Ultrapravice a islamofobie se šíří v zanedbaných britských postindustriálních městech

17. 10. 2018

čas čtení 2 minuty


Jediným způsobem, jak řešit nenávist vůči imigrantům a muslimům, je znovu vybudovat zanedbané komunity a poskytnout mladým lidem kvalifikaci, která jim umožní lépe konkurovat v moderním globálním světě a dát jim naději pro budoucnost.


Británie je obrovským způsobem rozdělena podle kulturních, věkových a vzdělanostních linií, zjistila rozsáhlá studie národních postojů. Studie varuje před možným nárůstem ultrapravicových a islamofobních postojů, pokud politikové neodstraní hlubokou a dlouhodobou nespokojenost, kterou pociťují voliči, kteří hlasovali pro brexit.

Zvlášť velká propast je mezi lidmi žijícími v bohatých, multikulturních městech a lidmi žijícími v postindustriálních oblastech.



100 oblastí, kde jsou Angličané nejsilněji proti imigraci, jsou všechno malá města nebo předměstí. 93 těchto oblastí se vyskytuje ve střední (Midlands) nebo severní Anglii.

Naproti tomu 100 oblastí nejvíce spojených se "sebevědomou multikulturní" populací je ve velkých městech anebo blízko univerzit, 90 procent z nich jen do několika málo stovek metrů od univerzity.

Studie zjistila, že se Angličané dívají na imigranty stále pozitivněji. V letech 2011-2018 stoupl počet Britů, kteří zastávají názor, že imigrace je pro Británii dobrá, ze 40 procent na 60 procent.

Avšak naopak se mezi Brity zhoršuje jejich postoj vůči islámu. 32 procent Britů si myslí, že jsou v Británii "no-go" oblasti, v nichž vbládne zákon šaria - což je nesmysl. 49 procent stoupenců brexitu zastává tento nesmyslný názor.

Silně protimuslimské a ultrapravicové postoje se soustřeďují v ekonomicky zanedbaných malých městech, která hlasovala pro brexit a která odmítají imigraci.

Analýza varuje, že odchod Británie z EU neodstraní důvody, proč jsou lidé v chudších britských městech a předměstích nepřátelští vůči imigraci. Zpráva poukazuje na to, že lidé v deprivovaných komunitách často považují imigraci za součást "širšího příběhu nespokojenosti se svými vlastními životy".

Jediným způsobem, jak řešit takovéto názory, je znovu vybudovat zanedbané komunity a poskytnout mladým lidem kvalifikaci, která jim umožní lépe konkurovat v moderním globálním světě a dát jim naději pro budoucnost.

V Británii jsou také obrovské věkové rozdíly. Mladí lidé nepovažují imigraci ani islámský terorismus za problém.

Obrovské rozdíly existují také v důsledku vzdělání. 76 procent osob s univerzitním vzděláním zastává názor, že imigrace je pro Británii pozitivní, z lidí, kteří odešli ze školy v 16 letech, si to myslí jen 45 procent.  

71 procent bohatých obyvatel měst zastává pesimistický názor na budoucnost Británie po brexitu, z občanů, kteří hlasovali pro brexit, vidí budoucnost Británie po brexitu pesimisteicky jen 35 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8136

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2018