Channel 4 News o Jánu Kuciakovi: Zavražděn, protože hledal pravdu

27. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



"Soustřeďoval se na vyhýbání se placení daní slovenskou elitou. Nedávno odhalil údajný podvod spáchaný stavebníky nemovitostí a ministrem. Jde o obvinění sahající až na vrchol slovenské vlády.

Téma, které Kuciak sledoval, vyvolalo loni tyto hromadné protesty. Demonstranti žádali rezignaci ministra vnitra kvůli obvinění z podvodů."

* * *

Vražda slovenského novináře a morální sebevražda slovenského premiéra

Na podporu svobody slova a potírání organizovaného zločinu publikujeme články slovenského portálu Aktuality.sk


https://www.aktuality.sk/clanok/568135/jan-kuciak-chcel-pisat-o-talianskej-mafii-na-slovensku-zavrazdili-ho/


https://www.aktuality.sk/clanok/568148/zaraba-lepsie-ako-niektore-banky-ndrangheta-prerastla-aj-europe-cez-hlavu/


https://www.aktuality.sk/clanok/568197/komentar-daga-danisa-mafia-pohrozila-vojnou-mediam-bude-ju-mat/


Slovenský premiér Robert Fico se projevil jako zbabělec a člověk ochotný chránit své blízké spolupracovníky, o nichž zavražděný novinář Ján Kuciak zjistil, že mají přímé spojení s italskou mafií operující na Slovensku. Zveřejněné informace stačí k tomu, aby Fico, pokud by měl elementární lidskou slušnost a svědomí, rezignoval. Místo toho obviňuje novináře, kteří nadále upozorňují na vazby jeho spolupracovníků na mafii v souvislosti s vysoce pravděpodobnou popravou mladého novináře a jeho přítelkyně, z neetického jednání. Tváří v tvář hrůznému aktu zastrašování před svobodným šířením informací o vazbách politické scény na kriminální šmíru premiér Slovenska volí krytí podezřelých a zuby nehty se drží své mocenské pozice.


Je to odporné. Je to výsměch pozůstalým mladých lidí, kolegům mladého novináře, je to výsměch slovenské veřejnosti.


Není možné to tolerovat. Ani na Slovensku, ani v Česku, ani jinde, kde je možné ústavním způsobem chránit svobodu slova a snahu ochraňovat demokracii před prorůstáním kriminálních sítí do politických struktur. Je věcí cti těch, kdo skutečně chtějí chránit svobodu, vyjádřit svými možnostmi podporu lidem, kteří v ohrožení života pokračují v práci zavražděného kolegy. Britské listy budou vydávat texty serveru Aktuality.sk jako vyjádření úcty k životu svou mladých lidí, jimž vzal svévolně život jakýsi lidský odpad, jako vyjádření rezolutního odporu vůči podobným formám zastrašování před otevřeným potíráním organizované kriminality a jako výraz vysokého znechucení nad politiky, které reprezentuje Robert Fico.

(Bohumil Kartous)

Rozhovor Britských listů 153. V Ostravě je taky život

23. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




"Chtěli jsme, aby společnost víc přemýšlela." "Zjistili jsme, že se ve školách učí dvacáté století velice málo." Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s ostravským podnikatelem a aktivistou Petrem Pánkem, ředitelem tamějšího Centra PANT. Centrum PANT zkoumá českou minulost i přítomnost. Spolupracuje při tom se školami. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. února 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Ghúta: Po krátké pauze zase bombardování

27. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Po krátké pauze, kdy se nestalo nic, humanitární pomoc nemohla být doručena, civilisté se neodvážili na ulici, začala syrská armáda znovu bombardovat to, co označiuje za postavení "teroristů" ve východní Ghútě. Záběry z úterního odpoledne.


Asadova poslankyně: "Všechno jsou to teroristi"

27. 2. 2018

čas čtení 3 minuty



Reportér: Jak ale reagujete, jako lidská bytost, když vidíte utrpení ve východní Ghútě? Já vím, že tady vládne narativ, že je to většinou vymyšlené a zkonstruované, avšak vy přece musíte přijmout, že ta intenzita toho bombardování lidi zabíjí? Jak na to, co vidíte, reagujete jako lidská bytost? Vždyť to konec konců jsou také Syřané? 

Nora Arissian, poslankyně Asadova režimu v Sýrii: Baronka Caroline Coxová z Británie navštívila před několika měsíci Damašek a viděla pravdu. Říkejme pravdu. Tohle všechno jsou výmysly. Je to zeď lží. 

Reportér: Když říkáte, že to jsou všechno lži, to je tak zjevně nesmysl, že to prostě nemůže být pravda. Jestliže vzbouřenecká střelba z raketometů způsobuje tady mrtvé a raněné, to jsem viděl sám a ta střelba je relativně minimální, z toho intenzivního bombardování syrskou armádou  musejí být obrovská množství mrtvých a raněných. Což my tady taky vidíme a vidíme, jak zuřivé a drsné to je. Když říkáte, že je to nesmysl, že je to všechno vymyšlené, to přece likviduje vaši důvěryhodnost?


Nora Arissian: Máme právo bojovat proti terorismu. To je naše právo. To je naše právo. Syrská arabská republika má právo bojovat a respektovat právo civilistů. 

