Evropská ultrapravice podporuje Putinovu válku na Ukrajině

6. 4. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Vladimir Putin a jeho propagandisté opakovaně tvrdí, že Rusko na Ukrajině bojuje s neonacisty. Ale skuteční neonacisté v Evropě, s nimiž Kreml dlouhodobě udržuje dobré vztahy, ve válce podporují Putina, napsal petrohradský opoziční politik Boris Višněvskij.

V posledních osmi letech a zejména od začátku "speciální operace" na Ukrajině kremelští propagandisté, politici, diplomaté a představitelé bez přestání vyzývají k "nekompromisnímu boji s neonacismem".

Není pochyb o tom, že neonacismus je zlo. Ale Moskva má problém, protože neonacistické skupiny ve skutečnosti v konfliktu s Ukrajinou podporují Kreml.

Z pohledu Moskvy je však dokonce ještě horší, že mnozí z těchto ultrapravicových radikálů, kteří nyní podporují Putina, byli identifikováni coby extrémisté nejen nezávislými experty, ale i ruským ministerstvem zahraničí.

Krajně pravicové strany podporující Putina se současně staví proti rozšiřování NATO, rutinně označují USA a "světové zlo", podporují anšlus Krymu a jako jediné vyslaly své zástupce coby "volební pozorovatele" při "referendu" o připojení k Rusku.

A mnozí z nich se na výzvu Moskvy v roce 2015 zúčastnili Mezinárodního ruského konzervativního fóra, kde pracovali na širší společné agendě s ruskými nacionalisty, imperialisty a neonacisty.

Mezi evropskými spojenci Kremlu jsou samozřejmě i relativně úctyhodnější, nicméně nacionalistické, xenofobní a protipřistěhovalecké strany jako francouzské Národní seskupení Marine Le Penové nebo německá AfD.

Avšak hlavní, pokud ne jediné evropské spojence představují právě neonacisté, nacionalisté, ultrapravicoví extrémisté, rasisté a antisemité. To je třeba připomínat vždy, když Moskva tvrdí, že bojuje s nacismem.

Aby se vyhlašovaný boj s neonacismem stal reálným, zjevně by se v ruské politice muselo hodně změnit.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
7335

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2022