Rusko "chce začátkem května ohlásit vítězství na východě Ukrajiny"

4. 4. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Rusko změnilo strategii a nyní se soustředí na převzetí kontroly nad Donbasem a dalšími oblastmi na východě Ukrajiny. 
  • Podle amerických zpravodajských zdrojů hodlá během tradičních oslav Dne vítězství 9. května oznámit, že dosáhlo svých válečných cílů. 

Po více jak měsíci války ruské pozemní síly nedokázaly udržet kontrolu nad oblastmi, které obsadily. Ruský prezident Vladimir Putin je pod tlakem, aby "předvedl vítězství" - a největší šanci dosáhnout ho rychle skýtá východ Ukrajiny.

Americké zpravodajské odposlechy indikují, že se prezident soustředí na Den vítězství, který připomíná kapitulaci nacistické Třetí říše na konci 2. světové války. V rámci oslav probíhá vojenská přehlídka na Rudém náměstí. Putin si přeje v tento den oslavit nějaký druh vítězství ve válce proti Ukrajině.

Podle zdrojů v USA a Evropě rétorikou Moskvy stanovená lhůta nemění nic na faktu, že se Kreml připravuje na dlouhou válku.

Podle amerických zpravodajských zdrojů je přání zmocnit se počátkem května východní Ukrajiny také vyvoláno ohledem na počasí. S rostoucími teplotami půda roztaje, což zkomplikuje pohyb ruských jednotek. Proto je zásadně důležité, aby se do cílových pozic dostaly co nejdříve.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5622

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2022