Rusko přesunuje na Ukrajinu své jednotky z Gruzie

1. 4. 2022

čas čtení 8 minut
- Sergej Orlov, náměstek starosty Mariupolu, v pátek  hovořil s CNN o tom, co se děje  Mariupolu.

"Město je zcela zničené, vypadá jako ruiny," řekl. "Zuříme,  ne kvůli infrastruktuře, ale kvůli lidem. Nevíme, jak   našim občanům pomoci."

Orlov uvedl, že Rusko do města nepustí žádnou humanitární pomoc. Mezinárodní Červený kříž uvedl, že se pokusil do města vstoupit, ale neuspěl a zítra se o to pokusí znovu.

Orlov řekl, že kvůli nedostatku potravin a zásob je běžné, že lidé mají místo tří jídel denně tři jídla týdně.

 



- Ukrajina si vymění zajaté vojáky s Ruskem, tvrdí kyjevští představitelé


Ukrajina si v pátek  podle vysokých ukrajinských představitelů vyměnila s Ruskem 86 příslušníků svých ozbrojených sil.

- Evropské vlády mají více času na to, aby si rozmyslely, jak budou postupovat v případě ruského požadavku platit za ruský plyn v rublech
poté, co Kreml v pátek  uvedl, že dodávky plynu okamžitě nezastaví, protože platby za dodávky ještě nejsou splatné.


Kreml v pátek prohlásil, že kohoutky do Evropy hned tak nezavře, protože platby za dodávky splatné po 1. dubnu budou vyžadovány až  v druhé polovině dubna  a v květnu.


- Rusko nařídilo svým univerzitám přesunout veškerý obsah z Youtube na ruskou sociální platformu VK Video a ruskou videoplatformu RuTube.

Společnost Google v Rusku stále působí, i když zde ukončila své reklamní aktivity. Jak minulý měsíc uvedla agentura Bloomberg, Youtube zakázal na své platformě přístup ruskému ministerstvu obrany, což signalizuje napětí mezi platformou a ruskou vládou.


Agentura Associated Press přinesla  zprávu o útoku vrtulníků na sklad ropy v ruském Belgorodu, asi 25 km od hranic. Rusko tvrdí, že za úderem a obrovským požárem, který způsobil, stojí Ukrajina, ale ukrajinští představitelé tento útok popírají.

Regionální guvernér Vjačeslav Gladkov uvedl, že dva ukrajinské vrtulníky letěly v malé výšce a zasáhly sklad ropy  ve městě Belgorod severně od ukrajinských hranic, což vyvolalo výbuch a požár.

Podle něj byli zraněni dva pracovníci skladu. Ruská média však citovala prohlášení státní ropné společnosti Rosněfť, která popřela, že by byl někdo zraněn.

S požárem bojovalo více než 300 hasičů, kteří použili vrtulník a speciální hasicí vlak, uvedl úřad starosty Belgorodu. Gladkov uvedl, že se setkal s obyvateli, kteří byli přesunuti ze svých domovů do nedalekého sportovního zařízení. Zveřejnil také fotografie kráterů a kovových úlomků ve venkovské oblasti, kde podle něj výbuchy poškodily elektrické vedení a rozbily okno.

Nebyl by to první útok hlášený uvnitř Ruska od začátku války 24. února, i když k ničemu tak spektakulárnímu zatím  nedošlo.

Podle zpráv vyjadřují ruští uživatelé sociálních médií překvapení nad tím, že Ukrajinci dokázali proletět ruskou protivzdušnou obranou, vzhledem k tomu, že Rusko v každodenních informacích zdůrazňuje počet sestřelených ukrajinských letadel a vrtulníků.

-Na severu a na východě od Kyjeva probíhají těžké boje, řekl kyjevský starosta.

- Asi 2000 civilistů bylo evakuováno z Mariupolu.

- Poćet mrtvých po vybombardování krajského úřadu v městě Mykolajiv stoupl na 28.

- Rusové obvinili Ukrajinu, že raketami vystřelenými z vrtulníků podpálila ropný zásobník na ruském území několik desítek kilometrů od ukrajinsko-ruské hranice. Nikdo nebyl zraněn. 

- Rusové v pátek ráno nevpustili do Mariupolu humanitární konvoj, sdělil tamější starosta.

