Data o přesunech voličů aneb nezamýšlené důsledky volební kampaně

13. 6. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Tak máme data o přesunech voličů mezi politickými stranami od sněmovních voleb 2021 k unijním volbám 2024. Začal bych tím, že nevoliči z roku 2021 do letošních voleb prakticky nezasáhli. Úspěch Turka a Konečné není dán tím, že by oslovili nevoliče.

Je dán jednak tím, že velká část voličů velkých formací roku 2021 prostě k volbám nepřišla. U ANO je to 43 procent, u Spolu 42 procent a u PirSTAN dokonce 46 procent. Zrovna u „demokratů“ bych čekal nižší číslo. A druhý zásadní faktor úspěchu Turka a Konečné je v tom, že dokázali přetahovat voliče.

Začneme paní Konečnou. Mezi jejími voliči (285 tisíc) převažují voliči KSČM (100 tisíc) a ANO (100 tisíc), pak za zmínku stojí ještě voliči SPD (40 tisíc). U pana Turka je to složitější. Mezi jeho voliči (podle wiki je to něco přes 300 tisíc, v článku na Seznamu, ze kterého čerpám, je chybně uvedeno stejné číslo jako u paní Konečné) tvoří největší skupinu voliči Spolu (60 tisíc), pak ANO (50 tisíc), Přísahy (40 tisíc) a SPD (40 tisíc), pak tu také najdeme voliče Trikolóry (30 tisíc), PirSTAN (20 tisíc) a komunistů (10 tisíc). U Turka se tak nějak sešli lidé napříč spektrem.

ANO a Spolu braly ostatním formacím jen málo. ANO bralo 50 tisíc voličů od sociální demokracie (je neuvěřitelné, že pořád ještě dokáže luxovat i ty zbytky) a 25 tisíc voličů od SPD. Babišův pokus přetahovat voliče SPD tedy v těchto volbách nevyšel. Spolu přetáhlo 50 tisíc voličů PirSTANu, STAN zase 80 tisíc voličů Spolu. Piráti také získali nějaké hlasy od Spolu, konkrétně 40 tisíc. A k SPD přešlo 30 tisíc voličů Spolu.

Pár poznámek na závěr. Pan Babiš ve svém nadbíhání voličům SPD získal málo, ale místo toho ztrácí levicové voliče ve prospěch paní Konečné. Absurdní mudrování o benzínových motorech vlezlo na mozek určitému typu voličů bez ohledu na politickou příslušnost. Jestli tím chtěli politici velkých stran brát konkurentům, dosáhli jen toho, že tratili všichni ve prospěch nového nečitelného subjektu. A nakonec stojí za zmínku snad to, že formace vládní koalice jsou nejspíše odsouzeny ke vzájemnému kanibalismu.

Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-eurovolby-presuny-volicu-253771

0
Vytisknout
3245

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2024