18448

Ruské plány v nadcházejících týdnech

6. 4. 2022

čas čtení 5 minut

Západní představitelé se domnívají, že ústup Ruska z okolí Kyjeva a severovýchodu země je nyní "z velké části dokončen" a že bude trvat "nejméně týden", než se obnovené jednotky budou moci vydat na Donbas, a možná i déle, vzhledem k tomu, kolik ztrát ve válce dosud utrpěly.

Činitelé se domnívají, že Kreml chce vidět nějaké vítězství ve východním Donbasu včas před tradiční ruskou přehlídkou ke Dni vítězství 9. května, což je důležité datum ve vojenském kalendáři země.

Jeden z úředníků uvedl, že Putin bude chtít do té doby dosáhnout "ohlášeného úspěchu", což by mohlo vyvolat "určité napětí" s ruskými veliteli, pokud jde o to, "co chtějí dělat z vojenského hlediska".

To znamená, že vyčerpané ruské síly budou pravděpodobně poměrně brzy vrženy do boje ve snaze získat území na východě.

Rozhovor Britských listů 482. Co udělají mladí proti tomu, že čeští politikové ignorují klimatickou krizi?

5. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



Petr Doubravský je z platformy Reset a také se angažuje ve hnutí Fridays for Future. Co budou mladí lidé dělat proti tomu, že vůbec není v české politice reprezentována mladá generace a co hodlají dělat, aby zabránili stárnoucím politikům, aby jim zničili svět? O těchto závažných problémech hovoří s Petrem Doubravským Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 5. dubna 2022.


 18446

Navalnyj: Válečnými zločinci jsou i pracovníci ruských televizí

6. 4. 2022

čas čtení 3 minuty


Jak to vidí obyčejný ruský televizní divák (kterým jsem v současnosti i já), píše na Twitteru Alexej Navalnyj.

O zrůdných událostech v Buče jsem se dozvěděl včera ráno ze zpráv, že Rusko svolává Radu bezpečnosti OSN v souvislosti s masakrem, který  v Buče zorganizovali ukrajinští nacisté..
 
 Večer moderátorka Prvního kanálu vše vysvětlila. A já bych tomu nevěřil, kdybych to neviděl na vlastní oči a neslyšel na vlastní uši:

  "NATO připravovalo onu provokaci v Buče dlouho a na nejvyšší úrovni. Potvrzuje to i fakt, že prezident Biden před nedávnem nazval Putina "řezníkem"".



 18448

Rusko-ukrajinská válka: druhá fáze

6. 4. 2022

čas čtení 17 minut


24. února, kdy ruské síly zahájily invazi na Ukrajinu, začaly ostřelovat Mariupol, přístavní město s více než 400 000 obyvateli. Následujícího dne začaly postupovat k jeho předměstí. Do 2. března bylo město obklíčeno a ostřelování se stalo rutinním a smrtícím. Brzy přišly zprávy o zasažených školách a nemocnicích. Dne 5. března přišel první pokus o evakuaci lidí pod záštitou Červeného kříže: byl zorganizován konvoj, který však nemohl odjet, protože navzdory ruským slibům ostřelování neustalo. To se mělo opakovat ještě mnohokrát. Život obyvatel se postupně stával stále zoufalejším  a nebezpečnějším, Terčem útoků se stávaly nejen domy, ale i úkryty, včetně jednoho pod divadlem. Nyní je údajně zničeno přibližně 90 procent budov. Koncem března starosta hlásil, že bylo zabito 5 000 civilistů, píše Lawrence Freedman, profesor emeritus válečných studií na King's College v Londýně.

Vyšetřujeme 4 684 ruských válečných zločinů, sděluje ukrajinská státní zástupkyně

6. 4. 2022

čas čtení 20 minut

-  Satelitní snímky jedné z ulic města Buča zveřejněné společností Maxar Technologies z 19. a 21. března ukazují několik mrtvol v naprosto stejné poloze jako na videozáznamech a fotografiích pořízených tento víkend ve stejné ulici. Britské ministerstvo obrany informovalo, že osm těl leželo na ulici nejméně deset dní předtím, než bylo město dobyto zpět od ruských sil.

