Slečna Marplová by odhalila saúdské lži o Chášakdžího smrti za několik minut

20. 10. 2018

čas čtení 2 minuty


Opožděné, neúplné a vysoce tendenční vysvětlení smrti Džamala Chášakdžího na saúdském konzulátu v Istanbulu je zcela neuvěřitelné a kritikové Saúdské Arábie a přátelé zavražděného novináře ho odmítnou, i když se vyskytují signály, že Donald Trump a západní vlády mají tendenci je přijmout.

Přijmou skutečně tyto lži? ptá se Simon Tisdall.

Vysvětlení, které prezentoval princ Mohammed bin Salmán, je děravé a obsahuje množství nedůsledností. Slečna Marplová i jakýkoliv amatérský detektiv by je rozdrtili jen za několik minut.



Chážakdží byl 59 letý novinář, nikoliv sportovec-bojovník. Jednotka saúdských únosců, která na něho čekala na saúdském konzulátě, měla 15 členů. Kolik hrdlořezů je zapotřebí k zvládnutí osamoceného postaršího reportéra? A proč si jeho vrazi přivezli pilu na kosti a forenzního specialistu, když chtěli s Chášakdžím jednat?

Proč čekali bin Salmán a jeho činitelé téměř čtrnáct dní, než přiznali, že je Chášakdží mrtvý, pokud jeho smrt nebyla úmyslná? Proč předtím tolikrát energicky opakovaně a veřejně zdůrazňovali, že Chášakdží odešel z konzulátu nezraněn, jestliže věděli po celou dobu, že zemřel?

Proč Chášakdžího mrtvola zmizela? Pokud byla jeho smrt neúmyslnou nehodou, proč nezavolali sanitku a neinformovali policii? Saúdské výroky vůbec nevysvětlují, kde jsou nyní Chášakdžího pozůstatky. Turecké tvrzení, že byl rozřezán na kusy, propašován z budovy v kufrech a pohřben v lesích nedaleko Istanbulu bude nyní široce přijímáno.

Je také neuvěřitelné, že by dva vysocí činitelé, blízcí poradci bin Salmána, kteři byli nyní propuštěni za to, že údajně provedli neschválenou operaci, udělali cokoliv, aniž by o tom korunní princ předem věděl.

Ať už Trump a Západ učiní cokoliv, aféra Chášakdží zjevně natrvalo změní světové vnímání Saúdské Arábie způsobem, jak to nedokázaly její akce v Jemenu či věznění aktivistek.

Osobní pověst korunního prince Mohammeda bin Salmána je zničena. Podle normálních demokratických norem je jeho postavení neudržitelné. Podtrhuje to nevolenou, nereprezentativní a nelegitimní podstatu saúdského režimu.

Odhalilo to absenci svobody projevu a absenci svobodných médií v Saúdské Arábii a po celém arabském světě - nad níž lamentoval Chášakdží ve svém posledním článku zveřejněném ve Washington Post.

Ukázalo to, k čemu to vede, když vlivní lidé jako Trump hanobí novináře a chválí lidi, kteří na ně útočí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8464

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018