Saúdští Arabové se chystají přiznat, že novináře Chášakdžího "zabili při výslechu omylem"

16. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

Andrew Stroehlein: Takže oni se chystají přiznat, že ho chtěli unést, ale namísto toho ho umučili?

Jim Sciutto: Saúdská Arábie připravuje zprávu, v níž přizná, že smrt Džamala Chášakdžího byla důsledkem výslechu, který se nepovedl, cílem výslechu měl být jeho únos z Turecka.

CNN informovala, že Saúdská Arábie se chystá přiznat, že novinář byl usmrcen, ale že popře, že vraždu nařídil král či korunní princ. To ovšem neodpovídá tomu, co analytikové a experti vědí ohledně toho, jak vláda v Saúdské Arábii funguje.

New York Times napsal, že saúdský královský dvůr prý bude tvrdit, že činitel ze saúdských výzvědných služeb, přítel vládnoucího prince Mohammeda, skutečně Chášakdžího zabil. Podle této zprávy prý princ Mohammed schválil výslech či únos novináře do Saúdské Arábie, ale zmíněný výzvědný činitel byl tragicky nekompetentní a dychtivě chtěl prokázat, jak je dobrý.

Donald Trump, po telefonním rozhovoru se saúdským králem Salmanem, vyslal do Saúdské Arábie svého ministra zahraničí Pompea. Trump tvrdí - bez důkazů - že Chášakdžího asi usmrtili "neznámí vrazi", čímž by vlastně bylo vedení státu "nevinné".  ZDE

0
Vytisknout
9597

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2018