Je rozumné stavět jaderné reaktory v prostředí mafiánského kapitalismu?

23. 2. 2018 / Martin Maděra

čas čtení 9 minut


Před pár dny jsem si přečetl příspěvek Vladimíra Wagnera, který reagoval na předchozí příspěvek Jana Foffa.

Jak jsem si přečetl v jeho životopise, Vladimír Wagner je jaderný fyzik. Není tedy překvapivé, že hájí jadernou energetiku. Rozumím jeho argumentům a myslím, že i docela chápu, odkud pocházejí: sám mám magisterský titul z fyziky z jedné anglické univerzity, která sehrála důležitou roli v počátcích jaderné fyziky (objevy elektronu a neutronu, první rozbití atomu, předpověď pozitronu). Znám základy jaderné fyziky a jsem si plně vědom značného potenciálu jaderné energie, ať už získané štěpením nebo fúzí.

V akademickém prostředí anglických a amerických univerzit jsem se pohyboval i následně; jsem autorem nebo spoluautorem >15 vědeckých článků v oboru bioinformatiky, z nichž tři nejcitovanější mají podle Google Scholar celkem >5000 citací


Nepovažuji svou akademickou práci za nic světoborného, spíše naopak (ty tři články jsou výsledky velkých mezinárodních projektů). Chci pouze říct, že znám akademické prostředí se všemi jeho klady a zápory, a mohu tedy srovnávat. Ke kladům rozhodně patří lidé, kteří ve vědě pracují. Samozřejmě, že všichni máme své chyby, ale při pohledu zpět mě nejvíc překvapuje, kolik z těch, co jsem poznal, byli v podstatě slušní, skromní a poctiví lidé (a to včetně nositelů Nobelovy ceny). V té době jsem to naivně pokládal za samozřejmost.

Proč naivně? Na rozdíl od Vladimíra Wagnera jsem totiž v roce 2010 přešel z "věží ze slonoviny" akademického světa do malé firmy vlastněné mými rodiči, která podniká v oboru energetiky, a to mimo jiné i v České republice. Chtěl bych se v tomto příspěvku se čtenáři podělit o své opravdu otřesné zkušenosti z toho, co jsem posléze v naší české firmě zažil.

Je myslím obecně známé, že v České republice padají mosty a mrzačí a zabíjejí při tom lidi, a že za to vlastně nikdo nemůže, takže poškození a pozůstalí nemají koho žalovat o odškodnění. V tomto příspěvku bych chtěl ukázat, že situace v energetice rozhodně není o nic lepší, tedy že ani v energetice není český stát schopný zajistit dodržování základních bezpečnostních pravidel. Chtěl bych také popsat naši zkušenost s českou justicí, která je opravdu tak pomalá a servilní vůči mocným, jak se obecně předpokládá.

Nechápu, jak kdokoli rozumný, kdo se seznámí s níže uvedenými fakty, může v dobré víře podporovat projekt, který je tak technicky složitý a který je spojený s tak obrovskými bezpečnostními riziky, jako je stavba nových jaderných reaktorů.

1. K adjektivu 'mafiánský' v titulku

Vězměme si třeba takovou společnost ENERGON Dobříš, s.r.o. Na první pohled běžná česká firma, jakých jsou stovky.

Firma je zřejmě úspěšná, protože provozuje hned tři kontaktní místa skupiny ČEZ, a to v Berouně, Mělníku a Příbrami. Firma provozuje také pivovar ENERGON, do kterého během kampaně rád zavítá i Miroslav Kalousek: 6.5.2013 a znovu 2.10.2013 (foto v pivovaru spolu s Karlem Scharzenbergem a Janem Ježkem, ředitelem společnosti).

Jednatelé společnosti se v letech 2010–12 nijak netajili tím, že mají dobré politické krytí, takže návštěva Miroslava Kalouska asi nebyla náhodou. I zběžný pozorovatel totiž brzy pochopí, že vztahy mezi firmou ENERGON Dobříš, s.r.o. a stranou TOP09 jsou velmi přátelské: v roce 2010 za TOP09 v komunálních volbách v Dobříši kandidovali hned dva ze tří jednatelů firmy (na 8. a 10. místě kandidátky, a to jako členové TOP09), v roce 2014 pak jeden jednatel (na 9. místě) a jeden spoluvlastník a obchodní a marketingový ředitel (na 2. místě). Posledně zmíněný, pan Radek Vystyd, je navíc jednatelem a většinovým majitelem ENERGON reality, s.r.o., ve které ENERGON Dobříš, s.r.o. vlastní 49% podíl.

Radek Vystyd dokázal akumulovat opravdu vysoký počet veřejných a stranických funkcí (doporučuji přečíst celý seznam), namátkou: předseda místní organizace TOP09 Dobříš, člen výboru regionální organizace TOP09 Příbram, člen výboru Středočeské krajské organizace TOP09 a člen komise pro majetek Středočeského kraje. Za zmínku v kontextu tohoto příspěvku stojí také jím založené Muzeum Dobříš, které podpořila Nadace ČEZ více než jedním milionem korun. Bystré čtenáře asi nepřekvapí, že slavnostního otevření muzea dne 16.5.2015 se mimo zakladatele muzea, Radka Vystyda, zúčastnil i Miroslav Kalousek.

