Američtí ultrapravičáci se snaží zdiskreditovat novináře Chášakdžího

19. 10. 2018

čas čtení 3 minuty

Ultrapravicoví republikáni a konzervativní komentátoři šíří v USA šeptandu, jejímž prostřednictvím se snaží zdiskreditovat zavražděného novináře Džamala Chašákdžího a poskytnout tak Donaldu Trumpovi důvod, aby proti vrahům ve vedení saúdského státu nezasáhl.

V minulých dnech si skupina konzervativních poslanců v americkém Kongresu podporujících Trumpa vyměňují články z ultrapravicových serverů, které poukazují na to, že Chašákdží měl v mládí vazby na organizaci Muslimské bratrstvo a že před mnoha desetiletími měl jako reportér styky s Usámou bin Ladinem.



 

Chašákdžího smrt vedla k posílení napětí mezi Trumpovými spojenci a sdělovacími prostředky. Na předvolebním shromáždění v Montaně ve čtvrtek Trump otevřeně pochválil poslance Republikánské strany Grega Gianforteho za to, že loni během své předvolební kampaně fyzicky napadl reportéra deníku Guardian.

"Chlap, který dokáže do druhého tvrdě narazit - to je můj člověk," řekl Trump jen několik dní po zavraždění novináře Chašákdžího:


"Chášakdží měl vazby na Muslimské bratrstvo," tvrdil ve čtvrtek v televizi Fox News moderátor Harris Faulkner. Republikán Corey A. Stewart z Virginie také tvrdí, že "Chášakdží nebyl dobrý člověk".

Je pravda, že Chášakdží kdysi v minulosti sympatizoval s islamistickými hnutími, ale podle expertů  na Blízký východ, kteří analyzovali jeho kariéru, změnil své názory a dlouho už zastával liberální, sekularistický postoj. Chášakdží znal bin Ladina v osmdesátých a devadesátých letech během občanské války v Afghánistánu, kdy Spojené státy podporovaly tamější mudžahídy v jejich boji proti sovětské okupaci. Jeho interakce s bin  Ladinem byly čistě novinářské.

Nicméně pomluvy Chaškádžího od konzervativců v USA se šíří. Donald Trump Junior sdílel tweet, že Chášakdží "spolupracoval v Afghánistánu s bin Ladinem", i když šlo jen o článek, který tehdy Chášakdží napsal o bin Ladinově činnosti.

V úterý označila konzervativní televize CR-TV Chášakdžího za "dlouholetého přítele teroristů" a tvrdila bez důkazů, že Trump je obětí "šíleného" mediálního spiknutí, jehož cílem je ho zdiskreditovat.

Ultrapravicový časopis FrontPage charakterizoval Chášakdžího jako "cynického a manipulativního apologeta islamistického terorismu, není to mytický disident mučedník, o jehož zmizení média už týden šílí". Časopis zveřejnil odpornou karikaturu, jak se Chášakdží a bin Ladin objímají:



Stoupenci saúdské vlády nyní zahájili propagandistickou kampaň, jejímž cílem je zdiskreditovat Chášakdžího jako stoupence Muslimského bratrstva, které je nyní v Saúdské Arábii zakázáno jako teroristická organizace.

Fred Hiatt, editor názorových stránek deníku Washington Post, pomluvy zaměřené proti Chášakdžímu ostře kritizoval:

"Jak ví každý, kdo Džamala znal - anebo četl jeho články - absolutně podporoval hodnoty svobodného projevu a otevřené debaty. Odešel do exilu ve snaze tyto hodnoty prosazovat a nyní zřejmě přišel při jejich obraně o život. Není překvapující, že někteří trollové, podporující Saúdskou Arábii, se snaží odvést naši pozornost od tohoto zločinu pomlouváním Džamala. Není ani překvapující, že se k tomu přidává pár Američanů. Ale je to hanebné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7402

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018