Trump se chová vůči problému Saúdské Arábie jako primitiv, avšak realizuje jen tradiční americkou politiku

19. 10. 2018

čas čtení 4 minuty


V roce 1989 bylo zatčeno pět teenagerů, čtyři černoši a jeden Hispánec,  za údajné brutální znásilnění bělošky v Central Parku v New Yorku. O čtrnáctr dní později si zaplatil Donald Trump ve čtyřech newyorských denících celostránkové inzeráty a požadoval pro teenagery trest smrti, píše Gary Younge.

 
Chlapci, ve věku 14 až 16 let, se ke zločinům přiznali, avšak k přiznání byli donuceni. V roce 2001 byli zbaveni viny a propuštěni, protože už odsouzení sexuální násilník a vrah se k znásilnění té ženy přiznal. Jeho svědectví potvrdila jeho DNA.

Zatímco policie oznámila, že odsouzeným mladíkům zaplatí odškodné ve výši 40 milionů dolarů, Trump to označil za "odporné". "Odškodné neznamená, že jsou nevinní," napsal. Během prezidentské kampaně Trump dál tvrdil, že ti mladíci jsou dál vinní.

Naproti tomu v případě zavraždění novináře Chášakdžího na saúdském konzulátě v Istanbulu Trump vinu saúdských činitelů popírá. Tvrdí, že je nuitno vznít v úvahu, že Saúdská Arábie si kupuje od USA zbraně za mnoho milionů dolarů.

Jestliže Trumpova reakce na zavraždění Chášakdžího poukazuje na četné jeho osobní patologické rysy - naprostou necitlivost k utrpení, porušování lidských práv, touhu dávat podnikatelskému zisku přednost přede vším ostatním - také to věrně odráží historii západní politiky vůči Blízkému výchoodu. Jediným rozdílem je, že Trump nyní hovoří s drzou jasností o tom, co se dřív ze Západu dělalo nenápadně a tiše. Trump nemá stud.

Předchozí američtí prezidenti zacházeli z Haiti a s africkými zeměmi jako s "prdelemi světa", jen Trump je tak otevřeně nazval. Předchozí prezidenti po 11. září omezili přístup muslimům do USA z některých zemí, jen Trump to rozšířil na všechny. Trumpův nedostatek respektu pro lidská práva je znám. Jeho přístup vůči Saúdská Arábii je stejný.

Saúdská Arábie je náboženská diktatura. Je domovem nesmírně smrtících proudů náboženského fundamentalismu. Popravuje politické disidenty a homosexuály tak, že jim usekává hlavu a až do letošního června zakazovala ženám řídit automobil. Za poslední tři a půl roku koalice vedená Saúdskou Arábií bombarduje, dává do obklíčení a provádí invazi do Jemenu, čímž vyvolala humanitární krizi, která vyhnala z domovů 3 miliony Jemenců. Podle odborníků z OSN a podle organizace Human Rights Watch porušují některé letecké údery Saúdské Arábie mezinárodní právo.

Chášadžího vražda je výjimečně odporná, avšak naprosto a důsledně odráží praxi saúdského útlaku doma i v zahraničí.

Saúdská vláda vydává velké množství peněz na to, aby svět od jejího vraždění odvrátil svůj zrak.

Pokud Saúdská Arábie kupovala západní zbraně a udržovala ropné pumpy v provozu, Západ byl ochoten ji považovat za svého spojence, nejen proto, že je to nepřítel Íránu. Tato aliance prokázala lživost tvrzení, že válka proti terorismu je válka za demokracii, lidská práva, práva žen či válka proti teroru. Ze Saúdské Arábie pocházelo 15 z 19 únosců letadel dne 11. září 2001, avšak žádný západní politik nikdy nenavrhl, že by měla být Saúdská Arábie bombardována, nebo že by do ní měla být provedena západní invaze. Ani USA nikdy nezakázala Saúdům vstup do USA.

Toto pokrytectví nebylo nikdy tajemstvím. George W. Bush se úzce přátelil během svého prezidentství se saúdským velvyslancem. Když měla letadla po útoků z 11. září ještě zakázáno vzlétnout, členům saúdské královské rodiny a rodiny bin Ladina bylo dovoleno odletět z USA svými soukromými letadly. Barack Obama se zuřivě, avšak neúspěšně, pokusil vetovat v roce 2016 v Kongresu zákon, který dal právo pozůstalým útoků z 11. září žalovat Saúdskou Arábii za její účast na útocích z 11. září.

Ovšem až do Trumpa se toto pokrytectví otevřeně nepřiznávalo. Trump se samozřejmě chová strašně. Avšak hněv by neměl být zaměřen jen proti němu, ale i proti dlouhodobé americké politické strategii, kterou tento prezident jen nyní věrně a zcela otevřeně artikuluje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9046

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018