Summit EU: Více času na brexit?

19. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Summit EU přinesl možnost prodloužení přechodného období pro vystupující Británii a více peněz na migraci. Jenže britská premiérka Mayová čelí domácím výzvám uvnitř vlastní strany, když s "prodlouženým brexitem" podmíněně souhlasí.


Premiérka Mayová ve čtvrtek naznačila, že je otevřena prodloužení takzvaného přechodného období "v řádu měsíců" poté, co Británie v březnu 2019 opustí EU.

"Další myšlenka která se objevila, a v této fázi jde o myšlenku, je vytvořit možnost prodloužit implementační období v řádu měsíců - a bylo by to jen v řádu měsíců," sdělila Mayová novinářům v Bruselu, kde se sešli lídři EU na summitu.

Prodloužení by vyjednavačům poskytlo čas vyřešit zádrhel kolem hranice mezi Irskem a Británií, avšak návrh ihned vyvolal kritiku ve vlastní premiérčině straně.

Británie by o prodloužení musela požádat zbylých 27 členských států by je muselo odsouhlasit. Předseda Evropské rady Donald Tusk tvrdí, že si je jistý pozitivní odpovědí lídrů EU na britskou žádost.

Přechodné období vstoupí v platnost jedině tehdy, pokud bude dosaženo nějaké formy předběžné dohody - ještě předtím, než Británie v březnu příštího roku EU opustí. V případě, že k dohodě nedojde, se mohou všechny plány ohledně přechodného období rozložit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8597

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018