitém výzkumu na toto téma. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. dubna 2022.


Tohle je tentýž chlapec

8. 4. 2022

čas čtení 11 minut

- V městě Makariv nalezli Ukrajinci 132 umučených mrtvol.


- 4.4 miliony lidí dosud uprchlo z Ukrajiny.

- Na obou fotografiích je stejná osoba. Tohle je Feodosij. Snažil se evakuovat se svou babičkou. Jejich auto bylo zasaženo minometnou palbou. Jeho babička na místě zemřela. Z hořícího auta se jako zázrakem dostal ven, úplně slepý, protože mu do očí, nohou a ruky vnikly střepiny šrapnelu.
Hromadné hroby v Černihivu. 700 mrtvých.




- "Čtrnáctiletá dívka byla znásilněna pěti okupanty. Nyní je těhotná.
Je z města Buča.
Jedenáctiletý chlapec byl znásilněn před očima své matky. Ta byla přivázána k židli, aby se na to dívala "- Ukrajinská ombudsmanka.
Někdy bych si přála, aby to byl jen horor. ale není. Je to moje země. Můj lid.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij označil raketový útok na železniční stanici na východě Ukrajiny za ruský válečný zločin a vyzval k "tvrdé globální reakci". Při raketovém útoku na nádraží v Kramatorsku zahynulo nejméně 52 lidí, včetně pěti dětí. Spojené státy se domnívají, že Rusko na nádraží použilo balistickou raketu krátkého doletu.

- Zelenskij prohlásil, že úder na nádraží musí být v budoucnu projednán tribunálem pro válečné zločiny

 Zelenskij označil raketový útok na železniční stanici na východě Ukrajiny za ruský válečný zločin a uvedl, že musí být jedním z obvinění, která budou součástí případného budoucího tribunálu.
Zelenskij uvedl, že očekává "tvrdou a globální reakci".

"Veškeré úsilí světa bude směřovat ke zjištění každé minuty: kdo co udělal, kdo vydal rozkaz. Odkud raketa přiletěla, kdo dal rozkaz a jak byl úder koordinován," dodal.

Zelenskij rovněž zopakoval svou výzvu k poskytnutí dalších zbraní Ukrajině a k uvalení větších sankcí na Rusko.

"Je třeba zvýšit tlak na Rusko. Je třeba zavést úplné energetické embargo - na ropu, na plyn. Právě vývoz energií zajišťuje lví podíl ruských zisků. Ruské banky musí být také zcela odpojeny od globálního finančního systému," řekl.

Zelenskij dodal, že Ukrajina poskytla podrobnosti o vojenském vybavení, které požaduje.

"Jakékoli zpoždění při poskytování těchto zbraní Ukrajině, jakékoli výmluvy mohou znamenat jediné: příslušní politici chtějí více pomoci ruskému vedení než nám Ukrajincům," řekl.

Zelenskij: Situace v Borodjance je daleko horší než v Buče

8. 4. 2022

čas čtení 21 minut

121 000 ukrajinských dětí bylo nuceně deportováno fdo Ruska. Nyní Moskva plánuje zjednodušit proceduru umožňující ruským rodinám, aby je adoptovali. Tím mají být tyto děti odděleny od svých rodičů navždy. Ta vypočítavá krutost je ohromující.



- Počet obětí útoku na nádraží v Kramatorsku stoupl na 50, 98 lidí bylo zraněno, mnozí velmi těžce. Místní nemocnice nezvládají jejich operace.

Agentura Reuters přinesla rychlou informaci o tom, že počet obětí útoku na kramatorské nádraží vzrostl na 50, jak uvedl ukrajinský gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Tento počet zahrnuje i pět dětí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve uvedl, že v době útoku na nádraží nebyli žádní ukrajinští vojáci. Starosta Kramatorsku uvedl, že v době útoku bylo na nádraží 4 000 lidí, většinou starších lidí, žen a dětí. Rusko popřelo, že by bylo za útok odpovědné.

- Forenzní vyšetřovatelé začali exhumovat masový hrob v ukrajinském městě Bucha, zabalit ho do černého igelitu a vyložit těla civilistů, kteří byli podle úřadů zabiti během ruské invaze.

Ruslan Kravčenko z prokuratury v Buče agentuře Reuters řekl, že exhumovali 20 těl, z nichž 18 mělo střelné zbraně a šrapnelová zranění. Uvedl, že byly identifikovány dvě ženy, z nichž jedna pracovala v supermarketu v centru města.

"Existují svědci, kteří mohou potvrdit, že tyto lidi zabily ruské síly. Bez jakéhokoli důvodu, prostě šli po ulici nebo byli evakuováni," řekl agentuře Reuters. "Někteří z nich jen mluvili ukrajinsky."

Kravčenko uvedl, že forenzní vyšetřovatelé budou pracovat na vytvoření obrazu o tom, co se stalo s těmi, kteří byli pohřbeni v masovém hrobě, kde ze země vykukovaly ostatky těl.