Reportér: Otázkou ale je, proti komu bojujete. Protože dneska tvrdí syrská média, že těch pět organizací se propojilo. Znamená to, že teď říkáte, že všechny ozbrojené organizace ve východní Ghútě jsou legitimní cíle? 

Nora Arissian: Ne, Douma není jediným cílem. Tak my máme právo bojovat, bojujeme proti terorismu už sedm let, takže je to naše právo to dělat. Takže to dělá Syrská arabská republika a armáda to taky dělá. 

Reportér: Reportér: Ale otázkou je, jak rozlišujete mezi organizacemi, o nichž tvrdíte, že to jsou teroristé, kteří mají vazbu na al Kaidu, a organizacemi, které jsou uznávány jako partneři pro rozhovory. A vůči nimž má být dodržováno příměří. Jak můžete rozlišit, na koho útočit a na koho neútočit?


Nora Arissian: Není žádný dobrý terorista a zlý terorista. Všechno jsou to teroristi. A tohle je moje hlavní město. A to já tady vidím každý den, už sedm let.Bydlím v Abassayinu, velmi blízko, a ta nemocnice, o které jsem vám říkala, je v Al-QWassaa, i na nemocnice střílejí z Ghúty, z Jobaru, tak tady žijeme. Strašlivým způsobem už sedm let. 

Reportér: Rusové říkají, že budou humanitární koridory, myslíte si, že lidé budou jimi moci vyjít? Než začne syrská armáda znovu útočit? 

Nora Arissian: Víte, my podporujeme všechny iniciativy, které nás vedou k politickému řešení. K míru. Chceme mír. My tady v Sýrii chceme mír. 

V Sýrii zmizíte, jen když se křivě podíváte na portrét Vůdce

27. 2. 2018

čas čtení 4 minuty

Mnozí Češi, kupodivu, jako by už dávno zapomněli jak to chodilo za komunismu v Československu, věří syrské propagandě režimu Bašara Asada. Vzhledem k vraždění žen, dětí i mužů, jsou zvlášť obscénní čeští novináři, kteří se lísají k Asadovi, jezdí na jeho území za jeho peníze a šíří jeho propagandu.

Přinášíme úryvky z rozhovoru s jedním Syřanem, žijícím v České republice - z bezpečnostních důvodů neuvádíme jeho jméno:


Víte, bydlel jsem v Damašku 20 let, znám tam každou uličku, umím si představit kde jaká vesníce leží. Když dopadne střela ze severní strany města, tak to nechce moc koumáctví pro odhalení pachatele. Tím netvrdím, že od rebelů nepochází žádná střela. Každy den čtu na FB stránky prorežimní a proopoziční a svůj obrázek jsem si udělal. Asadův režim je zločinecké uskupení, které nemá obdoby. Problém je v tom, že reportéři, co dostanou povolení od Asada, jsou pod drobnohledem jako v Severní Koreji.

Jsem v přímém kontaktu s mnoha lidmi v Sýrii a je to mnohem horší, než uvádějí média.  

Politico: Vyšetřovatelé vraždy Jána Kuciaka jsou ze stejného páchnoucího prostředí jako jeho vrazi

27. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


Korupce je na Slovensku dlouhodobá rakovina. Během druhé světové války slovenská nacistická loutková vláda odměňovala občany, kteří udávali židy. Za komunismu měli tajní udavači a členové strany obdobné hmotné a sociální výhody. S příchodem demokracie vydělali znovu lidé s konexemi jako bandité na privatizaci: byl to skandální přesun téměř veškerého národního majetku do rukou soukromých majitelů prostřednictvím pochybných konkursů a za zlomek skutečné hodnoty tohoto kapitálu, píše na serveru Politico Tom Nicholson, který působil na Slovensku jako investigativní novinář a dobře znal Jána Kuciaka.

Ján byl příliš mladý na to, aby zažil klondikovou éru na Slovensku z devadesátých let. V době, kdy se stal novinářem, už neměl slovenský stát skoro žádná aktiva, která by se dala ukradnout. Avšak kriminálníky lákaly lukrativní možnosti v rámci karuselových daňových podvodů - kdy stát vrací podvodníkům DPH, kterou "uhradili" za zboží, o němž lživě tvrdili, že ho vyvezli do Evropské unie. 

Podobně lze zdefraudovat finanční dotace z EU chudším zemím. Co se týče rozsahu těchto plateb, v letecvh 2007-2013 dostalo Slovensko z Bruselu 11 miliard euro dotací.

Je smutné, jak pro dědictví zavražděného novináře, tak pro jeho zemi, že ti, kdo vyšetřují jeho vraždu, jsou součástí téhož páchnoucího prostředí. 

Británie: Věřitelé budou muset zrušit poplatky za úvěrové karty a úroky u občanů, postižených chronickými dluhy

27. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Regulační orgán také donutí úvěrové společnosti, aby začaly komunikovat se zákazníky trpícími chronickou zadlužeností. Tu definují jako situaci, kdy jejich minimální splátky jsou nižší než úroky a poplatky, a to po dobu delší než 18 měsíců. Věřitelé budou muset varovat zákazníky, aby změnili svůj program splátek, anebo riskovali zrušení karet.

Zákazníkům, kteří trpí chronickou zadlužeností po dobu 36 měsíců, budou muset úvěrové společnosti nabídnou způsob jak uhradit svůj dluh během rozumné doby. Pokud to pro zákazníky bude obtížné, úvěrové společnosti budou muset snížit či zrušit úroky a další poplatky.

