Kim-Jong-un byl v Praze pro brazilský pas

27. 2. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta



Brazilské velvyslanectví v České republice vydalo v devadesátých letech falešný pas pro Kim Jong-una. Ten mu umožnil cestovat do Japonska, do Hongkongu, do Brazílie a na další dvě neidentifikovaná místa.



Brazílie má největší populaci japonských potomků na světě (asi 15 milionů Brazilců se buď narodilo v Japonsku, nebo mělo rodiče a prarodiče, kteří se přistěhovali z Japonska do Brazílie), takže je běžné, že Brazilec vypadá asijsky a nebudí žádné  podezření. Předpokládá se, že severokorejský vůdce byl v roce 1996 v Praze, protože fotka použitá v cestovním pasu byla vyrobena kamerou z brazilského velvyslanectví (je to proto, že brazilské pasy mají bizarní fotografickou velikost, kterou nevyrábějí místní fotografové: 7X5, když normální je 3X4, 4X5 nebo 2X2).

Reuters odhalila kopii pasu používaného současným korejským diktátorem od roku 1996 do roku 2006 a jeho fotografie byla identifikována softwarem pro rozpoznávání obrazu. V podstatě požádal velvyslanectví v Praze o vydání nového pasu s výmluvou, že ztratil původní.

Jak dokázal utajit, že neumí portugalsky, to je otázka a je to důvod,   proč má brazilské ministerstvo zahraničních věcí podezření, že se jednalo o korupci. I proto, že tehdejší ambasador Sergio Paulo Rouanet o rok předtím uskutečnil diplomatickou návštěvu Severní Koreje. 

0
Vytisknout
11451

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2018