Británii zasáhne kybernetický útok "prvního řádu", varuje šéf zpravodajské služby

17. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Britské Národní centrum pro kybernetickou bezpečnost (NCSC) tvrdí, že každý týden odrazí zhruba deset pokusů o kybernetické útoky. Za většinou z nich stojí "skupiny počítačových hackerů řízené, sponzorované nebo tolerované" státy nepřátelskými vůči Británii, píše Samuel Osborne. V blízké budoucnosti však Británii zasáhne život ohrožující kybernetická událost "prvního řádu", tvrdí šéf centra.


Výroční zpráva NCSC odhaluje, že nyní každý týden dochází k odražení zhruba deseti pokusů o kybernetický útok, za něž jsou zodpovědné "hostilní státy".

Od přechodu na plnou operační pohotovost před dvěma lety týmy centra řešily 1 167 kybernetických incidentů.

Šéf centra Ciaran Martin tvrdí, že má jen málo pochybností, že se bude muset v budoucnosti vypořádat s nevážnějším typem kybernetické události.

"Jsme přesvědčeni, že tyto incidenty byly spáchány z národních států v nějaké formě hostilních vůči Británii," řekl Martin. "Byly provedeny skupinami počítačových hackerů řízených, sponzorovaných nebo tolerovaných vládami těchto zemí. Tyto skupiny představují nejakutnější a nejpřímější kybernetickou hrozbu naší národní bezpečnosti."

A dodal: "Mám minimum pochybností, že budeme v nějakém okamžiku během nadcházejících let vystaveni plné zkoušce, jako centrum a jako národ, a to velkým incidentem, kterému říkáme útok první kategorie."

NCSC definuje takový incident jako útok, který způsobí "trvající narušení" klíčových služeb nebo ovlivní národní bezpečnost, přičemž vede k vážným ekonomickým nebo sociálním důsledkům či ztrátám na životech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6909

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2018