Očekává se, že v důsledku těchto regulačních změn přijde britský průmysl úvěrových karet jednorázově při jejich realizaci o příjmy ve výši 101 milionů liver a pak každoročně o 18 milionů liber.

"Nové předpisy podstatně sníží počty zákazníků s problémovými dluhy na úvěrových kartách," uvedl ředitel FCA Christopher Woolard. "Podle nových předpisů budou povinovány úvěrové společnosti pomoci zákazníkům, aby rozbili cyklus chronické zadluženosti a začaly pomáhat zákazníkům, kteří nejsou schopni splácet rychleji."

Prosba o pomoc

27. 2. 2018

čas čtení 2 minuty


                                                                            
Pojišťovna bohužel hradí pouze 5 cévek denně a to je opravdu málo pro mé potřeby. Trpím z toho důvodu častými záněty a mnohdy končím i v nemocnici. 
                                                                  

Dobrý den

Jmenuji se Ivan Drlík, bydlím v Liberci

V roce 2000 mi bezohledný řidič způsobil těžký úraz, po kterém jsem zůstal trvale ochrnutý a na invalidním vozíčku. Současně mám problémy s řečí a s tím spojené problémy v běžné komunikaci.

Velice obtížně zvládám hradit neustále rostoucí náklady na potřebné služby, dopravu, rehabilitace a celou řadu dalších souvisejících činností nutných k zajištění života s těžkým tělesným handicapem.

I přes snahu mých nejbližších nejsem schopen sehnat potřebné finanční prostředky.

Plytkost a intelektuální nepoctivost dohání českou levici na každém kroku

Jak dobro rozhodně nepáchat: Kauza Salih Muslim

27. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V pondělí se v Česku roztrhl pytel s chválou na zadrženého předáka syrských Kurdů Saliha Muslima. Více či méně adorační texty přinesl Alarm ZDE, Deník Referendum ZDE, ublognul si ale i Jan Urban ZDE. Prý: Propusťte Sáliha Muslima, a to hned. Chci a chci a chci..

Ve zprávě organizace Human Rights Watch nazvané Under Kurdish Rule. Abuses in PYD-run Enclaves of Syria ZDE se nícméně mimo jiné uvádí: "Zpráva se soustřeďuje na svévolné věznění, špatné zacházení ve vazbě, porušení práva na spravedlivý proces, nevyřešené mizení a zabíjení a na využívání dětí v bezpečnostních silách PYD."

Mezitím v Absurdistánu 59:

Démon intelektualismu, ohromující výsledky vyšetřování katastrofy ve Smolensku, falešná americká ministryně školství a české pivo z Polska

27. 2. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

"Posedlí satanisté jsou často vynikající lidé, zdvořilí, s vybraným chováním. (...) Vymítal jsem kněze, posedlého ďáblem intelektualismu. Zdál se být pozoruhodný, inteligentní. Ďábel v něm byl dobře skryt."

Toto je výňatek z rozhovoru s Otcem Piotrem Glasem, zveřejněném na serveru Republika, který podporuje stranu Právo a spravedlnost. Je zjevné, že kádry strany Právo a spravedlnost byly podrobeny vymítání automaticky a hromadně, protože opravdu nemají vůbec nic společného s intelektualismem.

Sýrie: Kdo jsou skuteční obránci obklíčené Ghúty?

27. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Asadův režim zdůvodňuje pokračování útoku na obklíčenou Ghútu navzdory víkendové rezoluci OSN mimo jiné tvrzením, že se na tomto území nacházejí teroristé z hnutí al-Kajda, na něž se prý podle rezoluce útočit smí. Podívejme se tedy podrobně, jak je to se složením ozbrojených formací bránících Ghútu.

Nekonečná diskuze o kvalitě potravin: Země V4 a Brusel konečně zajedno?

27. 2. 2018 / Jaroslav Bílek, Iva Sojková

čas čtení 4 minuty

Jedním z témat, které se v EU koncem roku hojně diskutovalo, byla otázka rozdílné kvality potravin. Stále více studií totiž v posledních letech ukazuje, že opravdu existují rozdíly ve kvalitě potravin mezi starými a novými členskými státy. Tento problém není ničím novým, protože se na evropském politickém kolbišti diskutuje přinejmenším od roku 2013 a Evropská komise ani postižené státy ho neberou na lehkou váhu.

Zdeněk Slanina neříká pravdu o situaci v ústavech Akademie věd

27. 2. 2018 / Václav Hořejší

čas čtení 2 minuty


Zdeněk Slanina říká:

„…v Akademii dnes vůbec neexistuje tenure, nýbrž jen časově omezené kontrakty. To fakticky stačí na úspěšné eliminování otevřené diskuze - prakticky o čemkoliv.“


To není pravda. Na pracovištích AV samozřejmě běžně existují pracovní smlouvy na dobu neurčitou (tedy „tenure“). V některých ústavech mají ale vědečtí pracovníci pouze termínované (zpravidla pětileté) pracovní smlouvy. Důvodem je hlavně to, že jejich mzdy jsou hrazeny převážně z relativně krátkodobých výzkumných grantů. Všichni vědečtí pracovníci jsou pravidelně po pěti letech hodnoceni; pokud je jejich výkonnost shledána nedostatečnou nebo pokud nejsou schopni si opatřit grantové prostředky na svůj výzkum, může se jich ústav snáze zbavit (je třeba říci, že se to stává jen málokdy).

