Boj proti al-Kajdě v Sýrii neprobíhá ve východní Ghútě

26. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Skutečný boj proti al-Kajdě v Sýrii neprobíhá na damašském předměstí Ghúta, jak tvrdí režimní propaganda zdůvodňující, proč si asadistické síly udělaly z rezoluce OSN o příměří trhací kalendář. V celém obklíčeném prostoru se 400 000 civilisty ostřelovaném režimním dělostřelectvem a bombardovaném syrským, ruským a íránským letectvem se nachází jen asi 300 radikálních islamistů. Reálně se proti islamistickým extrémistům bojuje v západní části governorátu Aleppo a na severu Idlibu. Lokalizovaná pobočka al-Kajdy, která si říká Haját Tahrír aš-Šám, čelí ofenzívě "Syrské osvobozenecké fronty" tvořené umírněnými islamisty. (Sídla pod její kontrolou jsou na mapce vyznačena zeleně.)


O rozhořčených bojích v Aleppu a Idlíbu se ovšem v médiích nedočtete. Některá stručně informují o dění v Ghútě, výjimečně naleznete zmínky o průběhu turecké operace "Olivová ratolest" v Afrinu. Nicméně o aktuálně nejdůležitějším tažení proti syrským kajdistům diskutují pouze experti a exiloví Syřané na sociálních sítích.

V důsledku sedmileté války dostoupila radikalizace utlačovaného sunnitského obyvatelstva takového stupně, že se již reálně nenabízí teoretická volba mezi sekulárním nacionalismem a sektářskými orientacemi. V této válce bojují alávitští a šíitští sektáři proti sektářům sunnitským. Teď už jde z hlediska hypotetického politického řešení pouze o to, jak pragmaticky a smířlivě by dokázaly protistrany jednat. Bez vyřazení kajdistů by politické řešení bylo absolutně nemožné. Jde o podmínku nutnou, i když bohužel nikoliv postačující.

Pozorujeme spektakulární selhání OSN, po léta prostřednictvím "darů" nadaci Asmy Asadové spolufinancující zločinný syrský režim, který využívá materiálu z humanitární pomoci k vojenským účelům, přičemž současně používá tuto pomoc jako nástroj vydírání skutečně potřebných. Ta navíc nyní čelí naprostému zesměšnění v důsledku přijetí zcela neúčinné rezoluce. Avšak existuje ještě další klíčové selhání.

Týká se ve všeobecnosti médií, která o skutečné situaci v Sýrii nedokážou přinášet adekvátní zpravodajství.

0
Vytisknout
8071

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2018