Turecká policie forenzně zkoumala rezidenci saúdského konzula v Istanbulu

18. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Foto: Člen ochranky saúdského korunního prince Mohammeda před saúdským konzulátem v Istanbulu. Že by tedy Mohammed o vraždě Chášadžího nevěděl? 


Forenzní tým turecké policie sedm hodin analyzoval prostor rezidence saúdského konzula v Istanbulu a konzulární vozidla. Zejména se vyšetřovatelé zaměřili na garáž pod kozulovým bytem a zahrada rezidence byla rozkopána. Vyšetřovatelé odnesli řadu krabic a pytlů. Turecký ministr vnitra přislíbil, že výsledky budou "sdíleny se světem".

Turecký policista odnáší z rezidence saúdského konzula jednu z krabic:

 

Ve čtvrtek publikoval turecký provládní deník Sabah fotografie z průmyslové kamery umístěné před saúdským konzulátem, na nichž byl identifikován člen ochranky saudského korunního prince Mohammeda bin Salmana. Vstoupil na konzulát s několika dalšími muži v 9.55 hodin dopoledne. Chážakdží se na konzulát dostavil ve 13.14.

List Sabah zveřejnil záběry z téhož dne, na nichž stojí zmíněný člen Mohammedovy ochranky před rezidencí saúdského generálního konzula a jak později odchází z nedalekého hotelu. Fotografie odpovídají profilu jednoho z 15 mužů, kteří byli vyfotografování před čtrnácti dny na istanbulském letišti.

Při předchozí prohlídce budovy konzulátu v pondělí večer byly zjištěny "toxické substance" a čerstvě natřené plochy, řekl novinářům prezident Erdogan.

Během dvou týdnů od zmizení novináře Chášakdžího  zveřejňuje Turecko postupně stále více šokující důkazy  o novinářově vraždě. Turecká a americká média zveřejnila ve středu podrobnosti z tříminutové audionahrávky, kterou turečtí činitelé charakterizují jako důkaz, že Chašádžímu během výslechu usekali prsty. Pak mu prý jeho vrazi usekli hlavu a rozřezali mu tělo pilkou na kosti, kterou si s sebou přivezl saúdský forenzní expert.

Na audiozáznamu tento údajný lékař vysvětluje, že při rozřezávání těl rád poslouchá ve sluchátkách hudbu, a doporučil i ostatním v místnosti, aby udělali totéž.

Turecký režim je autoritářský a média, která zmíněné informace publikují, jsou přímo kontrolována tureckou vládou.

Podrobnosti v angličtině ZDE 



0
Vytisknout
8361

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018