29888

Do Prahy míří další Kurdové, protestují proti vydání Sáliha Muslima do Turecka

27. 2. 2018

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva Iniciativy Ne rasismu

Pokud soud pošle Sáliha Muslima do vazby, do Prahy dorazí protestovat desítky tisíc Kurdů z celé Evropy.



V úterý v 10.00 budou před budovou Městského soudu v Praze ve Spálené 2 protestovat stovky Kurdů proti vydání bývalého předsedy Sjednocené demokratické strany (PYD)  a nynějšího člena Výboru pro diplomatické vztahy v Hnutí pro demokratickou společnost (TEV-DEM) Sáliha Muslima do
Turecka. Už v pondělí v centru Prahy demonstrovaly dvě stovky Kurdů. Do Česka přijeli z Německa, Dánska, Švédska, Francie, Rakouska a dalších zemí. Na včerejší demonstraci byli také Kurdové žijící v ČR. Jeden z nich vyjádřil důvěru v demokracii a nezávislost soudů v České republice a dodal: „Podle našeho názoru je zatykač na Sáliha Muslima neoprávněný. Doufáme, že ho brzy pustí na svobodu.“ Podle něj je pravděpodobné, že pokud soud pošle Sáliha Muslima do vazby, do Prahy dorazí protestovat desítky tisíc Kurdů z celé Evropy. Demonstrací se účastní také Češi.

Rakouská televize žaluje náměstka kancléře Stracheho za pomluvu

27. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Náměstek rakouského kancléře a předseda ultrapravicové strany Svobody Heinz-Christian Strache, který dlouhodobě obviňuje rakouskou veřejnoprávní televizi ORF z levicové zaujatosti, televizi a známého jejího moderátora obvinil ze lži. Na Facebooku zveřejnil fotografii moderátora Armina Wolfa se slovy: "Existuje místo, kde se lži stávají zpravodajstvím. To místo je ORF."  Rakouská televize i sám moderátor Wolf Stracheho žalují za pomluvu. ORF také žaluje Facebook, který odmítl pomlouvačné výroky odstranit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

O nekonečném vyvolávání duchů „Vítězného února“ a historických zkratkách

26. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Od převzetí moci komunisty uplynulo 70 let a v tuzemských sdělovacích prostředcích se opět hojně debatuje o zhoubném dědictví února 1948. Objevily se dokonce strašidelné paralely s dnešní chmurnou politickou situací. Ačkoli od pádu minulého režimu uběhlo téměř 30 let, stále se mnozí z nás komicky potácejí od jednoho stereotypu k druhému, jako by snad neexistovala objektivní a věcná fakta, jakož i patřičný dějinný kontext. 

Jak se zbavit dědictví února 1948

26. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Sedmdesát let od komunistického puče jistě nemá smysl vymlouvat se na to, že tu komunisté vládli 40 let. Vymlouvat se nemělo smysl už v roce 1990. Nicméně pro věcné pochopení situace, v níž jsme a v níž se nám tak mnoho podobají Polsko nebo Maďarsko, není možné některé aspekty komunistického systému pominout. Ten systém stál na znemožnění veřejné kontroly, na absolutním podřízení institucí moci jedné mafie (KSČ) a na likvidaci představy o společném veřejném zájmu – „společný zájem“ byl ten prolhaný zájem jedné strany.

Vraždu slovenského novináře odsoudil svět

26. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



Německé vydavatelství Axel Springer SE vydalo toto prohlášení:

"Pokud bylo cílem tohoto zločinu odstrašit nezávislého vydavatele, jako je Ringier Axel Springer Slovakia, od odhalování trestných činů, využijeme toho jako příležitost pracovat ještě svědomitěji a důsledněji při plnění své novinářské mise." 


Vraždu slovenského novináře odsoudili Reportéři bez hranic:



I předseda Evropského parlamentu Tajani:



Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch připomíná nevybíravý útok Roberta Fica proti novinářům z roku 2016. Fico tehdy nazval novináře "špinavými protislovenskými prostitutkami". Nelíbily se mu otázky týkající se nesrovanalostí ve  vládních zakázkách:



Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Babiš o vraždě na Slovensku

26. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


An investigative journalist was shot dead in Slovakia

26. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Slovak investigative journalist Ján Kuciak (27) and his girlfriend were shot dead at Velká Mača, Slovakia, at the weekend. Kuciak worked for the Aktuality.sk website. He investigated tax fraud associated with individuals who are close to the ruling social democratic party Smer. His most recent articles looked at the business practices of controversial entrepreneur Marián Kočner and the Anext company, which has a contract to deliver a badly designed IT system for the Slovak state.