Od minulého týdne, kdy se ruské jednotky stáhly z Buče, byly podle ukrajinských představitelů nalezeny stovky mrtvých civilistů. Náměstek starosty města Buča uvedl, že bylo zabito více než 360 civilistů a asi 260-280 jich do masového hrobu pohřbili další obyvatelé.

- V rámci své dnešní návštěvy Ukrajiny navštívili masový hrob v Buče předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a nejvyšší diplomat EU Josep Borrell v doprovodu ukrajinského premiéra Denise Šmyhala.


Doněcký gubernátor Pavlo Kyrylenko uvedl, že na nádraží byly tisíce civilistů, kteří se snažili evakuovat do bezpečnějších oblastí Ukrajiny, když bylo zasaženo. Podle šéfa ukrajinských železnic byly ve stejné části Ukrajiny ve čtvrtek po leteckém útoku na trať zablokovány tři vlaky s evakuovanými osobami.

- Na nádraží se nacházely tisíce civilistů, kteří se snažili evakuovat do bezpečnějších oblastí Ukrajiny. S odvoláním na policii a záchranáře uvedl, že se obává, že při raketovém úderu byly desítky lidí zabity nebo zraněny.

- Starosta Kramatorsku: V době útoku  bylo na kramatorském nádraží 4000 lidí

Agentura Reuters cituje starostu Kramatorska, který sděluje, že v době zásahu ruskými raketami bylo na nádraží asi 4000 lidí, většinou starších lidí, žen a dětí.

Zelenskij: Rusové nemají sílu porazit ukrajinskou armádu, tak cynicky likvidují civilní obyvatelstvo Ukrajiny. Je to zlo, které nemá hranic. A pokud nebude potrestáno, nikdy to neskončí.


Na raketě, která dopadla na nádraží v Kramatorsku, bylo napsáno: "Za děti".


- Redaktor Dmitrij Muratov, nositel Nobelovy ceny, uvedl, že byl ve čtvrtek v Rusku ve vlaku napaden útočníkem, který ho polil červenou barvou.

Muratov sdělil , že k incidentu došlo ve vlaku směřujícím z Moskvy do Samary. V příspěvku na kanálu Telegram deníku Novaja Gazeta Europe napsal, že útočník křičel "Muratove, tady máš jednu za naše kluky" a že v důsledku útoku ho "strašně pálí oči".


- Zatímco lidé na východě Ukrajiny jsou stále pod ruským bombardováním a snaží se uprchnout, v Kyjevě je nyní situace jiná, ruské síly se z oblastí kolem ukrajinského hlavního města stáhly. Lidé proto nyní stojí ve frontě na nádraží v Przemyslu na jihovýchodě Polska, aby se mohli vrátit do Kyjeva.
 

Rozhovor Britských listů 480. Jak to, že v případě dolu Turów premiér Fiala nehájí zájmy občanů ČR

29. 3. 2022

čas čtení 1 minuta



Premiér Petr Fiala nás ubezpečuje, že jeho vláda je nejlepší ve všem. Je to však skutečně tak? V dnešním rozhovoru Britských listů hovoříme o skandálu ohledně obřího povrchového uhelného dolu Turów na českých hranicích, ohledně něhož uzavřela Fialova vláda pochybnou mezinárodní dohodou s vládnoucí polskou ultrapravicí v jejímž důsledku zřejmě přijdou místní obce o vodu - nemluvě o pošetilosti těžby obrovského množství uhlí po mnoho dalších let, jíž se bude ničit životní prostředí. Jaké asi dohody uzavírá pan premiér jménem českých občanů i jinde? O problematičnosti dohody Turów mluví Jan Čulík s Nikol Krejčovou, odbornicí organizace Greenpeace na uhelnou problematiku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 29. března 2022.


Rozhovor Britských listů 479. Covid-19: Urgentně se nechte očkovat třetí dávkou

24. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta




Sice jsme uprostřed ruského vojenského útoku proti Ukrajině, což zaměstnává média, ale covid nezmizel. Jan Čulík hovoří s imunologem Václavem Hořejším o nynější pandemické situaci v České republice. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. března 2022.



Úřad práce ČR pomáhá vězňům v Pardubicích…7. 4. 2022, zpráva GŘ ÚP ČR

8. 4. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

"Unikají ti jednotlivosti, a co do těch, býváš často ukvapen. Avšak nikdy ti neujde celek jakožto globál, nikdy ti neujde bytost jakožto celek, a její podstata."