Pro osvěžení paměti čtenářů: Miroslav Kalousek byl v období 9.1.2007 – 8.5.2009 a znovu 13.7.2010 – 10.7.2013 ministrem financí ČR. Ministerstvo financí přitom vykonává akcionářská práva České republiky ve společnosti ČEZ, a.s., ve které český stát vlastní majoritní podíl okolo 70%. Ke vztahu mezi společnostmi ČEZ a ENERGON se ještě vrátím.

Nyní bych chtěl probrat vztahy společnosti ENERGON Dobříš k dalším dobře známým postavám z regionu. ENERGON Dobříš se totiž 29.9.2011 stal generálním partnerem prvoligového fotbalového klubu 1. FK Příbram, a to na tři roky. Dne 30.5.2014 se stadion klubu přejmenoval na Energon Arénu a 15.6.2015 byla spolupráce prodloužena na další sezonu. Na konci poslední "sponzorované" sezony ještě Příbram sehrála 14.5.2016 legendární utkání s Jabloncem, kde se remízou 0:0 zachránila v první lize. Nicméně tím zřejmě spolupráce skončila, protože už 7.1.2017 klub opouští trenér a stěžuje si přitom hlasitě na finanční problémy. Nesestupitelný klub pak na konci sezony 2016/17 přece jenom sestoupil do druhé ligy, kterou hraje letos.

Lidem, kteří delší dobu sledují podivnou show jménem český fotbal, asi nemusím připomínat, kdo vládne příbramskému fotbalu. Pro ostatní stručně: vedení klubu je zde, přičemž důležitá jména jsou prezident klubu Jaroslav Starka a viceprezident Vlastimil Spěvák. Omezím se na strohou citaci několika novinových titulků: Když mafie zatápí Příbrami (tyden.cz 27.11.2006), Ukázal na mafii, stál za obviněním bossa Starky. Teď má strach o život (idnes.cz 29.10.2010) nebo třeba 'Zlomit ruce, nohy nebo ho udělat na vozíčku?' V podsvětí se domlouvalo zmrzačení nepohodlného právníka (irozhlas.cz 19.9.2016).

ENERGON Dobříš má ještě jednu vazbu na FK Příbram. Při pohledu na strukturu vlastníků si pečlivý čtenář všimne, že v ní dne 12.3.2012 získala 20% podíl společnost ENAKO SE a po řediteli Janu Ježkovi je dodnes druhým největším akcionářem. Společnost ENAKO SE sice měla od svého založení "anonymní" akcie na majitele, nicméně vždy deklarovala, že jediným akcionářem je Miloslav Kordule, který jím zůstal i po zrušení anonymních akcií. Miloslav Kordule je bývalý fotbalista (datum narození souhlasí s obchodním rejstříkem), který začínal v Rosovicích (což je malá obec mezi Příbramí a Dobříší) a v Příbrami. Po ukončení aktivní kariéry se do Příbrami vrátil jako trenér žáků; působil zde minimálně v letech 2003/04 a 2005/06. Za FK Příbram se také 28.9.2011 zúčastnil derby starých gard u příležitosti oslav 117 let od založení SK SPARTAK Příbram (zde je foto). Pokud se nejedná o shodu jmen, dnes ve společnosti ENERGON Dobříš pracuje jako řadový manažer elektromontážních zakázek.

Na závěr této části bych chtěl uvést jednu třešničku. Jedná se o příběh jiného bývalého sponzora FK Příbram a podle mých záznamů z roku 2014 (přeposlaných v té době svědkům emailem) také bývalého provozovatele kontaktních míst ČEZu v Litvínově, Mostě a Rumburku: firmy ELSTAV JK, s.r.o. V období 21.11.2007 – 27.4.2015 byl jejím jediným jednatelem Jakub Jireš. Na seznamu společníků se však pro období 7.4.2012 – 10.4.2013 překvapivě objevují jména, která jsou čtenářům už známá: Jan Ježek a ENAKO SE spolu s dalšími akcionáři společnosti ENERGON Dobříš. Na několik dní, 10.4.2013 – 18.4.2013, byla majitelem 70% podílu dokonce přímo společnost ENERGON Dobříš. Ve stejném období, přesně 12.3.2012 – 18.3.2013, byl naopak Jakub Jireš zároveň vlastníkem 4% podílu ve společnosti ENERGON Dobříš. A nyní příběh z tisku: Gang drsně vydíral oběti. Pokud neplatily, zabavil domy (aktualne.cz 4.10.2013). Jednu pasáž článku si dovolím citovat celou:

Detektivové zadokumentovali, že gang využil i severočeský podnikatel – jeden z obviněných – ze společnosti Elstav JK při vyřizování účtů se zástupci firem, u kterých měl několikamilionový dluh. Když se poškození z APE Group pohledávek, které uplatňovali v rámci insolvenčního řízení, nechtěli vzdát, začalo zastrašování.

Článek stojí za to přečíst celý. Podotýkám, že článek na aktualne.cz vyšel dva dny po návštěvě Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga v pivovaru ENERGON.

0
Vytisknout
15672

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2018