Source in Czech HERE
 

Proč by Česká republika neměla Turecku vydat Saliha Muslima Muhammada

26. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V sobotu 24. února byl v pražském hotelu Marriott zadržen policií "duchovní otec" kurdského projektu Rodžava v severní Sýrii Salih Muslim Muhammad. Podle dostupných zpráv se měl v Praze účastnit "diskrétní" akademické konference pořádané blízkovýchodními experty kalifornské UCLA. Turecké úřady formálně požádaly o vydání a soud, který rozhodne o vazbě, má proběhnout nejpozději v úterý 27. 2.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

29766

Vlády lidu

26. 2. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Milujeme silná slova údajných schopných lídrů, vítáme zběsilé převraty v myšlení a konání, baví nás pro změnu i krvavé přehmaty. Lid bývá neúprosným drsným prokurátorem, soudcem zrozeným z křemene, i přepečlivým katem. Krutost planetární na denním pořádku kvete, zjevně opomíjené bezpráví vítězí, vládne chorobný hlad po odvetách. Sílí ničemná nadutost, soudy umlčují žalující strany, vynáší prchlivé rozsudky k uzoufání, soudcovská kasta překvapivě nevyměnitelná; násilí je neléčitelná světová choroba, jak známo, společenská objednávka většinou zní: krev a pot, kapitální poslušnost! Pro každého máme kulku i provaz na míru.

Vláda lidu, hrůzovláda, opravdu pouhý strašák. Lhát a intrikovat se vyplácí.

Nový chemický útok v Ghútě

26. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

  Dubajská televize Orient News přinesla záběry obětí údajného chemického útoku v městečku aš-Šajfúníja jihozápadně od Dúmy, hlavní části damašského předměstí Ghúta. Raketového útoku s použitím chlóru se měly dopustit režimní jednotky v neděli v noci.

Vláda momentálních nápadů: Jsou to fakt diletanti

23. 2. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty




To vám takhle včera zašel Andrej Babiš s šéfem zaměstnavatelské lobby na kafe, přátelsky poplkali a na konci pan předseda vlády vyhlásí, že je to skvělý nápad vrátit do škol dílny a pozemky. A že to tak teda uděláme.

To se vám takhle probudí ministryně obrany a dostane nápad, či boží vnuknutí, že je skvělý nápad vrátit do škol brannou výchovu.

Tuším prohlásil Miroslav Motejlek (snad mu nepřipisuju citát omylem), že Andrej Babiš je beznázorový člověk, který "vždy přijme názor toho, s kým mluvil naposled". Může to být trochu přehnané, ale na tento včerejší případ to sedí, s odpuštěním, jak prdel na hrnec. Žádná koncepce, žádná odbornost. Lobbista zatlačí, předseda vlády povolí: na Palermo dobrý.

Boj proti al-Kajdě v Sýrii neprobíhá ve východní Ghútě

26. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Skutečný boj proti al-Kajdě v Sýrii neprobíhá na damašském předměstí Ghúta, jak tvrdí režimní propaganda zdůvodňující, proč si asadistické síly udělaly z rezoluce OSN o příměří trhací kalendář. V celém obklíčeném prostoru se 400 000 civilisty ostřelovaném režimním dělostřelectvem a bombardovaném syrským, ruským a íránským letectvem se nachází jen asi 300 radikálních islamistů. Reálně se proti islamistickým extrémistům bojuje v západní části governorátu Aleppo a na severu Idlibu. Lokalizovaná pobočka al-Kajdy, která si říká Haját Tahrír aš-Šám, čelí ofenzívě "Syrské osvobozenecké fronty" tvořené umírněnými islamisty. (Sídla pod její kontrolou jsou na mapce vyznačena zeleně.)

Vítězný Únor? To bude něco s Olympiádou. Já musím k zubaři...

25. 2. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jan Čulík k tomu poznamenává: Minulou středu jsem vyslechl v rozhlase BBC v pořadu Media Show, zabývajícím se sdělovacími prostředky, velmi zajímavý a chytrý rozhovor s ekonomickým novinářem Paulem Masonem. Dlouhá léta pracoval jako reportér a analytik televize BBC, a pak Channel 4 News, je to v Británii naprosto známá osobnost, celebrita.

Řekl toto: "Já to vidím z různých veřejných akcí, třeba ze svých vystoupení na různých knižních festivalech. Mladí lidé vás vůbec neznají. Oni se totiž  na televizi nedívají."

V České republice to platí tuplem. Veškerá propaganda o hrůze komunistického puče v roce 1948, jak ji nyní znovu šíří české sdělovací prostředky, je úplně zbytečná.

Divím se, že to v těch televizních nevědí. Před časem jsme jedné dramaturgyni v České televizi navrhovali film o mladých lidech. Řekla, že nemá zájem, že ČT nic o mladých lidech netočí, protože její divácká obec se omezuje výlučně na občany nad pětapadesát let.

Kupte prosím nocleženku pro bezdomovce!

25. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Pozn. JČ: Politikové by měli schválit zákon, podle něhož by měl stát povinnost každého bezdomovce ubytovat. Tak, jako ten zákon platí ve Skotsku. (viz také ZDE)

Proč to jde v civilizovaných zemích a v ČR to nejde?

Rusku se nedaří v Sýrii prosadit své cíle

25. 2. 2018

čas čtení 5 minut

Vladimir Šamanov

"Jak pomáháme bratrskému syrskému lidu, vyzkoušeli jsme tam více než 200 nových typů zbraní," řekl Vladimir Šamanov, šéf obranného výboru ruského parlamentu. "Nyní vznikla pro nás poptávka po těchto nových zbraních z celého světa. Náš vojenskoprůmyslový komplex učinil naši armádu něčím, na co můžeme být hrdi. "



Téměř 18 měsíců poté, co začalo Rusko intervenovat v Sýrii, aby zabránilo Asadovu pádu, začíná být opravdu nejasné, jak může mít Moskva prospěch ze svého zásahu do nejsložitějšího a nejneřešitelnějšího konfliktu v dnešním světě, píše Martin Chulov.