Josef Jedlička

Napětí v české společnosti, která je zasažena souběhem mnoha společenských, ekonomických, politických a ve výsledku vždy nakonec sociálních problémů, stoupá. Úřady práce poprvé po smrtelné tzv."Drábkově reformě" před deseti lety, se konečně alespoň trochu snaží přes otevřené dopisy předáků svých odborových organizací volat o pomoc, dokonce i média si ve větší míře začínají všímat kolapsu této stěžejní instituce, která je doslova klíčová pro přežití stovek tisíců občanů na území tohoto státu, ale MPSV a GŘ ÚP stále na potápějící se lodi předstírají "předsmrtný tanec" ve valčíkovém rytmu…

 18591

Zář nad Pelyňkem

8. 4. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 9 minut

Aneb z Twitteru podruhé

Z domova:

Senát ČR, který má menší rozpočet, než je rozpočet hradní ambasády Ruské federace v Lánech a v Praze, prohlásil milost prezidenta Miloše Zemana udělenou prezidentu Lánské obory Miloši Balákovi za nepřijatelnou. V minulém týdnu to vypadalo na válku o abdikaci, dnes stačí mírné pokárání. Miloš Balák s potěšením milost přijal. Přejeme mu do další práce mnoho úspěchů a v dalším soudním líčení dvojnásobný trest.

Rusko přiznalo "podstatné ztráty vojáků"

8. 4. 2022

čas čtení 12 minut

- Německé zpravodajské služby podle zpráv zachytily rádiovou komunikaci ruských  vojáků, kteří hovořili o zabíjení civilistů na Ukrajině. Byly prý zachyceny dvě samostatné komunikace, v nichž ruští vojáci popisují, jak vyslýchají vojáky i civilisty a pak je střílejí, citoval deník Washington Post jednoho z představitelů zpravodajských služeb.

- Kreml přiznal, že od invaze Ruska na Ukrajinu utrpěl "významné ztráty" vojáků.

V rozhovoru pro Sky News byl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dotázán, zda se válka vzhledem k počtu ztracených vojáků rovnala pro Rusko ponížení.

Peskov odpověděl: "Máme značné ztráty vojáků. A je to pro nás obrovská tragédie."




Počet obětí neupřesnil. Koncem března Rusko uvedlo, že ztratilo 1 351 vojáků a dalších 3 825 bylo zraněno. Naproti tomu vysoký představitel NATO koncem března odhadl, že za čtyři týdny bojů na Ukrajině bylo zabito 7 000 až 15 000 ruských vojáků.

Peskov uvedl, že Rusko "lituje" svého vyloučení z Rady OSN pro lidská práva kvůli invazi na Ukrajinu, a dodal:

"Budeme i nadále hájit své zájmy všemi možnými právními prostředky.!

Trval také na tom, že ruské síly od začátku války "nikdy neostřelovaly civilní objekty", a tvrdil, že pouze používají vysoce přesné rakety k útokům na vojenskou infrastrukturu na Ukrajině.

Mluvčí Kremlu také prohlásil, že děsivé záběry, které se v uplynulém týdnu objevily z města Buyča, jsou "vymyšlené a falešné". Na otázku, zda si uvědomuje, "jak groteskně" to zní, Peskov odpověděl:

"Je to drzý podvrh a mluvíme o tom už několik dní, ale nikdo nás neposlouchá."

30950

Monitor Jana Paula: Květná neděle a současnost, aneb jak se postavit zlu, a zlo nečinit

8. 4. 2022 / Jan Paul

čas čtení 8 minut

Jan Paul: Ten, který tě vidí, 2019

Šestou poslední nedělí postní, tzv. Květnou nedělí, letos 10. dubna, začíná křesťanům na celém světě Svatý týden, v němž byl Ježíš Nazaretský mučen, ukřižován a po té vzkříšen. Svatý týden či Pašijový týden je ústřední událostí křesťanské víry, a Velikonočního tajemství, v němž Ježíš svým vzkříšením vítězí nad smrtí a přináší lidem spásu, možnost věčného života. Na Květnou neděli vjíždí za oslavného vítání lidí do Jeruzaléma na oslu, aby se svými učedníky oslavil Velikonoce. Čeká ho vysluhování slavné Večeře Páně, zrada, ponížení a smrt. To je rámec událostí, do nichž je přirozeně vsazena i naše současnost. Všimněme si, lid ho oslavuje, a pak žádá u Piláta jeho smrt. Svatý týden je situován do kontrastu života a smrti, vítězí život, ten věčný, který Kristus nabízí.

Rozhovor Britských listů 483. Jak reaguje česká vláda na ukrajinskou krizi

8. 4. 2022

čas čtení 1 minuta


Kdo řeší ukrajinskou krizi v ČR  líp, vládní úřady nebo občanská společnost? A jak to bude s ukrajinskými dětmi ve školách? Jak se bude vyvíjet vztah české společnosti k ukrajinským uprchlíkům? A co zdražování potravin a energií, které způsobuje Putinova válka a které česká vláda, zdá se,  neřeší? O všech těchto otázkách hovoří Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. dubna 2022.




 18487

Tisková zpráva:

Piráti volají po větší ochraně dětí a mladistvých prchajících z války na Ukrajině

8. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

Děti prchající z války mají mít přístup ke vzdělání, psychologické podpoře i zdravotní péči srovnatelný s dětmi z přijímajících zemí. Právě na tom se shodli europoslanci. Ti projednávali přijetí sady opatření, která mají ochránit prchající děti a mladistvé před vykořisťováním a obchodem s lidmi. 