- Ukrajinská prokuratura uvedla, že vyšetřuje 4 684  ruských válečných zločinů poté, co vyšla najevo hrůza nedávných zvěrstev spáchaných v ukrajinském městě Buča.

Podle údajů, které zveřejnila prokuratura, je od úterý vyšetřováno celkem 4 468 potenciálních válečných zločinů a jejich počet se každým dnem zvyšuje o stovky. Odhaduje se, že v důsledku ruské invaze zemřelo také 167 dětí.

Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová na úterním tiskovém brífinku z Buku označila nedávno osvobozená města v okolí Kyjeva za "pekelně zmučený region" a přislíbila "potrestat nelidi, kteří to způsobili".

"Rusko se bude zodpovídat za město Buča v Haagu," dodala v později zveřejněném prohlášení.

"Prokurátoři a vyšetřovatelé již zkoumají Kyjevskou oblast a dokumentují zločiny, aby všichni pacahtelé těchto zvěrstev byli postaveni před soud jak u národních, tak u mezinárodních soudů," dodala.

Ukrajinská prokuratura uvedla, že v celé zemi, včetně Kyjevské, Charkovské, Sumské, Mykolajivské, Doněcké a Luhanské oblasti, bylo zahájeno předběžné vyšetřování.

"Shromažďujeme důkazy pro národní soudy a Mezinárodní trestní soud v Haagu. Důkazy už nejsou jen válečné zločiny, ale i zločiny proti lidskosti. A my budeme dokazovat každou skutečnost, abychom potrestali ty, kteří mučili, zesměšňovali a likvidovali  Ukrajince," řekla Venediktová.


- Gubernátor ukrajinské Doněcké oblasti uvedl, že nejméně dva civilisté ve středu zahynuli a pět bylo zraněno při ruské dělostřelecké palbě na místo distribuce humanitární pomoci ve městě Vuhledar. Gubernátor Pavlo Kyrylenko  sdílel na internetu drastické fotografie následků údajného útoku. 


- Papež František při své týdenní audienci ve vatikánské aule odsoudil  "masakr v Buče", a měl v ruce ukrajinskou vlajku, kterou mu poslali z tohoto města:

"Poslední zprávy z války na Ukrajině místo úlevy a naděje přinesly nová zvěrstva, jako je masakr v Buče. Krutosti, které jsou stále strašnější, a to i vůči civilistům, bezbranným ženám a dětem. Jsou to oběti, jejichž nevinná krev volá do nebe a prosí: "Zastavte tuto válku! Ať zbraně utichnou! Přestaňte rozsévat smrt a zkázu. Včera mi právě z Buče přinesli tuto vlajku. Pochází z války, právě z toho umučeného města, z Buče."

Papež poté rozdal několik čokoládových velikonočních vajíček dětem, které uprchly z Ukrajiny: "Tyto děti musely utéct, aby se dostaly do bezpečné země. To je důsledek války. Nezapomínejme na ně a nezapomínejme na ukrajinský lid."

 18530

Ukrajina: Rusové se snaží obklíčit jednotky na Donbasu

6. 4. 2022

čas čtení 9 minut

  • Situace na frontách války na Ukrajině se v posledních dnech drasticky změnila. Rusové se spěšně stáhli z celé severní části země. Takto uvolněné síly budou s největší pravděpodobností přesunuty na Donbas. Ukrajinci však udělají totéž. Oblast města Izjum bude v nadcházejících dnech klíčová, upozorňuje Maciek Kucharczyk.

 18556

Vyhlídky putinského Reichu

6. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Řada lidí zpochybňuje byť jen samotnou myšlenku, že by Putin mohl být fašista, a trvají na tom, že prý nemá tak rozvinutou ideologii jako Hitler, napsal televizní komentátor Dmitrij Gubin.

