Saúdská televize potvrdila: Džamal Chášakdží je mrtvý

20. 10. 2018

čas čtení 5 minut
Není mrtvý, z konzulátu odešel, máme důkazy.

Dobře, tak zmizel.

Dobře, tak je možná mrtvý.

Dobře, je mrtvý, ale my jsme to nespáchali.

Dobře, je mrtvý, ale byla to nezvládnutelná skupina lidí, kteří pro nás měli pracovat.

Dobře, je mrtvý, a my jsme to spáchali, ale jenom proto, že došlo k potyčce 1 s 15 osobami.




Mezi Džamalem Chášakdžím po jeho příchodu na saúdský konzulát v Istanbulu a osobami, které tam na něho čekaly, prý došlo k potyčce, uvedla saúdská televize. To vedlo k novinářově smrti.

Saúdská televize také uvedla, že byl propuštěn generál Ahmed al-Asiri, šéf saúdské rozvědky, který je spojován s tímto případem. Předtím informoval list New York Times, že se Saúdská Arábie pokusí svrhnout vinu na něho.

Osmnáct saúdských občanů bylo v souvislosti s  Chášakdžího smrtí zatčeno.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 
Deník Washington Post k tomu dodává:



Saúdská vláda brzo ráno v sobotu potvrdila, že novinář Džamal Chášakdží byl usmrcen na saúdském konzulátě uprostřed potyčky. Tato zpráva byla zveřejněna prostřednictvím tweetu ze saúdského ministerstva zahraničí. Saúdská vláda uvedla, že propustila pět vysokých činitelů a zatkla 18 dalších saúdských občanů v důsledku počátečního vyšetřování. Mezi propuštěnými jsou poradce korunního price Mohammeda Saud al-Qahtani a náměstek šéfa rozvědky generálmajor Ahmed al-Assiri.

Oficiální saúdská tisková kancelář oznámila, že král Salman nařídil restrukturalizaci saúdských výzvědných služeb.

Nejméně 12 z 15 členů týmu, který přiletěl do Istanbulu ráno dne 2. října, je členy saúdských výzvědných služeb a někteří z nich mají vazby na samotného prince Mohammeda. To bylo zjištěno studiem záznamů o cestovních pasech, studiem sociálních sítí, místního zpravodajství a dalšího materiálu.

Předběžné vyšetřování, které prováděl prokurátor, zjistilo, že "podezřelé osoby" cestovaly do Istanbulu na setkání s Chášakdžím, protože ten vyjádřil zájem o návrat do Saúdské Arábie, uvedla oficiální tisková kancelář. Diskuse, která vznikla, se "rozvinula záporným způsobem" a "vedla k potyčce mezi některými z nich a občanem". "Potyčka se zhoršila a vedla k jeho smrti a jejich pokusu skrýt a zakamuflovat, co se stalo."

Vyšetřování pokračuje po zatčení 18 osob, konstatuje prohlášení, aniž by je jmenovalo.

"Království vyjadřuje své hluboké politování nad bolestným vývojem, k němuž došlo, a zdůrazňuje rozhodnost úřadů v království poskytnout fakta veřejnosti," pokračuje prohlášení.

Osoba blízká Bílému domu uvedla ve čtvrtek, že saúdští činitelé uvažují o plánu ochránit prince Mohammeda před vyšetřováním a zakamuflovat jeho odpovědnost svalením viny na operaci, kterou nařídil generálmajor Ahmed al-Assiri.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Guardian:

Tvrzení, že Chášakdží zemřel náhoou při potyčce se saúdskými činiteli, kteří ho přivítali na konzulátě, bude přijato s posměchem. Je známo, že v patnáctičlenném týmu, který na Chášakdžího přiletěl z Rijádu 2. října, byl i vysoký forenzní expert. Přivezli si s sebou pilu na kosti a forenzní expert Salah Muhammed al-Tubaigy byl údajně nahrán, že při rozsekávání mrtvoly poslouchá ve sluchátkách hudbu.

Bude obtížné přesvědčit svět, že rozkaz k vraždě nedal korunní princ Mohammed. Několik osob v patnáctičlenném týmu vyslaném do Istanbulu bylo z princovy osobní ochranky.

Důvěryhodnost tvrzení saúdského královského dvora je už vážně narušena. Od Chášakdžího zmizení až do ranních sobotních hodin Rijád oficiálně tvrdil, že Chášakdží z konzulátu odešel. Otázkou pro západní mocnosti je, zda se spokojí s tímto špinavým vysvětlením, anebo zda zavedou sankce.

Trumpova vláda tvrdí, že nemůže přijít o drahé vojenské zakázky ze Saúdské Arábie. Avšak americký Kongres bude obtížnější umlčet.

"Jsem velmi skeptický ohledně tohoto nového saúdského narativu o panu Chášakdžím, to nepřeháním. Nejprve nám tvrdili, že pan Chášakdží údajně z konzulátu odešel a saúdská strana naprosto odmítala jakýkoliv podíl na vině. Teď nám něco povídají o potyčce a že byl usmrcen na konzulátu, bez vědomí korunního prince."

Samantha Power, bývalá americká velvyslankyně u OSN, napsala na Twitteru: "Nedochází jim to. Přejít od otevřených, drzých lží ("Chášakdží z konzulátu odešel") k pokryteckému odsouzení ("nelegitimní operace") až k tvrzení, že vlk bude důvěryhodně vyšetřovat, co udělal se slepicí ... to nikoho nepřesvědčí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10158

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018