 16524

Tisková zpráva:

Oprava nesmí být dražší než nákup nového zboží, shodli se europoslanci

8. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

Prodloužená záruka, levnější a dostupnější opravy a konec kazítek. To požadují europoslanci v dnes schválené rezoluci, která se zabývá tzv. právem na opravu. Podle pirátských europoslanců je usnesení krok správným směrem na cestě ke zvyšování práv spotřebitelů. Text vychází z dílny výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, jehož členem je i pirátský europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

 16495

Dokud zůstává Putin u moci, mír v Evropě je nemožný

8. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Kreml má v zásobě nejméně dva výsledky ukrajinské intervence, s nimiž by se dokázal smířit. Jedním je instalace kolaborantské vlády v Kyjevě, druhým kapitulace současné vlády. Hrdinství ukrajinského lidu ale dosažení obou v blízké době znemožnilo, napsal Alexandr Skobov.

Vraždění ve městě Trosťanec, více než 300 km od Kyjeva

7. 4. 2022

čas čtení 7 minut

Alex Thomson, reportér Channel 4 News, objevil se svým televizním týmem hrůzné důkazy o bombardování a vraždění v městě Trosťanec, více než 300 km od Kyjeva.



Překlad:

Musím se zmínit o jedné zřejmé věci. Jsme novináři. Takže jedna věc je to, co dělají  oficiální vyšetřovatelé trestných činů, druhá věc je, co jsme objevili my, a tak by to mělo zůstat.

A to je důležité, když se setkáváme s takovými důkazy o zjevných zvěrstvech a válečných zločinech, a myslím, že jich bude mnohem víc. Dvě věci chci říci  k tomu, co jsme dnes viděli. Zaprvé, je to více než 300 km od Kyjeva.

Mosty vyletěly do povětří, takže trvá mnohem déle, než se dostaneme na určitá místa.

Nejméně 300 km od Kyjeva, kde jste viděli ty hrozné záběry, které v posledních dnech přicházely z Buče, a reakci světa na to, takže jsme teď v úplně jiné části země. Další věc, kterou bych chtěl říct, je tato.

Tohle nebyla nějaká okrajová jednotka ruské armády. Tohle byla elitní tanková jednotka, která tady byla umístěna a založena na velké části válečné strategie po dobu asi 30 dní ve městě, ve kterém jsme dnes natáčeli.

Na těchto dvou bodech záleží. Byla to centrální jednotka a děje se to teď na dvou potvrzených zcela místech, na velmi odlišných místech v Ukrajině. A samozřejmě je třeba zopakovat zjevné varování. Od začátku obsahuje naše reportáž velmi  znepokojivý materiál.


Rusko skrývá "tisíce" mrtvých v Mariupolu, upozorňuje Zelenskij

7. 4. 2022

čas čtení 14 minut

Foto: Medvídek visí na stromě u budovy vybombardované ruskou armádou v Borodjance

- Rusko skrývá "tisíce" mrtvých v Mariupolu, upozorňuje Zelenskij

Rusko blokuje humanitární přístup do obléhaného přístavního města Mariupol, protože chce skrýt důkazy o "tisících" zabitých lidí, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij.

V rozhovoru pro tureckou televizi Haberturk TV řekl:

"Myslím, že Rusko se bojí, že [pokud] úspěšně pošleme humanitární pomoc do Mariupolu, pak celý svět uvidí, co se zde děje.

Rusko nechce, aby bylo cokoli vidět, dokud nepřevezmou kontrolu nad městem, dokud ho celé nevyčistí.

Mariupol je teď peklo. Tisíce lidí byly buď zabity, nebo zraněny.

Počet zabitých a zraněných se den ode dne zvyšuje... nemáme jasné informace o počtu těch, kteří přišli o život.

Rusko se snaží  situaci ututlat.Snaží se zabránit humanitárním dodávkám. Nebudou schopni zakrýt vše. Nebudou schopni pohřbít nebo ukrýt tisíce lidí. Svět  skutečnou situaci vidí. Vidí, co bylo provedeno s tímto ukrajinským městem."

Zelenskij uvedl, že Rusko se již pokusilo zakrýt důkazy o zločinech ve městě Buča u Kyjeva a několika okolních obcích, kde ukrajinští představitelé obvinili Moskvu z provádění rozsáhlého zabíjení civilistů.

"Vypalovali rodiny. Rodiny. Včera jsme opět našli novou rodinu: otec, matka, dvě děti. Malé, malé děti, dvě. Od jednoho jsme našli malou ručičku," řekl Zelenskij. "Proto říkám, že to jsou nacisté."

