Proč mě zvěrstva spáchaná ve městě Buča nepřekvapují

4. 4. 2022

čas čtení 3 minuty
Bohužel mě nepřekvapují zvěrstva v okupované zóně v městě Buča. Lidé mají tendenci podceňovat jednu věc, a to narativ, který si v Rusku vybudovali, aby ospravedlnili tuto válku. Pro většinu pozorovatelů zní tak obskurně, že je příliš snadno odepsatelný. Ale funguje to, píše Greg Yudin.

Narativ konstruovaný Putinem od prvních dnů války se zaměřuje na "denacifikaci" Ukrajiny. Nacismus je v Rusku (stejně jako kdekoli jinde) chápán jako absolutní zlo. Je však vnímáno jako zlo vnější, Rusko je z definice od nacismu osvobozeno (porazili jsme ho!).

Z toho vyplývá, že nacismus je vnější nepřítel, který by měl být za každou cenu zničen. Původní názor byl, že se na Ukrajině chopili moci nacisté, zatímco obyčejní Ukrajinci jsou jen jacísi Rusové s hloupými představami o své identitě a směšným jazykem.

To znamenalo, že "denacifikace" mohla být dokončena změnou režimu & Ukrajinci by měli být osvobozeni. Tato koncepce samozřejmě selhala, když se Ukrajinci začali statečně bránit. Z toho vyplynul přirozený závěr: Ukázalo se, že Ukrajinci jsou hluboce nakaženi nacismem.  

Osvobození tedy znamená očištění. Trochu jsem to rozvedl:  

V určitém okamžiku jsem si uvědomil, že mnoho lidí mimo Rusko nechápe, jaká masivní transformace se teď v 🇷🇺 děje.

Několik postřehů v rozhovoru s AK (k dispozici je i verze 🇩🇪).

https://akweb.de/politik/putin-war-in-ukraine-a-fascist-regime-looms-in-russia/


A právě tak se v poslední době mění argumentace  oficiálních mluvčích. Margarita Simonjan zde říká přesně toto: Podcenili jsme, jak hluboko nacismus pronikl do ukrajinské společnosti. Nyní osvobození znamená očištění:

To ovlivňuje operační rozhodnutí vojáků na místě. Představte si, že jste ruský voják, který okupuje nějaké město na Ukrajině (vím, že je to nepříjemný experiment). Jaké klasifikace a rozlišení byste použil při jednání s místním obyvatelstvem?

Teorie je, že se jedná o zemi okupovanou nacisty a vy jste ji přišli osvobodit. Je zřejmé, že nacisté budou klást odpor; a ti, kdo kladou odpor, jsou tedy nacisté. Vaším prvořadým úkolem je oddělit nacisty od chudých Ukrajinců & očistit město od nacismu.

Proto již nyní vidíme, že u Mariupolu fungují filtrační tábory. Proces filtrace údajně zahrnuje mnoho míst uvnitř Ruska, což znamená, že celý koncept filtračních operací byl předem naplánován. Opět je zde klíčový narativ o čistotě.

Proto vážně pochybuji, že tato zvěrstva jsou jen válečnými excesy. Každá válka v lidech vzbuzuje to nejhorší, zejména když jsou velitelé zlotřilí. Systematické a důsledné akce však vděčí za svou existenci spíše způsobu, jakým je válka ospravedlňována, než afektům typu pomsty.

Pokud máte pocit, že tato logika očisty vlastně připomíná nacistické myšlení, myslím, že je na tom hodně pravdy. Asi udělám samostatné vlákno o tom, proč 🇷🇺 asi nemá imunitu vůči nacismu.
Obávám se, že to nejhorší teprve bude následovat. Doufám, že se mýlím.

DODATEK: Přesně o tomhle mluvím: "Nebojte se. Všichni jste normální - a tohle je špína. Jsme tu od toho, abychom vás od té špíny očistili."



2
Vytisknout
8279

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2022