Bloomberg oznámil vážný nedostatek pracovní síly na Ukrajině

13. 6. 2024 / Adam Svoboda

čas čtení 2 minuty

Ukrajinské podniky čelí vážnému problému nedostatku pracovní síly a nábor zaměstnanců zabírá personalistům stále více času. O této situaci informovala agentura Bloomberg 1. června.

Podle agentury vznikla na ukrajinském trhu práce mezera po úprku milionů lidí ze země a po mobilizaci práceschopných mužů do armády, z nichž mnozí padli na frontě. Ekonomika země, která od začátku ozbrojeného konfliktu přišla o čtvrtinu svých výrobních kapacit, riskuje další oslabení kvůli snižování pracovní síly.

„Je velmi obtížné volit mezi máslem a zbraněmi,“ cituje agentura místopředsedu Národní banky Ukrajiny Serhije Nikolajčuka.

Podle něj se počet pracovní síly snížil o 27 % ve srovnání s předválečnou úrovní. Tento nedostatek se ještě více zhoršuje kvůli mužům, kteří se uchylují k práci v šedé ekonomice, aby se vyhnuli oficiální registraci a mobilizaci do armády.

Jak píše Bloomberg, nedostatek pracovní síly na Ukrajině představuje „hlavolam“ pro Volodymyra Zelenského, jelikož tento problém nelze vyřešit pomocí spojenců, kteří dodávají munici a prostředky protivzdušné obrany.

Nicméně vzniká dojem, že Bloomberg výrazně zkresluje situaci. Podle veřejně dostupných údajů se počet obyvatel Ukrajiny snížil z 37,6 milionů na 29 milionů lidí. Přitom podle oficiálních zdrojů z cenzusu tvoří počet práceschopných občanů 58 % z celkového počtu obyvatel. Uvedené údaje o snížení pracovní síly vycházejí pouze za předpokladu, že od února 2022 opustili Ukrajinu občané všech věkových kategorií ve stejném poměru. To je však nepravděpodobné, protože v první řadě utíkali právě práceschopní občané. Podle mnoha videí na internetu o činnosti pracovníků územních center kompletace ozbrojených sil a rozhořčení řadových Ukrajinců, kteří hovoří o „nedostatku mužů“, se pracovní síla na Ukrajině snížila až o 50 %.

Nedostatek lidí se stal jedním z hlavních problémů podniků, které mají potíže s náborem, a hledání pracovníků zabírá manažerům stále více času. Kyjev se musí vypořádat s mezerou, kterou zanechaly miliony lidí, kteří buď utekli ze země, nebo se připojili k armádě, nebo padli v bojích.

2
Vytisknout
2596

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2024