Olomoučtí Zelení: Město by nemělo kupovat Andrův stadion!

28. 2. 2018

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Město Olomouc pojalo úmysl odkoupit za 147 milionů korun Andrův stadion, který klub SK Sigma Olomouc využívá pro zápasy nejvyšší fotbalové ligy. Tento odkup je z mnoha důvodů vysoce problematický.

Prvním zásadním argumentem, proč by se k transakci nyní nemělo přistupovat, je, že do komunálních voleb zbývá už jen několik měsíců a podobně velké obchody na konci volebního období zákonitě vyvolávají pochybnosti.


Druhým, mnohem zásadnějším důvodem je celková hospodářská situace města. Město Olomouc je výrazně zadlužené, a to zhruba částkou 2 miliardy korun. Patří tak mezi nejzadluženější města v ČR. Nacházíme se v situaci, kdy nezbývají dostatečné finanční prostředky na zásadní rozpočtové položky, jako je údržba a modernizace vodovodní infrastruktury. Jakýmsi zázrakem se však nyní má najít 147 milionů na akvizici stadionu. Radnice se sice vyjadřuje tak, že transakce nijak negativně hospodaření města neovlivní, spíše se ale zdá, že jde o další kapitolu v příběhu nekompetentního hospodaření města, který sahá až za horizont současné koalice.

Velkým problémem zůstává olomoucký aquapark vybudovaný roku 2009 s náklady okolo 1 miliardy korun, který je dlouhodobě nevýdělečný. V dohledné době si navíc vyžádá další jednorázové náklady na rekonstrukci. Připomeňme, že v Olomouci stojí už od 60. let plavecký stadion, který v současnosti nabízí vnitřní i venkovní plavání, saunu, páru i tobogán. Podobnou obchodní schopnost město prokázalo v kauze nevýhodného pronájmu soukromé budovy Namiro pro účely několika sekcí magistrátu. Roční náklady jsou cca 20 milionů ročně. Město zde dokázalo vybudovat na vlastní náklady (v cizí budově) klimatizaci a dodnes platí opravy výtahů.

Abychom se však vrátili k fotbalovému stadionu, kromě samotné kupní částky ve výši 147 milionů je třeba zmínit budoucí provozní náklady ve výši 8 až 9 milionů korun ročně, nemluvě o budoucích investicích do stadionu. Další nepřehlédnutelnou skutečností je, že stát poskytl v roce 2014 dotaci na částečnou rekonstrukci stadionu ve výši 60 milionů. Tuto částku by město muselo státu po akvizici vrátit.

Otázkou také zůstává, co město koupí Androva stadionu vlastně získá?  Město nabyde stadion, který je využíván zpravidla jednou za 14 dní profesionálními fotbalisty. Budoucí pronájem fotbalistům nepokryje ani roční náklady na správu stadionu. Kromě toho se město zbaví svých 34% akcii v klubu SK Sigma Olomouc ve prospěch spolku SK Olomouc Sigma MŽ Jaromíra Gajdy, kterému nyní patří majoritní podíl cca 66%. Tento spolek se tak stane 100% majitelem klubu a ještě získává „hotovost“ za prodej stadionu. Ten bude nyní patřit městu a spolek už nebude muset investovat do oprav a provozu. Jde o jasné vítězství 2:0 pro soukromý subjekt na úkor města.

Pokud město tvrdí, že dané finanční prostředky jsou k dispozici (a pokud bychom zůstali v kategorii sportu a nechali stranou výše zmíněné chronické problémy, například s vodovodní infrastrukturou), myslíme si, že by měly být primárně investovány do podpory sportování mládeže, nikoli utopeny jako veřejná podpora profesionálního sportu, tedy byznysu, jehož cílem je soukromý zisk. Sigma má, logicky, ty největší nároky na kvalitu mladých fotbalistů. Proto ta většina mladých sportovců, která nemá dostatečnou výkonnost, odchází do menších sportovních klubů. Ty jsou ale zoufale podfinancované, a to i proto, že stovky milionů korun půjdou na zajištění profesionálního klubu.

Situace kontrastuje například s dalším dlouhodobě diskutovaným odkupem města, tentokráte zimního stadionu. Oproti Androvu stadionu je zde ten zásadní rozdíl, že zimní stadion využívá i veřejnost v rámci veřejného bruslení či večerních pronájmů pro amatérská hokejová utkání. Stadion taktéž využívá mládež – dělí se o stejný led s profesionály – což v případě Androva stadionu neplatí.


Pokud už se radnice na nějakou argumentaci vzmůže, jde prakticky jen o prázdné, dokola omílané fráze, že „je přece správné, aby veřejná správa vlastnila stadiony.“ I v tom případě, že jich veřejnost nemůže využít? A pomůže vůbec tento krok v dlouhodobém horizontu samotnému stadionu? Je skutečností, že nejmodernější fotbalové stadiony v zemi jsou v soukromých rukou (letenský stadion pražské Sparty, slávistický Eden, teplický stadion Na Stínadlech, atd.), zatímco městem vlastněné stadiony jsou dlouhodobě podfinancované (brněnský či královehradecký stadion). Olomoucký Andrův stadion patří mezi ty nejmodernější právě proto, že byl doposud soukromý, a je tedy ve sportovním zájmu Sigmy a jejích fanoušků, aby to tak zůstalo.


Dalším častým argumentem zastánců odprodeje je liché přirovnání, že město podporuje například i divadlo nebo filharmonii. Jenže tyto instituce nejsou ve vlastnictví spolku či soukromé osoby a nejsou předmětem výdělečného podnikání. Z provozu těchto kulturních institucí mají teoretický prospěch všichni občané. Jde o veřejnou službu. V případě nalití 147 milionů do soukromé akciovky o veřejnou službu zkrátka nejde.



Strana zelených, základní organizace Olomouc

0
Vytisknout
10835

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2018