 18409

Ukrajina: Putin nutí ruské muslimy bojovat proti jejich zájmům

7. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Moskva se snaží mobilizovat své muslimské občany do boje na Ukrajině. Putin se k nim veřejně přihlásil během návštěvy Dagestánu a Kreml připravuje vyhlášení války za džihád k němu loajální muslimskou hierarchií, upozorňuje na webu turecké zahraniční televize TRT Vadim Sidorov.

 18581

V Mariupolu zahynulo přes 5 000 civilistů včetně dětí

7. 4. 2022

čas čtení 12 minut

- Další mrtví  v městě Trostjanec - mnozí mají ruce svázané za zády

- V městě Trostjanec na východní Ukrajině objevili reportéři Channel 4 News dosud nezdokumentovaná zvěrstva, včetně popravených lidí, jimž byly před popravou zalepeny oči lepicí páskou a ruce jim byly svázány za zády:

- V Mariupolu zahynulo více než 5 000 civilistů včetně dětí

Starosta Mariupolu ve středu uvedl, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo zabito více než 5 000 civilistů, včetně 210 dětí.

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko ve středu  potvrdil počet mariupolských civilistů, kteří zemřeli od začátku ruské okupace.

Bojčenko poznamenal, že ruské síly bombardovaly nemocnice, včetně jedné, kde uhořelo 50 lidí.

Bojčenko rovněž uvedl, že v důsledku ruského bombardování bylo zničeno více než 90 % infrastruktury města.

Ruská armáda přístavní město oblehla, odřízla ho od přístupu k potravinám, vodě a dodávkám energie a zároveň na město neustále shazuje dělostřelecké a letecké bomby.

- V Mariupolu používá ruská armáda nyní mobilní krematoria ve snaze zahladit své tamější vraždění civilních obyvatel:

 

Vědci nám právě sdělili, jak vyřešit klimatickou krizi - bude svět poslouchat?

7. 4. 2022

čas čtení 8 minut




Nová zpráva IPCC nabízí nejen naději, ale i praktická řešení. Vlády, které ji podepsaly, musí nyní jednat


Uprostřed trojí krize, kterou představuje válka na Ukrajině, stále zuřící pandemie a eskalující inflace, se klimatologům právě podařil skutečně impozantní úspěch. Vydrželi a přesvědčili světové vlády, aby se dohodly na společném návodu k řešení klimatické krize. Navzdory zoufalství z narůstajících globálních problémů ukazuje zveřejnění nejnovější zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu určité důvody k naději, píše Simon Lewis, profesor vědy o globálních změnách na University College v Londýně a na univerzitě  v Leeds.

Po nedávných zprávách o příčinách a důsledcích změny klimatu se tato zpráva zabývá řešeními - se shrnutím podepsaným světovými vládami. Shrnutí je přímočaré a jasné a na mnoha místech přiznává skutečnosti, které vědci a účastníci kampaní věděli už léta, ale vlády se často vyhýbaly přímému uznání těchto skutečností.

30777

Kdo je zodpovědný za rozpad klimatu?

7. 4. 2022

čas čtení 5 minut

Kdo je zodpovědný za rozpad klimatu? Tato otázka vyvolává několik desetiletí vášnivé debaty, protože politici mocných zemí se snaží vyhnout odpovědnosti za katastrofální škody, které se kolem nás nyní šíří.

Přes všechno mávání rukama je však odpověď na otázku odpovědnosti ve skutečnosti poměrně jednoduchá - přinejmenším na úrovni národních států. K tomu je třeba vypočítat, do jaké míry kumulativní historické emise jednotlivých zemí překročily svůj podíl na "planetární hranici", kterou vědci definovali jako 350 částic na milion (ppm) koncentrace CO2 v atmosféře. Tato hranice byla překročena koncem 80. let 20. století a je možné určit, které země jsou nejvíce odpovědné za nadměrné emise, které v současnosti způsobují klimatický kolaps, píše profesor environmentálních studií Jason Hickel.

 17659

Delegace žen v Kábulu naléhá na USA a Evropu, aby v době humanitární krize rozmrazily afghánské fondy

7. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

Ženy v Afghánistánu protestují proti řadě genderových omezení ze strany Tálibánu, včetně březnového příkazu k uzavření veřejných středních škol pro dívky. V reakci na to američtí představitelé zrušili rozhovory s vůdci Tálibánu v Dauhá a nadále zmrazují afghánský majetek v hodnotě několika miliard, zatímco se Afghánistán řítí do hospodářské katastrofy. Hovoříme s Masudou Sultan a Médeou Benjamin, dvěma spoluzakladatelkami koalice Unfreeze Afghanistan, která se zasazuje o uvolnění finančních prostředků pro afghánské civilisty, informuje stanice Democracy Now!

Nový krevní test předpovídá riziko infarktu a mrtvice s dvojnásobnou přesností než dosud

7. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Nová technika, která je již k dispozici v USA, by mohla pomoci i při vývoji kardiovaskulárních léků

 
Vědci vyvinuli krevní test, který dokáže předpovědět, zda je někdo vystaven vysokému riziku infarktu, mrtvice, srdečního selhání nebo úmrtí na některý z těchto stavů během příštích čtyř let, a to se zhruba dvojnásobnou přesností oproti stávajícím rizikovým skóre.

