I Česká republika: ICC musí mít možnost vykonávat svou práci "bez zastrašování"

16. 6. 2024

čas čtení 4 minuty
ICC musí mít možnost vykonávat svou práci "bez zastrašování", zdůrazňuje 93 členských států

Společné prohlášení na podporu mezinárodního trestního soudu vydané po odhalení izraelského vměšování
 
(Aspoň v této jedné věci se Česká republika zařadila mezi civilizované země)

Mezinárodní trestní soud musí mít možnost vykonávat svou práci "bez zastrašování", uvedla skupina 93 států ve významném veřejném prohlášení, jehož cílem je posílit podporu tohoto soudního orgánu. Ve společném prohlášení vydaném v pátek pozdě večer velká skupina členských států Mezinárodního trestního soudu slíbila, že bude instituci bránit a "zachová její integritu před jakýmkoli politickým vměšováním a nátlakem proti soudu, jeho úředníkům a těm, kteří s ním spolupracují".

 

Tento projev jednoty ve prospěch soudu a jeho zaměstnanců přichází v návaznosti na odhalení zveřejněná deníkem Guardian o snahách Izraele a jeho zpravodajských služeb podkopat soud, ovlivnit ho a zastrašit v rámci devítileté sledovací a špionážní kampaně. Navazuje rovněž na nedávné varování kanceláře hlavního žalobce Mezinárodního trestního soudu Karima Khana, že byla vystavena "několika formám výhrůžek" a nepřátelské zpravodajské činnosti, jejichž cílem je zřejmě narušit a nevhodně ovlivnit práci žalobce. 

Minulý měsíc Khan oznámil, že podal žádosti o vydání zatykačů na vysoké představitele Hamásu a Izraele za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, které byly podle něj spáchány během útoku Hamásu 7. října a následné války v Gaze. Khanovo rozhodnutí požádat o vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Yoava Gallanta je prvním případem, kdy prokurátor ICC podnikl takové kroky proti vedoucím představitelům blízkého západního spojence. Tento krok vyvolal ostrou reakci Izraele a jeho spojenců v USA.

Prohlášení na podporu ICC vypracovalo pět členských států soudu - Belgie, Chile, Jordánsko, Senegal a Slovinsko - a předpokládá se, že minulý týden bylo předloženo ostatním smluvním státům soudu k odsouhlasení. Diplomatický zdroj obeznámený s tímto úsilím uvedl, že odhalení izraelských zpravodajských operací namířených proti soudu "mnoha diplomatům skutečně otevřelo oči" a "přimělo některé z nich uvědomit si, že je načase vydat nějaké prohlášení států, které k soudu patří, reagující na to, co nyní vyšlo najevo".

Uvedli však, že toto prohlášení je také reakcí na jiné nedávné formy nepřátelské činnosti vůči ICC, jako byl kybernetický útok v loňském roce, a přišlo v době, kdy prokuratura vede vyšetřování vysokých ruských politických a vojenských představitelů, kteří se údajně podíleli na válečných zločinech a zločinech proti lidskosti na Ukrajině."Soud jde po některých velmi vlivných lidech, a to nejen v rámci vyšetřování v Palestině, a je na čase vyslat signál, že státy, které jsou stranami, jsou tu od toho, aby ho bránily," uvedl zdroj.

Dlouholetí pozorovatelé ICC uvedli, že je pozoruhodné, že hlavní západní mocnosti jako Německo, Francie, Kanada a Spojené království podpořily prohlášení, které vyzývá "všechny státy, aby zajistily plnou spolupráci se soudem, aby mohl vykonávat svůj důležitý mandát". Poukázali rovněž na velký počet států, které prohlášení podpořily - 93 ze 124 členů ICC - a poznamenali, že předchozí prohlášení, která se kolem soudu shromáždila, takovou podporu nezískala.

Mezi dalšími signatáři jsou Austrálie, Jihoafrická republika, Španělsko, Brazílie a Japonsko."Jedná se o jedinečný okamžik mezinárodní solidarity, kdy se 93 členských států ICC postavilo za globální spravedlnost a odpovědnost za masová zvěrstva," uvedla Danya Chaikelová, zástupkyně Mezinárodní federace pro lidská práva při ICC.

"Společně se staví proti hrubým hrozbám vůči soudu ze strany mocných zemí včetně Izraele, USA a Ruska a důrazně odmítají jejich snahy manipulovat s právním státem kvůli politickým ziskům," dodala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2444

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2024