 17804

Mrazivé poučení z maďarských voleb

6. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nemohu si pomoci, ale maďarské parlamentní volby mne stále více fascinují. Čtu a poslouchám různé komentáře a analýzy kompetentních lidí, např. ve Dvaceti minutách Radiožurnálu mluvil v pondělí k tématu Martin Ehl, a docházím k naprostému obratu perspektivy. Myslel jsem si totiž, že válka na Ukrajině je pro Orbána velký problém, protože maďarská veřejnost bude podobně stranit Ukrajině jako veřejnost česká nebo polská.

 18613

Je naše distribuční soustava elektrické energie OK?

5. 4. 2022 / Oldřich Maděra

čas čtení 33 minut


Navazuji na své předchozí články viz zde. Dnes bych chtěl něco napsat o distribuční soustavě elektrické energie ČR.

Samozřejmě se nyní brodíme v té zločinecké válce na Ukrajině, ale nesmíme přestat řídit své věci. Ta válka vyvolá velké změny a paradoxně mnoho věcí urychlí. Snad se to již blíží k nějakému cíli. My se tomu všemu musíme rychle přizpůsobit, abychom se nedostali sami do problémů. Musíme se nachystat na to, že budeme muset velmi pravděpodobně vybudovat mnoho nových zdrojů elektrické energie a značně posílit distribuční soustavu elektrické energie za ten výpadek plynu. Dále musíme být připraveni jít po té válce po boku větších EU zemí na Ukrajinu a zúčastnit se její obnovy, která určitě nastane a bude výkladní skříní síly sjednocené Evropy. Jako klíčový bod vidím udělat pořádek ve všech EU normách v ČR, abychom byli plně kompatibilní s Evropou.

Jak jsem uvedl v několika svých předchozích článcích, tak se zhruba deset let soudím s ČEZem ve sporu o to, jestli jsem právoplatně odstoupil od projektu na obnovu vedení vvn 110 kV nebo ne.

Jedná se o páteřní část distribuční soustavy elektrické energie České republiky. Ať už ty mé spory s ČEZem dopadnou jakkoliv, považuji za svou povinnost seznámit veřejnost s výsledky, která byly zjištěny během těch deseti let a jsou dnes písemně potvrzeny celou řadou soudních znalců v jejich odborných znaleckých posudcích.

Napřed tedy odpovím na úvodní otázku, zda je česká distribuční soustava vvn (velmi vysokého napětí) OK. Ne, česká distribuční soustava elektrické energie OK není. Má celou řadu nemocí, z nichž minimálně tři mohou být základním problémem do budoucna.

 18490

Zelenskij: Rusko chce z Ukrajinců udělat tiché otroky

5. 4. 2022

čas čtení 15 minut

- Šestiletý chlapec stojí u hrobu své matky, kterou pohřbili na dvoře v Kyjevské oblasti.


- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že masové hroby jsou "zjevně nepravdivou provokací".

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý  prohlásil, že masové hroby objevené v Buče jsou "provokací", která má zdržet mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou. Lavov řekl v ruské televizi:  Vyvstává otázka: Jaký účel má tato zjevně nepravdivá provokace? Domníváme se, že jejím cílem je najít záminku k torpédování probíhajících jednání.

- Jenže satelitní snímky ukazující mrtvoly rozeseté po ulicích města Buča vyvrátily tvrzení ruského státu, že ukrajinské síly umístily do města mrtvé lidi v rámci "zinscenované provokace" poté, co se ruské síly již stáhly.

Poloha mrtvol na fotografiích pořízených v polovině března se shoduje s polohou na snímcích z chytrých telefonů zveřejněných počátkem dubna, což umožňuje přesně datovat masakr do doby před evakuací ruských sil z města.

Analýza snímků, kterou zveřejnil deník New York Times, je nejnovějším příkladem rostoucího významu satelitních snímků pro reportéry, výzkumníky a aktivisty, kteří se snaží zdokumentovat průběh války na Ukrajině a shromáždit důkazy o válečných zločinech v regionu.

Spolu s levnými a dostupnými záběry z dronů způsobila tato technologie revoluci v praxi "open-source intelligence" neboli OSINT, říká Eliot Higgins, zakladatel novinářské skupiny OSINT Bellingcat.