Test, který je již k dispozici v USA, by mohl lékařům umožnit určit, zda pacientům fungují stávající léky, nebo zda potřebují další léky ke snížení rizika.

30776

Éra fosilních paliv musí skončit. Kolektivní transformace musí začít právě nyní

7. 4. 2022

čas čtení 6 minut

Rychlý a spravedlivý přechod na obnovitelné zdroje energie je zcela možný. V samotných USA již máme téměř všechny technologie, které potřebujeme pro stoprocentní přechod na čistou energii do roku 2035, přičemž velká část tohoto přechodu bude dokončena do roku 2030. S těmito technologiemi bychom mohli napájet všechny státy a sítě v USA čistou, obnovitelnou a spolehlivou energií. V současné době je již všeobecně známo, že překážky, kterým čelíme, nejsou technické ani ekonomické, ale sociální a politické, píše Abigail Dillen.

 18169

Válka na Ukrajině nastoluje nový globální jaderný (ne)řád

7. 4. 2022

čas čtení 8 minut

Světový jaderný řád byl v podstatě navržen tak, aby zmírnil jaderné nebezpečí, zabránil závodům ve zbrojení, zabránil šíření jaderných zbraní do dalších států - a aby především vytvořil podmínky pro jejich likvidaci. Jádrem tohoto jaderného řádu je Smlouva o nešíření jaderných zbraní z roku 1968 (NPT), která dodnes zůstává v dobrém i ve zlém základem globálního režimu jaderného odzbrojení a nešíření jaderných zbraní, informuje na webu Responsible Statecraft Aderito Vicente.

 18448

Ruské plány v nadcházejících týdnech

6. 4. 2022

čas čtení 5 minut

Západní představitelé se domnívají, že ústup Ruska z okolí Kyjeva a severovýchodu země je nyní "z velké části dokončen" a že bude trvat "nejméně týden", než se obnovené jednotky budou moci vydat na Donbas, a možná i déle, vzhledem k tomu, kolik ztrát ve válce dosud utrpěly.

Činitelé se domnívají, že Kreml chce vidět nějaké vítězství ve východním Donbasu včas před tradiční ruskou přehlídkou ke Dni vítězství 9. května, což je důležité datum ve vojenském kalendáři země.

Jeden z úředníků uvedl, že Putin bude chtít do té doby dosáhnout "ohlášeného úspěchu", což by mohlo vyvolat "určité napětí" s ruskými veliteli, pokud jde o to, "co chtějí dělat z vojenského hlediska".

To znamená, že vyčerpané ruské síly budou pravděpodobně poměrně brzy vrženy do boje ve snaze získat území na východě.

 18446

Navalnyj: Válečnými zločinci jsou i pracovníci ruských televizí

6. 4. 2022

čas čtení 3 minuty


Jak to vidí obyčejný ruský televizní divák (kterým jsem v současnosti i já), píše na Twitteru Alexej Navalnyj.

O zrůdných událostech v Buče jsem se dozvěděl včera ráno ze zpráv, že Rusko svolává Radu bezpečnosti OSN v souvislosti s masakrem, který  v Buče zorganizovali ukrajinští nacisté..
 
 Večer moderátorka Prvního kanálu vše vysvětlila. A já bych tomu nevěřil, kdybych to neviděl na vlastní oči a neslyšel na vlastní uši:

  "NATO připravovalo onu provokaci v Buče dlouho a na nejvyšší úrovni. Potvrzuje to i fakt, že prezident Biden před nedávnem nazval Putina "řezníkem"".



 18448

Rusko-ukrajinská válka: druhá fáze

6. 4. 2022

čas čtení 17 minut


24. února, kdy ruské síly zahájily invazi na Ukrajinu, začaly ostřelovat Mariupol, přístavní město s více než 400 000 obyvateli. Následujícího dne začaly postupovat k jeho předměstí. Do 2. března bylo město obklíčeno a ostřelování se stalo rutinním a smrtícím. Brzy přišly zprávy o zasažených školách a nemocnicích. Dne 5. března přišel první pokus o evakuaci lidí pod záštitou Červeného kříže: byl zorganizován konvoj, který však nemohl odjet, protože navzdory ruským slibům ostřelování neustalo. To se mělo opakovat ještě mnohokrát. Život obyvatel se postupně stával stále zoufalejším  a nebezpečnějším, Terčem útoků se stávaly nejen domy, ale i úkryty, včetně jednoho pod divadlem. Nyní je údajně zničeno přibližně 90 procent budov. Koncem března starosta hlásil, že bylo zabito 5 000 civilistů, píše Lawrence Freedman, profesor emeritus válečných studií na King's College v Londýně.

