Německo a Francie se připravují na brexit bez dohody

17. 10. 2018

čas čtení 2 minuty


Francie vydala návrh zákona, podle něhož budou Britové k cestě do Francie muset žádat o vstupní vízum a britští občané žijící ve Francii se  octnou v "neregulérní" situaci. Nemohli by dělat práci, která je zpřístupněna pouze občanům Evropské unie, a jejich přístup k zdravotní péči a k sociální péči by byl omezen. Britové budou mít povinnost "před vstupem na francouzské území předložit vízum a zažádat o povolení k pobytu. Britští občané s pracovní smlouvou s francouzským zaměstnavatelem podléhající francouzskému zákonu budou požádáni o předložení dokumentu, opravňujícího je pracovat ve Francii".

 
Německá kancléřka Merkelová hovořila o podobných problémech. Konstatovala, že odchod Británie z EU bez dohody by vyvolal "celou řadu otázek, jak den po brexitu budeme řídit život oněch asi 100 000 Britů, kteří v některých případech žijí v Německu dlouhá léta. Co například uděláme s učiteli, kteří mají britské občanství, a jsou tedy německými státními úředníky? Jak řádně připravíme naše úřady na nové problémy s celními otázkami?" Merkelová dodala, že je stejnou měrou znepokojena osudem tisíců německých občanů žijících v Británii i německými podniky, které tam fungují, a jak by mohly být ochráněny před diskriminací.

Merkelová zdůraznila, že i po dosažení dohody musí být jasné všem stranám, že po odchodu z EU nemůže mít Británie stejně výhodné podmínky, jako když byla členským státem.

Francouzské přístavy u kanálu La Manche  se už připravují na nové celní procedury. Thierry Grumiaux z francouzské Národní federace silničních dopravců upozornil, že dvouminutové zdržení u každého vozidla pro dodatečné celní prohlídky povede k vytvoření zácp dlouhých 27 kilometrů na silnicích u velkých francouzských přístavů. Činitelé upozorňují, že bude zapotřebí investic ve výši 30 milionů euro na to, aby se francouzské přístavy připravily na tvrdý brexit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
12092

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2018