Moskevský patriarchát jednotkám: Vaším úkolem je "smést ukrajinský národ z povrchu zemského"

6. 4. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
  • Po odhalení ruského masakru ukrajinských civilistů v Buče se řada lidí přirozeně zajímá o to, nakolik rozšířené mohou být takové válečné zločiny ruských jednotek a jakou podporu poskytují ruské úřady takovým činům. 

Odpověď na obě otázky ukazuje například snímek "zajímavé" publikace Brjanského metropolitanátu Ruské pravoslavné církve Moskevského patriarchátu. Tato publikace byla rozšiřována mezi ruské vojáky oddělením zodpovědným za vztahy s armádou a policií.


Leták sděluje ruským vojákům nikterak zaobaleným způsobem: "Vaším úkolem je smést ukrajinský národ z povrchu zemského". To znamená, že mnozí vojáci budou vyjádření církevních autorit považovat za bianco šek k páchání ničím neomezeného násilí na ukrajinských civilistech.

Lze samozřejmě očekávat, že ruské úřady dokument označí za "podvod", tak jako se snažily popírat zločiny v Buče a kdekoliv jinde. Ale ve skutečnosti už se prokázanými válečnými zločiny v Sýrii nebo Africe samy dávno přidaly na dlouhý seznam brutálních totalitních režimů, které nepřikládají lidskému životu žádnou hodnotu - a předpokládají, že jim jakýkoliv zločin projde, jen když budou zatloukat.

Dokument v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
6788

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2022