 17870

Dva kmotři

6. 4. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 6 minut

Aneb zprávy z Twitteru

Z domova:

Vláda ČR a ODS zvláště oslavila první kvartál v čele státu. Po 100 dnech hájení, které si vybrebendil inventář sněmovny poslanec a budoucí beznadějný pražský primátor eMBenda, teď vláda volá po klidu na práci. Činí tak v souvislosti s naplňováním dohod Dvou Kmotrů z poloviny prosince lánského roku.

Prezident Zeman toho jména Miloš udělil minulý týden svou prezidentskou Milošť usvědčenému milionovému zloději a podvodníkovi z lánské obory. Občanu bezúhonnému a nade všechny pracovitému Balákovi hajnému taky Milošovi. Hájenému hajnému s vlastním kamenolomem a nekonečnou oborou, kterého nenávistná česká justice bezostyšně odsoudila. A odsoudila ho jen proto, že slouží vedoucímu kancléři prezidenta Vratislavu Mynářovi. Mynář slouží Zemanovi. Zeman slouží Kremlu.

Tomu Mynářovi, kterému dezinformační média zapálila hospodu, vypustila rybník, snědla hladové prase a sjela sjezdovku v Osvětimanech. Hoří srub, hoří komora s naditým trezorem, hoří sjezdovka i se sněžným motorem.

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

Mezitím v Absurdistánu 212. Polsko pomáhá ukrajinským uprchlíkům, vláda ale moc ne

5. 4. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Tohle byla, myslím, dosud jedna z nejdelších přestávek v tomto seriálu o Absurdistánu v Polsku. Nejdřív jsem byl na dovolené, pak jsem se rozhodl připojit k úsilí svých přátel, kteří pomáhali ukrajinským uprchlíkům - a protože žiju v Británii, jediný rozumný způsob, jak to udělat, je pracovat navíc a posílat peníze tam, kde je to potřeba, takže jsem každý večer maximálně využil své zákonné pracovní doby a jezdil s kamiony z Glasgow do Liverpoolu a zpět. A pak jsem dostal covid a měl jsem velmi tvrdý průběh.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 481. Jak covidová pandemie drasticky prohloubila naše osamocení

1. 4. 2022

čas čtení 1 minuta



Osamocení v dnešním digitálním světě je zásadní a opomíjený problém. Silně se ještě prohloubil za poslední dva roky během covidové pandemie. Nikdo to neřeší. Bohumil Kartous hovoří na toto téma s politickou socioložkou Annou Durnovou, působící na Vídeňské univerzitě, o jejím velmi důležitém výzkumu na toto téma. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. dubna 2022.


 18246

Konec "multipolarity": Střední Asie se musí vrátit k tradiční proruské orientaci

6. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Od získání nezávislosti v roce 1991 středoasijské státy spolu s většinou bývalých sovětských republik učinily z "multipolarity" základ své zahraniční politiky. Snažily se tak vyhnout situaci, kdy by ve sporu mezi Ruskem a Západem musely zaujmout jasné stanovisko, a doufaly, že se jim na obou stranách podaří získat výhody, napsal Alexandr Kňazev z Centra pro eurasijský výzkum při Státní univerzitě v Petrohradě.

30361

Evropská ultrapravice podporuje Putinovu válku na Ukrajině

6. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Vladimir Putin a jeho propagandisté opakovaně tvrdí, že Rusko na Ukrajině bojuje s neonacisty. Ale skuteční neonacisté v Evropě, s nimiž Kreml dlouhodobě udržuje dobré vztahy, ve válce podporují Putina, napsal petrohradský opoziční politik Boris Višněvskij.

 18552

Rusko: Jaká vláda, taková armáda

6. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Některé ruské jednotky na Ukrajině se mění v tlupy lupičů, což ale odhaluje základní skutečnost: Lupičský stát, jaký provozuje Putinův režim, musí mít nevyhnutelně lupičskou armádu, píše Vladimir Pastuchov.