- V sobotu od 10 hodin má být otevřen humanitární koridor z Mariupolu, který umožní odchod civilistů z obléhaného přístavního města. Stane se tak na základě "osobní žádosti francouzského prezidenta a německé kancléřky adresované ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi", uvedlo ruské ministerstvo obrany.

- Do Mariupolu vyrazil konvoj ukrajinských autobusů, který se pokusí dodat humanitární zásoby a vyvést uvězněné civilisty, uvedl ukrajinský vicepremiér.
- Ruské síly údajně opustily černobylskou elektrárnu, uvedlo ukrajinské ministerstvo pro atomovou energii s odvoláním na personál v místě. Ruské jednotky začaly odcházet poté, co vojáci dostali "značné dávky" radiace při kopání zákopů ve vysoce kontaminované lokalitě, uvedla ukrajinská státní energetická společnost. Energoatom uvedl, že Rusové kopali v lese uvnitř uzavřené zóny kolem nyní uzavřené elektrárny a "zpanikařili při prvních příznacích onemocnění", které se "velmi rychle projevily", a začali se připravovat na odchod, uvedl Energoatom.

- Ruské jednotky údajně vzaly po opuštění černobylské jaderné elektrárny blíže neurčený počet zajatých ukrajinských vojáků jako rukojmí, tvrdil Energoatom v prohlášení na Telegramu.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zopakoval své varování, že se Rusko připravuje na "silné údery" v oblasti Donbasu poté, co se zdá, že ustoupilo od útoku na Kyjev. Pentagon rovněž uvedl, že Rusko možná přesouvá některé své síly, aby je vyslalo do Donbasu.

- Šéf NATO Jens Stoltenberg uvedl, že ruské síly se nestahují, ale přeskupují. Uvedl také, že aliance se zatím nepřesvědčila, že Rusko jedná v dobré víře při mírových rozhovorech v Istanbulu, protože vojenský cíl Moskvy se od zahájení invaze na Ukrajinu nezměnil.

- Rusko přesouvá části svých sil z Gruzie, aby posílilo svou invazi, uvedla ve čtvrtek britská vojenská rozvědka. "Je velmi nepravděpodobné, že by Rusko plánovalo generovat posily tímto způsobem, a svědčí to o nečekaných ztrátách, které během invaze utrpělo," dodala rozvědka.

- Bílý dům uvedl, že USA mají důkazy o tom, že válka proti Ukrajině je pro Rusko "strategickou katastrofou".

- Americký prezident Joe Biden uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin "se zřejmě izoloval", a poznamenal, že "existují určité náznaky, že propustil nebo poslal do domácího vězení některé své poradce".

- Rusko pohrozilo, že zastaví kontrakty dodávající do Evropy třetinu plynu, pokud nebudou placeny v ruské měně. Putin ve čtvrtek podepsal dekret, podle kterého musí zahraniční odběratelé od pátku platit za ruský plyn v rublech. Uvedl, že pokud tyto platby nebudou provedeny, budou kontrakty zastaveny. Německo a Francie tyto požadavky odmítly a uvedly, že se rovnají "vydírání".

- Vedoucí představitelé EU a Číny se v pátek sejdou na prvním summitu po dvou letech, přičemž Brusel by rád od Pekingu získal ujištění, že nebude dodávat Rusku zbraně ani pomáhat Moskvě obcházet západní sankce. Představitelé EU blízcí přípravám summitu uvedli, že jakákoli pomoc Rusku by poškodila mezinárodní pověst Číny a ohrozila vztahy s jejími největšími obchodními partnery - Evropou a Spojenými státy.

- Británie a její spojenci se dohodli na vyslání další smrtící vojenské pomoci Ukrajině, aby ji pomohli bránit před ruskou invazí, uvedl britský ministr obrany Ben Wallace. Součástí dohody je zaslání obrněných vozidel a dělostřelectvo s dlouhým doletem.

 -   Austrálie pošle na Ukrajinu obrněná vozidla Bushmaster poté, co o ně Zelenskij výslovně požádal během video rozhovoru s  australskými zákonodárci.

- Rusko uvedlo, že bude reagovat na "nezodpovědné" sankce EU. V rozhovoru pro ruskou státní mediální agenturu RIA to řekl vysoký představitel ministerstva zahraničí Nikolaj Kobrinec: "Nezodpovědné sankce ze strany Bruselu již negativně ovlivňují každodenní život obyčejných Evropanů," uvedl Kriněc.

0
Vytisknout
6993

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2022