Vyšetřujeme 4 684 ruských válečných zločinů, sděluje ukrajinská státní zástupkyně

6. 4. 2022

čas čtení 20 minut

-  Satelitní snímky jedné z ulic města Buča zveřejněné společností Maxar Technologies z 19. a 21. března ukazují několik mrtvol v naprosto stejné poloze jako na videozáznamech a fotografiích pořízených tento víkend ve stejné ulici. Britské ministerstvo obrany informovalo, že osm těl leželo na ulici nejméně deset dní předtím, než bylo město dobyto zpět od ruských sil.

- Ukrajinská prokuratura uvedla, že vyšetřuje 4 684  ruských válečných zločinů poté, co vyšla najevo hrůza nedávných zvěrstev spáchaných v ukrajinském městě Buča.

Podle údajů, které zveřejnila prokuratura, je od úterý vyšetřováno celkem 4 468 potenciálních válečných zločinů a jejich počet se každým dnem zvyšuje o stovky. Odhaduje se, že v důsledku ruské invaze zemřelo také 167 dětí.

Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová na úterním tiskovém brífinku z Buku označila nedávno osvobozená města v okolí Kyjeva za "pekelně zmučený region" a přislíbila "potrestat nelidi, kteří to způsobili".

"Rusko se bude zodpovídat za město Buča v Haagu," dodala v později zveřejněném prohlášení.

"Prokurátoři a vyšetřovatelé již zkoumají Kyjevskou oblast a dokumentují zločiny, aby všichni pacahtelé těchto zvěrstev byli postaveni před soud jak u národních, tak u mezinárodních soudů," dodala.

Ukrajinská prokuratura uvedla, že v celé zemi, včetně Kyjevské, Charkovské, Sumské, Mykolajivské, Doněcké a Luhanské oblasti, bylo zahájeno předběžné vyšetřování.

"Shromažďujeme důkazy pro národní soudy a Mezinárodní trestní soud v Haagu. Důkazy už nejsou jen válečné zločiny, ale i zločiny proti lidskosti. A my budeme dokazovat každou skutečnost, abychom potrestali ty, kteří mučili, zesměšňovali a likvidovali  Ukrajince," řekla Venediktová.


- Gubernátor ukrajinské Doněcké oblasti uvedl, že nejméně dva civilisté ve středu zahynuli a pět bylo zraněno při ruské dělostřelecké palbě na místo distribuce humanitární pomoci ve městě Vuhledar. Gubernátor Pavlo Kyrylenko  sdílel na internetu drastické fotografie následků údajného útoku. 


- Papež František při své týdenní audienci ve vatikánské aule odsoudil  "masakr v Buče", a měl v ruce ukrajinskou vlajku, kterou mu poslali z tohoto města:

"Poslední zprávy z války na Ukrajině místo úlevy a naděje přinesly nová zvěrstva, jako je masakr v Buče. Krutosti, které jsou stále strašnější, a to i vůči civilistům, bezbranným ženám a dětem. Jsou to oběti, jejichž nevinná krev volá do nebe a prosí: "Zastavte tuto válku! Ať zbraně utichnou! Přestaňte rozsévat smrt a zkázu. Včera mi právě z Buče přinesli tuto vlajku. Pochází z války, právě z toho umučeného města, z Buče."

Papež poté rozdal několik čokoládových velikonočních vajíček dětem, které uprchly z Ukrajiny: "Tyto děti musely utéct, aby se dostaly do bezpečné země. To je důsledek války. Nezapomínejme na ně a nezapomínejme na ukrajinský lid."

 18530

Ukrajina: Rusové se snaží obklíčit jednotky na Donbasu

6. 4. 2022

čas čtení 9 minut

  • Situace na frontách války na Ukrajině se v posledních dnech drasticky změnila. Rusové se spěšně stáhli z celé severní části země. Takto uvolněné síly budou s největší pravděpodobností přesunuty na Donbas. Ukrajinci však udělají totéž. Oblast města Izjum bude v nadcházejících dnech klíčová, upozorňuje Maciek Kucharczyk.

 18552

Rusko: Jaká vláda, taková armáda

6. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Některé ruské jednotky na Ukrajině se mění v tlupy lupičů, což ale odhaluje základní skutečnost: Lupičský stát, jaký provozuje Putinův režim, musí mít nevyhnutelně lupičskou armádu, píše Vladimir Pastuchov.

29481

Proč se Izraelci ztotožňují s Ukrajinci

6. 4. 2022

čas čtení 4 minuty

  • Když svět sledoval, jak se ruská armáda valí na Ukrajinu, děsivé pohledy zanechaly v mnoha Izraelcích hrozivě známý pocit. Navzdory vznešené rétorice o lidských právech a mezinárodním právu ze strany médií, politiků a aktivistů je Ukrajina ve svém boji za nezávislost, svobodu a národní suverenitu sama. Pro Izraelce sledování statečného boje Ukrajiny proti drtivé ruské agresi posiluje nejzákladnější premisu sionismu a Státu Izrael – přežití Židů závisí na ochotě bojovat, napsal Russell Shalev.