29481

Proč se Izraelci ztotožňují s Ukrajinci

6. 4. 2022

čas čtení 4 minuty

  • Když svět sledoval, jak se ruská armáda valí na Ukrajinu, děsivé pohledy zanechaly v mnoha Izraelcích hrozivě známý pocit. Navzdory vznešené rétorice o lidských právech a mezinárodním právu ze strany médií, politiků a aktivistů je Ukrajina ve svém boji za nezávislost, svobodu a národní suverenitu sama. Pro Izraelce sledování statečného boje Ukrajiny proti drtivé ruské agresi posiluje nejzákladnější premisu sionismu a Státu Izrael – přežití Židů závisí na ochotě bojovat, napsal Russell Shalev.

Rozhovor Britských listů 480. Jak to, že v případě dolu Turów premiér Fiala nehájí zájmy občanů ČR

29. 3. 2022

čas čtení 1 minuta



Premiér Petr Fiala nás ubezpečuje, že jeho vláda je nejlepší ve všem. Je to však skutečně tak? V dnešním rozhovoru Britských listů hovoříme o skandálu ohledně obřího povrchového uhelného dolu Turów na českých hranicích, ohledně něhož uzavřela Fialova vláda pochybnou mezinárodní dohodou s vládnoucí polskou ultrapravicí v jejímž důsledku zřejmě přijdou místní obce o vodu - nemluvě o pošetilosti těžby obrovského množství uhlí po mnoho dalších let, jíž se bude ničit životní prostředí. Jaké asi dohody uzavírá pan premiér jménem českých občanů i jinde? O problematičnosti dohody Turów mluví Jan Čulík s Nikol Krejčovou, odbornicí organizace Greenpeace na uhelnou problematiku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 29. března 2022.


Ukrajinské matky píší na těla svých dětí jejich jména

5. 4. 2022

čas čtení 18 minut

- Ukrajinské matky píší na těla svých dětí jejich jména a seznam rodinných kontaktů pro případ, že by jejich rodiče byli zabiti Rusy a děti přežily.
 


- Zelenskij: je možné, že k setkání s Putinem nedojde

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vystoupil v ukrajinské televizi s projevem k národu:

    Je možné, že k setkání s ním a ruským prezidentem Vladimirem Putinem nedojde.
    Otázka nezní, zda k jednání dojde, ale jak silní jste u jednacího stolu.
    Ukrajina bude pátrat po  válečných zločincích a budou se jimi zabývat prokurátoři v jiných zemích.



- Bývalý britský premiér Gordon Brown se v rámci podpory kampaně Spravedlnost pro Ukrajinu vyjádřil ke zprávám o zvěrstvech na Ukrajině:

Nyní, když zločiny odhalené v Buče, v Mariupolu a na dalších místech Ukrajiny šokovaly svět, musíme nastolit jasnou cestu, která Putina přivede před soud. Jsme potěšeni, že nás podpořilo 50 bývalých hlav států a premiérů, kteří se nyní přihlásili k podpoře naší petice.

Podepsalo ji téměř 1,5 milionu lidí, což je mimořádný projev odhodlání lidí z celého světa. To, co začalo jako evropský projekt, nyní získalo podporu všech kontinentů. Odráží se v něm všeobecné celosvětové znechucení nad válečnými zločiny, které ruské síly spáchaly na Ukrajině.

Kampaň Spravedlnost pro Ukrajinu požaduje zřízení mezinárodního tribunálu, který by Putina a osoby odpovědné za invazi na Ukrajinu soudil za zločin agrese.


- Ursula von der Leyenová z EU odcestuje do Kyjeva, aby se setkala s prezidentem Zelenským.

Doprovázet ji bude Josep Borrell, nejvyšší diplomat Evropské unie, a Kyjev navštíví před sobotní akcí ve Varšavě.




Rozhovor Britských listů 479. Covid-19: Urgentně se nechte očkovat třetí dávkou

24. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta




Sice jsme uprostřed ruského vojenského útoku proti Ukrajině, což zaměstnává média, ale covid nezmizel. Jan Čulík hovoří s imunologem Václavem Hořejším o nynější pandemické situaci v České republice. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. března 2022.



