Neuvěřitelné: Benda v televizi hájí právo ničit zdraví kouřením druhým lidem

23. 2. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 5 minut

V pondělí 19.2. jsem sledoval pořad věnovaný zákazu kouření na ČT24. Za „tabakisty odpůrce současného zákona“ dorazil do studia pan poslanec Marek Benda a jeho výkon „předčil“ všechna očekávání. Pan poslanec opět sveřepě hájil „svobodu a základní lidské právo“ kouřit. Už tento samotný fakt je pozoruhodný.

Pan poslanec se netají svým katolickým vyznáním. Fundamentem věrouky je deset přikázání. Páte přikázání zní: „nezabiješ“. Ovšem jeho výklad není omezen jen na zabíjení, ale i na vědomé poškozování zdraví bližního a i rovněž svého zdraví. Obojí pan Benda dle mého pohledu porušuje, a to velmi závažně, když mluví o „svobodě“ či dokonce o lidském právu kouřit viz: https://www.respekt.cz/tydenik/2017/21/posledni-kour

Tímto tvrzením vlastně toto přikázání úplně staví na hlavu. Je z nesčetných odborných klinicko-epidemiologických metaanalýz dokázán vysoce škodlivý vliv kouření na zdraví zahrnujíc i pasivní kouření. Cca 90% případů rakoviny plic postihuje dlouholeté kuřáky, jen příklad namátkou.

Potvrzující data z populačních statistik mluví jasnou řečí. Bohužel oponent-odborník profesor onkologie se snažil být co nejvíce objektivní a to se ukázalo být nevýhodou tváří tvář známému „spin doktorovi“. Pan Benda mohl neomaleně a zcestně argumentovat, např. inspirujíc se známým „bonmotářem“ presidentem Zemanem, tedy používajíc údajný bonmot W. Churchilla, že věří jen těm statistikám, které sám zfalšoval. Pan poslanec se nám tu „dopustil nepravdy“ řečeno slovníkem a dikcí jeho modrého guru. Výše uvedený citát rozšířil pan ministr a mistr propagandy Herr Goebbels: https://cs.wikiquote.org/wiki/Joseph_Goebbels a Churchill ho údajně nikdy neřekl.

Je tedy dobře vidět kde a kým se pan Benda asi inspiruje. Nebo možná, jak je v oblibě u řady demagogických debatérů, prostě jen aplikoval závěry z oboru dojmologie – měl dojem, že to p. Churchill řekl, tak je to pravda a proč to neplácnout do éteru, že? Zvláště, když je to tak „vtipné a trefné“.

Rovněž statistice pan doktor (?) Benda evidentně vůbec nerozumí. Pokud má pocit, že někdo falšuje data, nechť podá protest na příslušný úřad, či ať publikuje v odborném časopise a přinese důkaz.

Dále pan Benda relativizoval problém tabakismu tak, že i jiné věci, činnosti mohou nést zdravotní rizika.

To má jistě pravdu, ale v případě tabakismu se jedná o závislost a poškozuje zdraví nejen sobě ale i osobám v blízkém okolí. Pozoruhodné je vůbec uvádění termínu svobodné rozhodování v případě, že je daná osoba závislá, resp. trpí závislostí na tabáku F17.

Pan Benda zřejmě asi vůbec netuší, co to znamená pojem závislost a jak závislost ovlivňuje volní vlastnosti. Navíc ještě jako katolík zdůvodńuje svoji motivaci kouřit v podstatě hedonismem. To už je k pláči.

Na závěr pan poslanec pronesl opravdu hlubokomyslnou úvahu, že restrikce kouřit vlastně nějak láká či nějak pobízí mladé, aby kouřili. To je tedy dost zajímavý myšlenkový koncept politika konzervativce; zřejmě se jedná o proslulé „odeesovské myšlenkové schéma“. Z hlediska konceptu „normálnosti“ (tak oblíbeném v ODS) je třeba podotknout, že v Evropě se kouří jen něco málo přes pár stovek let.

V pořadu ještě vystoupil „mudrlant“ z lidu, který rovněž přednesl moudro: „Tím že je vykazován z hospody ven tam kouřit a popíjet alkohol, tak tam vlastně dává negativní příklad kolem „zřejmě asi korzujícím“ dětem. Pomineme-li fakt, že většina dětí se zabývá vším možným jen asi ne chozením dokola restaurace a se zájmem sledujíe závislé na nikotinu, tak tu máme vskutku zářný příklad výkladu pravicové mantry „osobní zodpovědnost“ v běžné praxi.

Člověk by si řekl, ať si každý dělá, co chce. Ale! Dle mentorské organizace stran typu ODS tj. Světové banky byl učiněn odhad ceny placené za následky kouření na cca 80 – 100 miliard ročně v ČR – přesná citace viz odkaz: https://www.penize.cz/nakupy/218000-kuraci-se-statu-vyplati!-realita-nebo-ohlupujici-tabakonomika

Výnos spotřební daně z tabáku recentně zřejmě jen nepatrně přesahuje 50 miliard (v r. 2015: https://byznys.ihned.cz/c1-65061590-celnici-na-spotrebni-dani-vybrali-rekordnich-148-miliard-korun-nejvice-od-roku-1993) a ani náhodou nejde celý do systému zdravotnictví.

Samozřejmě pan Benda patří mezi hlasité odpůrce zvyšování daní – tedy zřejmě asi je I proti zvyšování spotřební daně. Kdo má ten výše uvedený rozdíl platit?

Když je hlavním atributem vaší ideologie, pane Bendo, osobní zodpovědnost, tak jděte příkladem a doplaťte to!

Rozhodně nehodlám jako zdravotník ze svého platu financovat léčbu nejen páně Bendovi závislosti. A to i už z důvodu až asi goebbelsovské manipulace formou podsouvání ničím neprokázaných teorií o falšování statistik či formou šíření zmatených názorů o nějakém základním lidském právu ničit své zdraví a zdraví okolních potencionálně postižených (pasivní kouření).

0
Vytisknout
10315

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2018