Spojené státy zakážou dodávky čipů do Ruska přes Čínu a další země

14. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Spojené státy se chystají zakázat dodávky polovodičových čipů do Ruska přes třetí země, pokud byly vyrobeny pomocí americké technologie nebo zařízení.

Sankce zavedou nové požadavky na vývozní licence pro výrobce a prodejce čipů. Pokaždé před prodejem budou muset požádat americké ministerstvo obchodu o licenci a prokázat, že dodávka není určena pro vojenské účely.

Spojené státy zároveň identifikují prodejce třetích stran a upozorní je, že mají zakázáno posílat čipy vyrobené v Americe do Ruska, říká zdroj.

Většina prodejců mikroelektroniky a čipů, kteří nadále spolupracují s Ruskem, sídlí v Číně. Podle agentury jen v loňském roce Rusko dovezlo pokročilé čipy v hodnotě více než 1 miliardy dolarů.

Podle zdrojů agentury Bloomberg plánuje Washington zařadit na černou listinu osm společností se sídlem v Hongkongu, které jsou podezřelé z dodávek čipů do Ruska.

Mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby potvrdil přípravu nových omezení. Sankce se podle něj zaměří na společnosti a sítě, které pomáhají Rusku nakupovat zboží pro použití ve válce proti Ukrajině.

Kromě toho Spojené státy rozšíří kategorie zakázaného zboží a sankce, které již byly uvaleny na podnikový software používaný v Rusku. V praxi to povede k tomu, že "přestane být aktualizován", říkají zdroje Bloombergu.

Po invazi ruské armády na Ukrajinu uvalily Spojené státy na Rusko sankce, které mimo jiné zakázaly vývoz zboží dvojího užití do země – mikroelektroniky a polovodičů. Čína se zároveň k restrikcím nepřipojila a zvýšila obchod s Ruskem na rekordní úroveň.

V tomto ohledu zavedlo americké ministerstvo obchodu v říjnu 2022 nová pravidla omezující dodávky polovodičů a zařízení pro jejich výrobu do Číny, aby zemi zabránilo využívat americké technologie k vývoji zbraní. Poté přední společnosti zabývající se dodávkami zařízení na výrobu čipů pozastavily prodej a servis čínských výrobcům. V reakci na to Čína omezila vývoz gallia a germania, které jsou nezbytné pro výrobu čipů a polovodičů.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2139

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2024