John Major: Nic jsem vám falešně nesliboval - tak vám mohu říci o brexitu pravdu

17. 10. 2018

čas čtení 3 minuty


Až do současnosti zastával každý americký prezident, kterého jsem znal, názor, že význam Británie pro Ameriku posiluje naše členství v Evropské unii, píše bývalý britský konzervativní premiér John Major. Avšak velmi brzo už nebudeme moci z Evropské unie argumentovat pro angloamerické přesvědčení, že je správný volný obchod, otevřené trhy a silná obrana. Američané jsou tvrdí ohledně moci. Nemějte pochyb - pokud už Británie nebude sloužit americkým zájmům v Evropě, Amerika si najde jinou zemi, která to schopna dělat bude.

Po mnoho století náš stát uzavíral spiknutí ve snaze zabránit Evropě, aby se proti nám sjednotila. Nyní jsme se rozhodli obrátit se k Evropě zády. Dlouhá řada bývalých státníků se obrací v hrobě.

 

Svět nyní bude považovat Británii za středněvelkou zemi středního významu, jejíž role už není posílena aliancemi. Najednou bude svět chladnější.

Víme, že svět po brexitu bude velmi odlišný od nynějška. Nečinil jsem žádné falešné sliby ohledně brexitu, nemusím i nadále předstírat, že budou splněny, i když dobře vím, že je to nemožné. Mohu svobodně, otevřeně a přesně říci, co si myslím o brexitu. A je to toto:

Rozumím motivům těch lidí, kdo hlasovali pro odchod z Evropské unie: může být - jako sám dobře vím - velmi frustrující. Nicméně, po zvážení všech frustrací a všech příležitostí, nepochybuji, že rozhodnutí odejít z EU je kolosální chyba, která umenší jak Británii, tak EU. Poškodí naše národní i osobní bohatství a zřejmě vážně ohrozí naši budoucí bezpečnost. Možná dokonce časem povede k rozkladu Británie. Omezí vyhlídky pro naše mladé lidi.

A jakmile tohle začne být jasné, ti, kteří slibovali to, co se nedá splnit, se z toho budou muset zodpovídat. Přesvědčili podvedené obyvatelstvo, aby hlasovalo pro to, aby se stali slabšími a chudšími. To nebude nikdy zapomenuto ani odpuštěno.

I Evropská unie bude odchodem Británie poškozena. Bez Británie se rovnováha v EU změní. Může být ohrožena většina států podporujících volný trh. K moci se mohou dostat ochranáři.

Británie už nebude nárazníkem mezi francouzsko-německým parním válcem a menšími státy. Německo bude izolovanější a může narůstat napětí.

Evropa jsou naši sousedé, náš hlavní ekonomický partner, náš blahobyt je nevyhnutelně spojen s jejím blahobytem. Pokud budeme EU ignorovat, či pohrdat jí, je to na naše vlastní riziko.

Ani jedna z hlavních britských politických stran není zdravá. Jak konzervativci, tak labouristé čelí tlaku z extremistických frakcí mezi svými členy. Hrozí riziko neústupnosti a to, že obě hlavní politické strany budou zataženy ještě dále doleva a doprava.

Náš národ nesmí tolerovat iracionální antipatie extremistů - vůči EU, vůči cizincům, vůči menšinám. Takové antipatie jsou odporné a jako národ nás umenšují. Mírnější, rozumnější hlasy nesmějí být utopeny řevem nejhlučnějších.

Přiznám se otevřeně, že jsem zastáncem kompromisů. Politika je skutečný život. Není to válka. Není to soutěž popularity. Je to o lidech. Je to o čtyřech národech v Británii, které si zaslouží více než ideologickou válku.

Respekt a zdvořilost by hodně napomohly ozdravění dnešní děsivé politiky. Více kompromisů - méně konfliktů.

Kompletní článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
19290

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2018