Spojené státy přesunou na Ukrajinu druhou baterii systému protivzdušné obrany Patriot

14. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Americký prezident Joe Biden schválil přesun další baterie protiletadlového raketového systému Patriot na Ukrajinu, uvedli vysocí představitelé Bílého domu a vojenští představitelé.

Podle nich bylo rozhodnutí učiněno minulý týden po sérii schůzek a debat na vysoké úrovni o tom, jak uspokojit naléhavé potřeby Ukrajiny posílit protivzdušnou obranu, aniž by byly ohroženy obranné schopnosti USA.

Jeden ze zdrojů NYT upřesnil, že půjde o druhý systém Patriot, který Washington předá Kyjevu. V současné době se baterie nachází v Polsku, kde dosud chránila rotační síly amerických jednotek. Komplex může být nasazen na frontové linii Ukrajiny v příštích několika dnech, uvedl zdroj.

Jak připomíná NYT, Patriot je jedním z nejvzácnějších systémů v americkém arzenálu. Pentagon nezveřejňuje počet takových komplexů ve výzbroji armády, ale podle zdroje publikace je v současné době po celém světě rozmístěno pouze 14 Patriotů. Poptávka po nich a dalších systémech protivzdušné obrany ze strany Pentagonu byla v uplynulém roce obzvláště vysoká, a to i po útoku Hamásu na Izrael.

Baterie Patriot se skládá z elektrogenerátoru, radarů, systému řízení raket, odpalovacích zařízení, kterých může být od čtyř do osmi, konstrukce anténního stožáru a střel. Cena jedné baterie je asi 1,1 miliardy dolarů.

Spojené státy předaly první systémy Patriot Ukrajině v prosinci 2022. Německo také předalo několik komplexů. Jednání o dodávkách dalších systémů s dalšími spojenci Ukrajiny však nevedla k výsledkům, uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Skutečnost, že Kyjev brzy obdrží nové systémy protivzdušné obrany od západních partnerů, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 8. června. Předtím opakovaně žádal o předání takových systémů s tím, že země má jen asi 25 % požadovaného počtu sil protivzdušné obrany, aby se chránila před ruskými raketovými útoky. Zelenskyj vysvětlil zejména destrukci ukrajinského energetického systému a úspěchy ruské ofenzivy nedostatečnou protivzdušnou obranou.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2067

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2024