Rozhovor Britských listů 478. Vyhraje Ukrajina, nebo Rusko?

21. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta


Aktuální zhodnocení dosavadního průběhu Putinovy agrese na Ukrajině přináší zbrojní analytik a redaktor Britských listů Karel Dolejší v rozhovoru s Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 22. března 2022.


 18530

Zelenskij vystoupí v úterý v Radě bezpečnosti OSN. Vraždy ukrajinských civilistů musejí být řádně vyšetřeny

5. 4. 2022

čas čtení 4 minuty


- Biden označil Putina za "válečného zločince" a řekl, že bude požadovat soudní proces s Putinem

Americký prezident Joe Biden v pondělí označil ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince a prohlásil, že bude požadovat soudní proces s ním.

"Viděli jste, co se stalo v Buče," řekl Biden. 

Biden rovněž uvedl, že bude usilovat o další sankce po  zvěrstvech na Ukrajině.

 18573

Co by Rusko mělo udělat s Ukrajinou?

5. 4. 2022

čas čtení 14 minut

  • Komentář Timofeje Sergejceva publikovaný v neděli 3. dubna oficiální státní agenturou RIA Novosti představuje krystalicky čistý výraz ideologie ruského fašismu, který obrátil svou agresi proti nezávislé Ukrajině.

 18530

Co víme o tom, co se stalo v ukrajinské Buči

4. 4. 2022

čas čtení 12 minut

 Silný projev Zelenského k Rusům, v ruštině.

"Takto bude nyní vnímán ruský stát. Tohle je váš image. Vaše kultura a vaše lidskost zahynuly spolu s ukrajinskými muži a ženami, k nimž jste přišli."


- Prezident Macron v souvislosti s vražděním v Buče požaduje další protiruské sankce.

- Ukrajina obvinila ruské síly ze spáchání masakru ve městě Buča, které leží jen 30 km severozápadně od hlavního města Kyjeva.

Po znovudobytí města ukrajinskými jednotkami byla v některých ulicích nalezeny mrtvoly civilistů, z nichž mnozí měli svázané ruce, střelná zranění z bezprostřední blízkosti a známky mučení.

V Buče,  ve  městě, odkud se dojíždí do práce do Kyjeva, s přibližně 37 000 obyvateli, stejně jako v nedaleké Irpini, probíhaly od 24. února, kdy Rusko vtrhlo na Ukrajinu, prudké boje.

Buča byla ruskou armádou obsazena třetí den války, 26. února, a zůstala nepřístupná více než měsíc. Mnoho obyvatel bylo uvězněno v důsledku neustálých bojů, neměli k dispozici vodu a elektřinu a přežívali v mrazu.

Když ve čtvrtek ostřelování ustalo, ukrajinské síly teprve mohly plně vstoupit do města.

Proč mě zvěrstva spáchaná ve městě Buča nepřekvapují

4. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

Bohužel mě nepřekvapují zvěrstva v okupované zóně v městě Buča. Lidé mají tendenci podceňovat jednu věc, a to narativ, který si v Rusku vybudovali, aby ospravedlnili tuto válku. Pro většinu pozorovatelů zní tak obskurně, že je příliš snadno odepsatelný. Ale funguje to, píše Greg Yudin.

Narativ konstruovaný Putinem od prvních dnů války se zaměřuje na "denacifikaci" Ukrajiny. Nacismus je v Rusku (stejně jako kdekoli jinde) chápán jako absolutní zlo. Je však vnímáno jako zlo vnější, Rusko je z definice od nacismu osvobozeno (porazili jsme ho!).

 18600

Putin obnažil levici a to, co vidíme, se nechutně podobá krajní pravici

4. 4. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

Foto: Putin a Lula

Myšlenka levo-pravého spektra vznikla na základě zasedacího pořádku. Po Francouzské revoluci se členové nového Národního shromáždění, kteří podporovali krále, shromáždili napravo od prezidenta a revolucionáři nalevo. Francouzský filozof Jean-Pierre Faye zpopularizoval teorii podkovy, která tvrdí, že extrémy levice a pravice se k sobě spíše stáčejí, než aby seděly na opačných koncích přímky.