Je pravda, že se zdá, že Asad už nepadne, avšak to, co dnes zbývá ze Sýrie, vůbec nevypadá jako předválečná země, které Asad kdysi vládl. Ústřední moc tohoto kdysi tvrdě policejního státu byla několikrát převálcována - nejprve opozičními organizacemi a pak regionálními hráči, kteří stále více zasahují do Sýrie ve svých vlastních zájmech, které jsou jen částečně totožné s tím, co chce Putin. Protagonisté na obou stranách se topí v bažině, kterou nepředvídali.

Putin a Asad po vyhlášení příměří OSN vesele bombardují dál, za nečinnosti světa

25. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

ŽENSKÝ HLAS V AMPLIONU: Slyšte, slyšte, slyšte! Voláme k amplionu celý svět! Nepřátelská letadla napadla dnes ráno vesnici Borgo a svrhla pumy na obecnou školu. Do prchajících dětí střílela ze strojních pušek. Osmdesát dětí bylo raněno. Devatenáct dětí postříleno. Třicet pět dětí bylo výbuchem... roztrháno.

MATKA: Co říkáš? Děti? Copak někdo zabíjí děti? Děti! Malé, usmrkané děti! (strhne se stěny pušku a podává ji oběma rukama Tonimu.): Jdi!

Karel Čapek: Matka



Počet mrtvých ve východní Ghútě dosáhl 500, bombardování pokračuje

24. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

Zraněný muž vyhrabaný z trosek

Lékaři a zdravotničtí aktivisté z celého světa požadují ukončení násilí, ochranu civilistů a energičtější zásah OSN. Jejich apel zveřejnil lékařský časopis The Lancet

Za poslední týden od zahájení intenzivního bombardování obklíčené enklávy východní Ghúty u Damašku už bylo usmrceno 500 lidí a stovky dalších byly zraněny. 

Letadla bombami útočí i na nemocnice a lékaři ve zbývajících zdravotnických centrech mají velký problém zvládnout proud vážně zraněných pacientů.

Vytisknout tento domek stálo jen 10 000 dolarů

24. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Firma specializující se na trojrozměrný tisk ho vytiskla za pouhých 24 hodin. Stojí v Rusku. Stavební firma tvrdí, že dům vydrží 175 let. Ke stavbě byla použita směsice betonu. Po vytištění dodali dělníci okna a nábytek a dům natřeli a vymalovali.

Trojrozměrná tiskárna firmy Apis Cor se vejde na korbu dodávky. K jejímu provozu je třeba jen dvou pracovníků.

Vynálezce Nikita Čen-jun-tai doufá, že jeho metoda jak tisknout domy, se všeobecně rozšíří.

"Výroba domku musí být rychlá, efektivní a být vysoké kvality."
 


Brexit ve slepé uličce: Evropská sedmadvacítka odmítla navrhovaný přístup Británie k EU

24. 2. 2018

čas čtení 3 minuty


Během čtvrtečního osmihodinového jednání britské vlády na venkovském sídle v Chequers, jehož cílem bylo odstranit dosud nepřekonatelné rozpory mezi euroskeptiky a zastánci Evropské unie v britském kabinetě, dosáhla Theresa Mayová určité dohody, ovšem pod podmínkou, že Británie odejde jak z evropského trhu, tak z evropské celní unie.

Mělo jít o takzvanou "regulační koordinaci" s EU, ale jen v některých oblastech. V oblastech, zahrnutých do prvního košíku, by Británie dodržovala dosavadní předpisy Evropské unie. V oblastech, zahrnutých do druhého košíku, by regulační koordinace s EU dosáhla jinak. V případech, zahrnutých do třetího košíku, by Británie šla jinou cestou než Evropská unie.

V Británii neposílají na dlužníky exekutory...

23. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

"Skotští občané mají nárok na podporu pro své dluhy, máte dluh vyšší než 2000 liber (60 000 Kč) a máte problémy se splátkami? My můžeme pomoci. Přesvědčte se, zda máte nárok na odepsání všech svých nesplatitelných dluhů (bez jistiny)."





"Pokud žijete v Británii a dlužíte 5000 liber (150 000 Kč) nebo více, je možné, že máte právo na oficiální vyřešení dluhů, což by mohlo vést k likvidaci až 85 procent vašich dluhů nezaručených jistinou. Toto řešení se týká většiny dluhů nezajištěných jistinou, městských daní, vodného, úvěrových karet, přeplatků sociální péče, neformálních krátkodobých půjček i karet supermarketů. K dispozici jsou i další řešení dluhů, která mohou být vhodnější pro vaše potřeby: seznámíme vás se všemi alternativami, které jsou k dispozici. Míra odepsaných dluhů bude záviset na vašich osobních okolnostech a musí být schválena většinou vašich věřitelů."

Británie se zoufale snaží zabránit neplatnosti svých řidičských průkazů po odchodu z EU

23. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Británie se na poslední chvíli zoufale snaží podepsat padesát let starou dohodu OSN o mezinárodní platnosti řidičských průkazů. Pokud se jí to nepodaří do března 2019, Britové nebudou se svými řidičskými průkazy moci jezdit na územíá Evropské unie.

