Lidové noviny: Lidem v exekuci by mělo být odebráno volební právo

22. 2. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Člověk se v českém tisku dočte leccos, ale tohle už přesahuje opravdu všechny meze. Nejenže se Petr Zídek nezabývá drsnou nespravedlivostí parazitního systému exekutorů v ČR, kde z drobného, věřitelem záměrně utajovaného dluhu, může být astronomickou dluhovou částkou postiženo i dítě. 


V západních zemích existují pevné záruky proti tomu, aby občané nepadali do dluhové pasti: v Británii mají například banky a věřitelské společnosti zákonem zakázáno poskytovat půjčky občanům, o nichž je zjevné, že je nikdy nemohou splatit: Půjčky jsou tam zákonem přístupné jen bohatým občanům - půjčka totiž není nástrojem k odstraňování nesplatitelných dluhů - v tom případě vede do dluhového otroctví. Stejně tak je např. v Británii zakázáno, aby si vymahatel dluhu k původnímu dluhu přičítal jakékoliv vlastní náklady.

Naproti tomu, pan Zídek v Lidových novinách uvažuje o možnosti odebrat deseti procentům českých voličů volební právo. Exekuce už tak hrubě destabilizují českou společnost. Dovede si pan Zídek představit, co by se stalo, kdyby se jeho návrh realizoval?


0
Vytisknout
11781

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2018