 18599

Whataboutismus a relativizace po Buče

4. 4. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

  • Na předměstí Kyjeva, v Buče, ruští okupanti zabili přes 300 místních obyvatel, kteří se nestihli evakuovat - většinou, ale nejen, muže ve věku 16-65 let. 
  • Vraždění v Buče svou plánovitou bezohledností a brutalitou zastiňuje většinu ostatních zločinů do této chvíle spáchaných ruskými silami na Ukrajině. Ke zločinům podobného rozsahu a charakteru v Evropě docházelo naposledy během jugoslávských válek. 

Rozhovor Britských listů 477. Proč je český stát v uprchlické krizi tak neefektivní?

17. 3. 2022

čas čtení 1 minuta


Historik a teolog Richard Vlasák informuje v tomto rozhovoru s Janem Čulíkem ze Šluknovska, že se tam velmi efektivním způsobem zaktivizovala občanská společnost pro pomoc ukrajinským uprchlíkům. Jenže tato aktivita nutně potřebuje, aby ji efektivními kroky podpořila současná česká vláda Petra Fialy a osvobodila se od zastaralých ideologických pouček z devadesátých let. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. března 2022.




 17804

Maďarské volby a ruské hranice daleko za západě

4. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Viktor Orbán po maďarských parlamentních volbách bude mít podle všeho ústavní většinu v zákonodárném sboru (135 ze 199 mandátů). Volební účast dosáhla téměř 70%. Došlo k naprostému a nečekanému bankrotu maďarské opozice, který asi nikdo nečekal.

Do maďarského parlamentu se navíc dostala nová formace na krajní pravici (poté, co se bývalá krajně pravicová formace Jobbik posunula do středu a utvořila koalici s levicí proti Orbánovi).

30945

Monitor Jana Paula: Křesťanství a západní kultura

4. 4. 2022 / Jan Paul

čas čtení 14 minut

Autor obrazu Jan Paul

Křesťané na celém světě prožívají Velikonoční období, které Velkým pátkem, kdy byl ukřižován Kristus, vrcholí, připomínkou jeho zmrtvýchvstání. Ze smrti vzkříšený Ježíš dává všem lidem naději spásy, to je něco, co si člověk sám sobě nikdy neposkytne. Spása je proto ústřední myšlenkou křesťanství, a dosud nebyla lidské civilizaci poskytnuta významnější nabídka, než právě tato. Pro ni se nechal Ježíš ukřižovat, aby za naše hříchy zemřel a následně byl pro nás hříšné vzkříšen. Jeho nabídka je stále platná až do skonání světa, a proto je platná i pro budoucnost, nad kterou se v těchto týdnech zamýšlíme. Význam Velikonoc je civilizovanému člověku dobře znám i přesto, že křesťanství už zdaleka nemá v současné silně protiklerikální a sekularizované české společnosti takový kredit, jako kdysi.

 18601

Berlín odmítá povolit Ukrajině dodávky bojových vozidel pěchoty

4. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Německá vláda zjevně odmítá dodat německá bojová vozidla pěchoty, o která Ukrajina požádala, aby odrazila ruskou invazi. Informuje o tom Die Welt (pondělní vydání). V dopise, který obdrželo ministerstvo obrany ve středu minulý týden, ukrajinský ministr obrany Oleksij Resnikov požádal o schválení dodávky 100 bojových vozidel pěchoty Marder a dalších těžkých zbraní.

 17659

USA zveřejnily novou zprávu o civilních obětech ve válce proti Daeši v Sýrii a Iráku

4. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

Začátkem tohoto měsíce koalice vedená Spojenými státy, jejímž cílem je boj proti Daeši, v tichosti oznámila své první veřejné hodnocení civilních obětí a uvedla, že od roku 2014 bylo při vojenských operacích zabito nejméně 1437 civilistů, což je číslo mnohem nižší než odhady nevládních organizací, píše na webu Responsible Statecraft Veb Armbruster.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
22447