 17870

Dva kmotři

6. 4. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 6 minut

Aneb zprávy z Twitteru

Z domova:

Vláda ČR a ODS zvláště oslavila první kvartál v čele státu. Po 100 dnech hájení, které si vybrebendil inventář sněmovny poslanec a budoucí beznadějný pražský primátor eMBenda, teď vláda volá po klidu na práci. Činí tak v souvislosti s naplňováním dohod Dvou Kmotrů z poloviny prosince lánského roku.

Prezident Zeman toho jména Miloš udělil minulý týden svou prezidentskou Milošť usvědčenému milionovému zloději a podvodníkovi z lánské obory. Občanu bezúhonnému a nade všechny pracovitému Balákovi hajnému taky Milošovi. Hájenému hajnému s vlastním kamenolomem a nekonečnou oborou, kterého nenávistná česká justice bezostyšně odsoudila. A odsoudila ho jen proto, že slouží vedoucímu kancléři prezidenta Vratislavu Mynářovi. Mynář slouží Zemanovi. Zeman slouží Kremlu.

Tomu Mynářovi, kterému dezinformační média zapálila hospodu, vypustila rybník, snědla hladové prase a sjela sjezdovku v Osvětimanech. Hoří srub, hoří komora s naditým trezorem, hoří sjezdovka i se sněžným motorem.

30361

Evropská ultrapravice podporuje Putinovu válku na Ukrajině

6. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Vladimir Putin a jeho propagandisté opakovaně tvrdí, že Rusko na Ukrajině bojuje s neonacisty. Ale skuteční neonacisté v Evropě, s nimiž Kreml dlouhodobě udržuje dobré vztahy, ve válce podporují Putina, napsal petrohradský opoziční politik Boris Višněvskij.

 18556

Vyhlídky putinského Reichu

6. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Řada lidí zpochybňuje byť jen samotnou myšlenku, že by Putin mohl být fašista, a trvají na tom, že prý nemá tak rozvinutou ideologii jako Hitler, napsal televizní komentátor Dmitrij Gubin.

 18246

Konec "multipolarity": Střední Asie se musí vrátit k tradiční proruské orientaci

6. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Od získání nezávislosti v roce 1991 středoasijské státy spolu s většinou bývalých sovětských republik učinily z "multipolarity" základ své zahraniční politiky. Snažily se tak vyhnout situaci, kdy by ve sporu mezi Ruskem a Západem musely zaujmout jasné stanovisko, a doufaly, že se jim na obou stranách podaří získat výhody, napsal Alexandr Kňazev z Centra pro eurasijský výzkum při Státní univerzitě v Petrohradě.

 17804

Mrazivé poučení z maďarských voleb

6. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nemohu si pomoci, ale maďarské parlamentní volby mne stále více fascinují. Čtu a poslouchám různé komentáře a analýzy kompetentních lidí, např. ve Dvaceti minutách Radiožurnálu mluvil v pondělí k tématu Martin Ehl, a docházím k naprostému obratu perspektivy. Myslel jsem si totiž, že válka na Ukrajině je pro Orbána velký problém, protože maďarská veřejnost bude podobně stranit Ukrajině jako veřejnost česká nebo polská.

 18490

Zelenskij: Rusko chce z Ukrajinců udělat tiché otroky

5. 4. 2022

čas čtení 15 minut

- Šestiletý chlapec stojí u hrobu své matky, kterou pohřbili na dvoře v Kyjevské oblasti.


- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že masové hroby jsou "zjevně nepravdivou provokací".

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý  prohlásil, že masové hroby objevené v Buče jsou "provokací", která má zdržet mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou. Lavov řekl v ruské televizi:  Vyvstává otázka: Jaký účel má tato zjevně nepravdivá provokace? Domníváme se, že jejím cílem je najít záminku k torpédování probíhajících jednání.

- Jenže satelitní snímky ukazující mrtvoly rozeseté po ulicích města Buča vyvrátily tvrzení ruského státu, že ukrajinské síly umístily do města mrtvé lidi v rámci "zinscenované provokace" poté, co se ruské síly již stáhly.

Poloha mrtvol na fotografiích pořízených v polovině března se shoduje s polohou na snímcích z chytrých telefonů zveřejněných počátkem dubna, což umožňuje přesně datovat masakr do doby před evakuací ruských sil z města.

Analýza snímků, kterou zveřejnil deník New York Times, je nejnovějším příkladem rostoucího významu satelitních snímků pro reportéry, výzkumníky a aktivisty, kteří se snaží zdokumentovat průběh války na Ukrajině a shromáždit důkazy o válečných zločinech v regionu.

Spolu s levnými a dostupnými záběry z dronů způsobila tato technologie revoluci v praxi "open-source intelligence" neboli OSINT, říká Eliot Higgins, zakladatel novinářské skupiny OSINT Bellingcat.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
20941