Asadova poslankyně: "Všechno jsou to teroristi"

27. 2. 2018

čas čtení 3 minuty



Reportér: Jak ale reagujete, jako lidská bytost, když vidíte utrpení ve východní Ghútě? Já vím, že tady vládne narativ, že je to většinou vymyšlené a zkonstruované, avšak vy přece musíte přijmout, že ta intenzita toho bombardování lidi zabíjí? Jak na to, co vidíte, reagujete jako lidská bytost? Vždyť to konec konců jsou také Syřané? 

Nora Arissian, poslankyně Asadova režimu v Sýrii: Baronka Caroline Coxová z Británie navštívila před několika měsíci Damašek a viděla pravdu. Říkejme pravdu. Tohle všechno jsou výmysly. Je to zeď lží. 

Reportér: Když říkáte, že to jsou všechno lži, to je tak zjevně nesmysl, že to prostě nemůže být pravda. Jestliže vzbouřenecká střelba z raketometů způsobuje tady mrtvé a raněné, to jsem viděl sám a ta střelba je relativně minimální, z toho intenzivního bombardování syrskou armádou  musejí být obrovská množství mrtvých a raněných. Což my tady taky vidíme a vidíme, jak zuřivé a drsné to je. Když říkáte, že je to nesmysl, že je to všechno vymyšlené, to přece likviduje vaši důvěryhodnost?


Nora Arissian: Máme právo bojovat proti terorismu. To je naše právo. To je naše právo. Syrská arabská republika má právo bojovat a respektovat právo civilistů. 

Reportér: Otázkou ale je, proti komu bojujete. Protože dneska tvrdí syrská média, že těch pět organizací se propojilo. Znamená to, že teď říkáte, že všechny ozbrojené organizace ve východní Ghútě jsou legitimní cíle? 

Nora Arissian: Ne, Douma není jediným cílem. Tak my máme právo bojovat, bojujeme proti terorismu už sedm let, takže je to naše právo to dělat. Takže to dělá Syrská arabská republika a armáda to taky dělá. 

Reportér: Reportér: Ale otázkou je, jak rozlišujete mezi organizacemi, o nichž tvrdíte, že to jsou teroristé, kteří mají vazbu na al Kaidu, a organizacemi, které jsou uznávány jako partneři pro rozhovory. A vůči nimž má být dodržováno příměří. Jak můžete rozlišit, na koho útočit a na koho neútočit?


Nora Arissian: Není žádný dobrý terorista a zlý terorista. Všechno jsou to teroristi. A tohle je moje hlavní město. A to já tady vidím každý den, už sedm let.Bydlím v Abassayinu, velmi blízko, a ta nemocnice, o které jsem vám říkala, je v Al-QWassaa, i na nemocnice střílejí z Ghúty, z Jobaru, tak tady žijeme. Strašlivým způsobem už sedm let. 

Reportér: Rusové říkají, že budou humanitární koridory, myslíte si, že lidé budou jimi moci vyjít? Než začne syrská armáda znovu útočit? 

Nora Arissian: Víte, my podporujeme všechny iniciativy, které nás vedou k politickému řešení. K míru. Chceme mír. My tady v Sýrii chceme mír. 

0
Vytisknout
8518

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2018