I pokud se jim to podaří, vyvolá to horu byrokracie pro britské motoristy, kteří by si chtěli zajet do Calais nakoupit francouzské víno a bude to noční můrou pro firmy pronajímající automobily.

Jak uvádí server Politico, signatáři Ženevské konvence o silničním provozu z roku 1949 nejsou ani Německo a čtyři středoevropské země, takže po případném odchodu ČR z Evropské unie by přestaly v EU platit i české řidičské průkazy .

Neuvěřitelné: Benda v televizi hájí právo ničit zdraví kouřením druhým lidem

23. 2. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 5 minut

V pondělí 19.2. jsem sledoval pořad věnovaný zákazu kouření na ČT24. Za „tabakisty odpůrce současného zákona“ dorazil do studia pan poslanec Marek Benda a jeho výkon „předčil“ všechna očekávání. Pan poslanec opět sveřepě hájil „svobodu a základní lidské právo“ kouřit. Už tento samotný fakt je pozoruhodný.

Pan poslanec se netají svým katolickým vyznáním. Fundamentem věrouky je deset přikázání. Páte přikázání zní: „nezabiješ“. Ovšem jeho výklad není omezen jen na zabíjení, ale i na vědomé poškozování zdraví bližního a i rovněž svého zdraví. Obojí pan Benda dle mého pohledu porušuje, a to velmi závažně, když mluví o „svobodě“ či dokonce o lidském právu kouřit viz: https://www.respekt.cz/tydenik/2017/21/posledni-kour

Britská ministryně vnitra Amber Rudd: Británie přijme 20 000 syrských uprchlíků

23. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta





Amber Rudd: Navštívila jsem uprchlický tábor v Libanonu, abych se přesvědčila osobně o lidském dopadu syrského konfliktu a abych promluvila s rodinami, které z něho uprchly, o problémech, jimž čelí. Britská vláda přijme do roku 2020 20 000 nejzranitelnějších syrských uprchlíků

Robert Mueller obvinil bývalé Trumpovy poradce z 32 dalších trestných činů

23. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


Ve čtvrtek bylo podáno více než třicet trestních stíhání týkajících se bankovních a daňových podvodů ve výši mnoha milionů dolarů proti bývalému šéfovi Trumpovy předvolební kampaně Paulu Manafortovi a jeho podnikatelskému partnerovi Ricku Gatesovi, někdejšímu náměstku šéfa Trumpovy předvolební kampaně.

Gates s Muellerovým vyšetřovacím týmem vyjednává o spolupráci, což vyvolává podstatný tlak na Manaforta, aby s Muellerovým vyšetřováním také začal spolupracovat.

Bez ohledu na skleníkový jev, současný český akademický systém dezinformace nevylučuje

23. 2. 2018 / Zdeněk Slanina

čas čtení 4 minuty

P.T. předřečníci Jan Foff & Vladimír Wagner otevřeli fakticky hned témata dvě:

(i) Jak výrazný bude český příspěvek snižování skleníkového efektu?

(ii) A je jistota, že Akademie věd opravdu nikdy neprodukuje dezinformace?

Shodou okolností jsou mi blízká obě témata, to druhé ale mám doslova odzkoušené na vlastní kůži.

Pokud se skleníkového efektu týče, přímo v naší sluneční soustavě máme odstrašující příklad skleníkového efektu, který se vymkl kontrole. Je to planeta Venuše, jejíž atmosféra je v rozhodující míře tvořena kysličníkem uhličitým, a nadto atmosférický tlak na povrchu je kolem 90 atm a teplota přes 450°C.

Je rozumné stavět jaderné reaktory v prostředí mafiánského kapitalismu?

23. 2. 2018 / Martin Maděra

čas čtení 9 minut


Před pár dny jsem si přečetl příspěvek Vladimíra Wagnera, který reagoval na předchozí příspěvek Jana Foffa.

Jak jsem si přečetl v jeho životopise, Vladimír Wagner je jaderný fyzik. Není tedy překvapivé, že hájí jadernou energetiku. Rozumím jeho argumentům a myslím, že i docela chápu, odkud pocházejí: sám mám magisterský titul z fyziky z jedné anglické univerzity, která sehrála důležitou roli v počátcích jaderné fyziky (objevy elektronu a neutronu, první rozbití atomu, předpověď pozitronu). Znám základy jaderné fyziky a jsem si plně vědom značného potenciálu jaderné energie, ať už získané štěpením nebo fúzí.

V akademickém prostředí anglických a amerických univerzit jsem se pohyboval i následně; jsem autorem nebo spoluautorem >15 vědeckých článků v oboru bioinformatiky, z nichž tři nejcitovanější mají podle Google Scholar celkem >5000 citací

Turecko zničilo režimní vojenský konvoj směřující do Afrinu

23. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle zpráv lokálních zdrojů ve čtvrtek večer turecké letectvo nedaleko šíitských městeček Nubl a Zahrá severně od města Aleppo zničilo režimní vojenský konvoj směřující do oblasti Afrinu, kde kurdské milice PKK bojují s tureckou armádou a povstaleckou FSA. Údajně se jednalo o 30 - 40 vládních vozidel se zbraněmi a municí.

