Izrael zaútočil na Jenin při největším vpádu na Západní břeh Jordánu za posledních 20 let

3. 7. 2023

čas čtení 4 minuty
 

Nejméně osm Palestinců bylo zabito a desítky zraněny při velké izraelské ofenzivě proti městu Jenin



Izrael zahájil rozsáhlou leteckou a pozemní ofenzívu ve městě Jenin na Západním břehu Jordánu, největší vojenskou operaci na palestinském území za poslední roky, kterou označil za "rozsáhlé protiteroristické úsilí".

Při útoku, který začal v pondělí kolem jedné hodiny ráno, bylo zabito nejméně osm Palestinců a 50 jich bylo zraněno, z toho deset vážně, a podle palestinského ministerstva zdravotnictví počet obětí pravděpodobně vzroste.

 
Po zahájení nejméně 10 bezpilotních úderů na budovy vstoupila brigáda izraelských vojáků - předpokládá se, že se jedná o 1000 až 2000 vojáků - podporovaná obrněnými buldozery a odstřelovači na střechách do města a jeho uprchlického tábora, přičemž se setkala s palbou Palestinců, poté, co Izrael o svých plánech informoval Bílý dům.

Mluvčí palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse označil operaci za "nový válečný zločin proti našemu bezbrannému lidu", zatímco militantní skupina Hamás sídlící v Gaze vyzvala mladé muže na Západním břehu Jordánu, aby se zapojili do bojů.

Lynn Hastingsová, stálá humanitární koordinátorka OSN, popsala "znepokojení" nad "rozsahem operace izraelských sil v Jeninu" a na Twitteru dodala: "V hustě obydleném uprchlickém táboře byly použity letecké údery. Několik mrtvých a kriticky zraněných. Musí být zajištěn přístup ke všem zraněným."

Izraelské obranné síly (IDF) a domácí zpravodajská služba Šin Bet ve společném prohlášení uvedly, že zaútočily na velitelské centrum v uprchlickém táboře Jenin, které využívala místní militantní skupina.

Záběry z nitra Jeninu ukazovaly ozbrojené a maskované palestinské bojovníky v ulicích, zatímco přestřelky a výbuchy pokračovaly až do pondělního rána.

Na kontrolním stanovišti na okraji města bylo v průběhu dne slyšet stále silnější střelbu a letadla nad hlavami.

V rámci eskalace násilí provedl Izrael letecký útok v blízkosti mešity ve městě, kterou podle něj palestinští ozbrojenci využívali k útokům na izraelské síly. "Dochází k přestřelkám s ozbrojenci v sousedství mešity v uprchlickém táboře Jenin," uvedly IDF. "Letoun IDF zasáhl, aby hrozbu odstranil."

Vpád do Jeninu je první od bitvy o Jenin v roce 2002 během druhé intifády, kdy bylo během více než týdne bojů zabito více než 50 Palestinců a 23 izraelských vojáků, včetně 13 izraelských vojáků při jediném incidentu.

Pondělní události zvýšily počet mrtvých Palestinců zabitých v letošním roce na Západním břehu Jordánu na 133. Jedná se o součást více než rok trvajícího nárůstu násilí, které vyústilo v jedno z nejhorších krveprolití v této oblasti za téměř dvě desetiletí.

Za úsvitu se ulicemi valil hustý černý dým z hořících pneumatik zapálených obyvateli a nad městem létalo půl tuctu izraelských dronů. Zatímco se ozývaly výbuchy, z reproduktorů v mešitách se ozývaly výzvy na podporu bojovníků a každý vchod do tábora byl obklopen izraelskými vojáky.

Palestinský řidič sanitky Khaled Alahmad řekl: "To, co se děje v uprchlickém táboře, je skutečná válka. Dochází k úderům z nebe. Pokaždé nás jede asi pět až sedm sanitek a vracíme se plné zraněných."

Vpád přišel v době, kdy v Izraeli roste tlak na tvrdou reakci na sérii útoků na osadníky, včetně střelby z minulého týdne, při níž zemřeli čtyři lidé.

V některých částech Jeninu byla přerušena dodávka elektřiny a v úzkých ulicích se proháněly vojenské buldozery - další připomínka izraelských vpádů během posledního povstání. Palestina a sousední Jordánsko násilí odsoudily.

Operace vedla přes noc k protestům na celém Západním břehu Jordánu, mimo jiné na kontrolním stanovišti u města Ramalláh, kde zemřel jeden Palestinec poté, co ho armáda střelila do hlavy. Izraelské systémy protivzdušné obrany byly uvedeny do pohotovosti pro případnou odvetnou raketovou palbu z blokovaného pásma Gazy.

Mluvčí IDF, admirál Daniel Hagari, uvedl, že se jedná o cílenou operaci o velikosti brigády, která by měla trvat jeden až tři dny, a Izrael nemá v úmyslu držet se na tomto území.


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3220

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2023