Evropský soudní dvůr nařídil Gazpromu zaplatit 14 miliard dolarů za přerušení dodávek plynu do Německa

14. 6. 2024

čas čtení 3 minuty
Mezinárodní arbitráž ve Stockholmu vyhověla nároku německého energetického koncernu Uniper vůči Gazpromu na vyplacení kompenzace ve výši více než 13 miliard eur (14 miliard dolarů) a zastavení dodávek plynu do Německa.

Jak ve středu informoval Uniper, rozhodnutí bylo přijato 7. června a týká se porušování smluv o plynu ruskou společností od poloviny roku 2022.

Podle verdiktu arbitráže půjdou všechny prostředky, které lze získat zpět od Gazpromu, přímo německé vládě, která se stala vlastníkem Uniperu poté, co byla společnost na pokraji bankrotu.

Uniper, který byl v minulosti největším odběratelem ruského plynu v Německu a jedním z investorů projektu Nord Stream 2, přestal odebírat ruský plyn v kontraktních objemech krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin požadoval, aby se za něj platilo "v rublech". Dodávky se zcela zastavily na podzim roku 2022, kdy byla v Baltském moři vyhozena do povětří tři potrubí Nord Stream. V důsledku toho byl Uniper nucen nakupovat plyn na spotovém trhu za ceny, které se vyšplhaly na rekordy. Aby zachránila společnost před finančním kolapsem, vyčlenila německá vláda 29 miliard eur a poté byla nucena ji znárodnit.

Uniper v souvislosti s arbitrážním nálezem ukončuje dlouhodobé kontrakty na nákup ruského plynu, podle kterých měl Gazprom do Německa pumpovat 24 miliard metrů krychlových ročně. Verdikt soudu "poskytuje Uniperu právní jasnost", řekl generální ředitel společnosti Michael Lewis: "Poté, co jsme získali právo ukončit smlouvy v souladu s arbitrážním rozhodnutím, ukončujeme smlouvy s Gazprom Export."

Rozhodnutí soudu ve prospěch Uniperu může být jen začátek: Celková výše žalob podaných proti Gazpromu kvůli zastavení dodávek plynu na evropský trh se blíží 20 miliardám dolarů.

Kromě Uniperu požadovala od Gazpromu asi 1 miliardu dolarů další německý dovozce plynu RWE, který dostával 1 miliardu metrů krychlových ročně. Francouzská společnost Engie požadovala od Gazpromu asi 1,3 miliardy dolarů, při zohlednění dovozu 2 miliard metrů krychlových ročně, odhadl analytik BCS Ronald Smith. Italská společnost Eni podala žalobu v květnu 2023, aniž by zveřejnila její výši. Vezmeme-li však v úvahu objem nákupů - asi 20 miliard metrů krychlových ročně - může se pohybovat v miliardách eur, stejně jako u německých dovozců.

Zároveň v květnu 2023 polský Europol Gaz požadoval od Gazpromu náhradu ztrát. Společnost, která spravovala polskou část plynovodu Jamal-Evropa, který čerpal plyn ze západní Sibiře ke spotřebitelům v Německu, podala žalobu o 6 miliard zlotých, tedy 1,45 miliardy dolarů, za porušení smlouvy. V květnu 2024 bulharský Bulgargaz požadoval od Gazpromu 400 milionů eur.

Podle zdrojů agentury Reuters v právních kruzích si Uniper nedělá iluze, že Gazprom skutečně zaplatí odškodnění přiznané arbitráží. Podle zpráv ruská společnost prostě nemá peníze na to, aby zaplatila všem žalobcům. K 31. prosinci činily rezervy hotovosti a peněžních ekvivalentů na účtech Gazpromu 1,426 bilionu rublů, tedy 15,5 miliardy dolarů.

Gazprom reaguje na evropské dovozce žalobami u ruských soudů. V březnu vydal Rozhodčí soud v Petrohradě a Leningradské oblasti zákaz společnosti Uniper pokračovat v řízení v mezinárodní obchodní arbitráži. V případě nedodržení tohoto rozhodnutí soud Ruské federace rozhodl o vymožení 14,3 miliardy eur od Uniperu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3094

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2024