OSN označila Východní Ghútu za "peklo na zemi"

23. 2. 2018

čas čtení 4 minuty

Syrský režim (a také ruské letectvo, o jehož účasti v operaci řada evropských médií mlčí - pozn. red.) ve čtvrtek zasypával Východní Ghútu raketami a bombami. Zabil dalších 36 civilistů a narůstá mezinárodní tlak na zastavení krveprolévání v této povstalecké enklávě na předměstí syrského hlavního města.

Student z Floridy: Skrýval jsem se v kumbálu před smrtí čtyři hodiny. Vím, o co jde

23. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Neobyčejně silné svědedctví studenta, který o vlásek unikl masakru ve škole na Floridě. Na twitteru jej
zhlédl téměř milion lidí.



Student Alfonso Calderon:
"Způsob, jak na nás dnes lidi reagují, nebo nereagují, potvrzuje Ryan. Jde o to, že nás neberou dostatečně vážně. Já osobně nevím, jaké kroky budeme muset podniknout, ale jakmile si to ujasníme, podnikneme je, a podnikneme je co nejdříve. Protože, přestože jsme jenom děti, my rozumíme. Víme, o co jde. Víme. Jsme dostatečně staří na to, abychom rozuměli finanční odpovědnosti. Jsme dost staří na to, abychom věděli, že jestli chce být  senátor znovu zvolen. Jsme dost staří na to, abychom věděli, že nás chce někdo zdiskreditovat pro své politické účely. Ale my se umlčet nenecháme. Drvá to už příliš dlouho, tak argumentace, že my, protože jsme jen děti, nemáme právo vědet, o co jde. Věřte mi, já rozumím. Já vím, o co jde. Byl jsem zamčený v kumbálu po dobu čtyř hodin, s lidmi, které považuju skoro za své příbuzné, kteří brečeli, plakali, prosili o svůj život. Já vím moc dobře, jaké to je, posílat esemesku svým rodičům "Sbohem, možná vás už nikdy neuvidím. Miluju vás." Já vím, jaké to je bát se o vlastní život. Myslím si, že nikdo nemá právo nás pro to diskreditovat. Myslím, že nikdo nemá právo nás umlčovat. Jenom proto, že jsme jenom děti. Myslím, že to je nesmírně silné a je to jedním z důvodů, proč je toto hnutí teď tam, kde je. 

Jak zastavit krveprolití ve východní Ghútě?

23. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Apel šéfa Bílých helem Raeda Al Saleha, který požaduje, aby světoví lídři zasáhli v obléhané východní Ghútě, je jednoduše naivní, leč pochopitelný z jeho pohledu. Amnesty International navíc nově vrcholné politiky, jako jsou Donald Trump, Vladimir Putin nebo Si Ťin-pching, obviňuje z podkopávání lidských práv a provádění represivní politiky. Saleh de facto volá po mezinárodní intervenci, možná po vyhlášení bezletové zóny, aniž by si uvědomoval, že právě militarizace původně civilního konfliktu zvenčí byla předehrou hrůz Aleppa či Ghúty.

Šéf syrských Bílých helem: Jak si svět DOVOLUJE odvrátit tvář od utrpení Syřanů?

22. 2. 2018

čas čtení 3 minuty


Jako Syřané zažíváme smrt na daleko více způsobů, než jsme si kdy odvážili představit: zabíjejí nás barelové bomby, chemické zbraně, hladomor, topení ve vodě, mučení, napalm a kazetová munice. Tento měsíc vyhrabal ve východní Ghútě dobrovolník od Bílých helem z trosek svou vlastní matku, píše šéf syrských Bílých helem Raed Al Saleh.

Situace v Ghútě by zděsila každého člověka. Některé mezinárodní organizace říkají, že jim došla slova a přestaly hrůzy popisovat. Já to ale musím říci jasně: Svět opustil statisíce civilistů a nechává je na pospas hladomoru a vraždění bombardováním, které páchá syrský režim a jeho spojenci.

Lidové noviny: Lidem v exekuci by mělo být odebráno volební právo

22. 2. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Člověk se v českém tisku dočte leccos, ale tohle už přesahuje opravdu všechny meze. Nejenže se Petr Zídek nezabývá drsnou nespravedlivostí parazitního systému exekutorů v ČR, kde z drobného, věřitelem záměrně utajovaného dluhu, může být astronomickou dluhovou částkou postiženo i dítě. 

V západních zemích existují pevné záruky proti tomu, aby občané nepadali do dluhové pasti: v Británii mají například banky a věřitelské společnosti zákonem zakázáno poskytovat půjčky občanům, o nichž je zjevné, že je nikdy nemohou splatit: Půjčky jsou tam zákonem přístupné jen bohatým občanům - půjčka totiž není nástrojem k odstraňování nesplatitelných dluhů - v tom případě vede do dluhového otroctví. Stejně tak je např. v Británii zakázáno, aby si vymahatel dluhu k původnímu dluhu přičítal jakékoliv vlastní náklady.

Naproti tomu, pan Zídek v Lidových novinách uvažuje o možnosti odebrat deseti procentům českých voličů volební právo. Exekuce už tak hrubě destabilizují českou společnost. Dovede si pan Zídek představit, co by se stalo, kdyby se jeho návrh realizoval?


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v lednu 2018

14. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

V lednu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 192.60 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 68 993.50 Kč.  Příjem z reklamy byl 14 955 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2018 168 262.93 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24535