20479

Buďte tím, v co doufáte

3. 7. 2023

čas čtení 20 minut

Tváří v tvář globálním výzvám nabízí Augustin cestu mezi zoufalstvím pesimismu a domýšlivostí optimismu, píše Michael Lamb.

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva odebrala z Ukrajiny 700 000 dětí, tvrdí ruský poslanec

3. 7. 2023

čas čtení 11 minut

- Viktoria Amelina, ukrajinská spisovatelka, zemřela 1. července po ruském raketovém útoku na Kramatorsk 27. června.

Byla v pizzerii s kolumbijskou delegací, která přijela podpořit Ukrajinu.

Viktoria dokumentovala ruské válečné zločiny na deokupovaných ukrajinských územích. Pracovala na knize o pohledu na válku očima žen. Velká ztráta. Hlubokou soustrast rodině Viktorie.




Grigorij Karasin říká, že počet zahrnuje děti, které v posledních letech "utíkají před bombardováním a ostřelováním" na Ukrajině

Rusko přivezlo na ruské území 700 000 dětí z konfliktních zón na Ukrajině, uvedl šéf mezinárodního výboru v Radě federace, horní komoře ruského parlamentu.

Grigorij Karasin to v neděli pozdě večer uvedl na svém kanálu pro zasílání zpráv Telegram:

"V posledních letech u nás našlo útočiště 700 000 dětí, které utekly před bombardováním a ostřelováním z konfliktních oblastí na Ukrajině."

Agentura Reuters rovněž uvádí, že Moskva tvrdí, že její program přivážení dětí z Ukrajiny na ruské území má chránit sirotky a děti opuštěné v konfliktních zónách.

Ukrajina však konstatuje, že mnoho dětí bylo nezákonně deportováno, a USA sdělují, že tisíce dětí byly násilně odebrány ze svých domovů.

K většině přesunů osob a dětí došlo v prvních měsících války, která začala v únoru 2022.

V červenci 2022 USA odhadovaly, že Rusko "násilně deportovalo" 260 000 dětí, zatímco ukrajinské ministerstvo pro integraci okupovaných území uvádí, že v současné době je za nelegálně deportované považováno 19 492 ukrajinských dětí.

 

 17694

Konec optimismu v Číně

3. 7. 2023

čas čtení 8 minut

V roce 1919 napsal Lu Sün, jeden z nejvlivnějších spisovatelů moderní Číny, povídku o nešťastném konfuciánském učenci jménem Kchung I-ťi. Kchung neuspěl u císařských zkoušek pro státní službu, nechtělo se mu udržet si řádné zaměstnání a upadá do chudoby. Ostatní vesničané neprojevují žádné pochopení pro jeho situaci ani úctu k jeho učenosti: "Jeho řeč," vypráví vypravěč příběhu, u nějž si v hospodě Kchung často zahřívá víno, "byla tak zaprášená klasickými konstrukcemi, že jste mu sotva rozuměli." Vesničané se mu posmívají a nadávají mu, dokud mu na konci příběhu nezlomí nohy při bití, které schytá za krádež, a Kchung se rukama vytáhne z hospody, aby ho už nikdy nikdo neviděl, píše Michael Schuman.

Na sever, Dubček a Citlivý člověk Jáchyma Topola

3. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 15 minut



To byl zase jednou horor. Do festivalového programu přece jen proniká realita z vnějšího světa, tentokráte o uprchlících. Spre nord  (Na sever) je debut rumunského režiséra Mihaie Mincana a je inspirován skutečnými událostmi, k nimž došlo v roce 1997. Je to rumunsko-francouzsko-řecko-bulharsko-český film.

Řeší morální dilemata vzniklá uprchlickou krizí. Z důrazem na lidskost a význam individuálního člověčího osudu, na nějž se v uprchlické krizi tak často zapomíná.

31563

Karlovy Vary: Film Úsvit devětadvacetiletého režiséra Matěje Chlupáčka je absolutní bomba!

1. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 13 minut

Foto: Matěj Chlupáček a herečka Eliška Křenková při představování svého vynikajícího filmu

Aktualizace: Tento týden přichází do českých kin tento vynikající film. Nenechte si ho ujít!



Před promítáním svého soutěžního filmu Úsvit, s případnějším, ironickým anglickým názvem We Have Never Been Modern (Nikdy jsme nebyli moderní) řekl v sobotu večer ve velkém sále hotelu Thermal režisér Matěj Chlupáček, že i když je jeho film historický, vlastně je nesmírně aktuální a on sám je velmi vděčen, že žije v zemi, jako je Česká republika (a zahrnul do toho i Slovensko), kde směl takovýto film natočit, protože, jak uvedl, dnes existuje celá řada evropských zemí, kde by takovýto film natočit nesměl. Měl pravdu vzhledem k ostudné mnohahodinové parlamentní debatě v Praze ve čtvrtek 29. června, kdy poslanci za KDU-ČSL, SPD a ODS svorně odmítali schválit právo na jednopohlavní manželský vztah, byl Chlupáčkův výrok o aktuálnosti tématu tohoto filmu více než trefný. Chlupáček se do dnešní situace v České republice nemohl trefit víc. Škoda, že film zatím vidí jen diváci karlovarského festivalu, do běžné distribuce v kinech se dostane až 5. října 2023. Prosím, nezapomeňte na něj, ten film je absolutní bomba. Musíte ho vidět. 

 20480

Co bylo vlastně tradiční manželství v Evropě

3. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Slíbil jsem dříve osvětu o tradičním manželství, v Česku tolik potřebnou, tak píšu svou první zprávu o četbě knihy A Cultural History of Marriage in Medieval Age (J. M. Ferraro a F. Pedersen jsou editoři, vyšlo v Bloomsbury Academic Press 2023). Přečetl jsem zatím úvod a začátek první kapitoly a už to je výživné. Shrnu to základní.

 20478

Co by Sisyfos kamenem dohodil

3. 7. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

"Narodí se malá tasemnička. Máma tasemnice ji provádí jejím bydlištěm a říká: "Podívej se, dceruško, tady žijeme a tady budeš žít i ty." Malá tasemnička se rozhlíží kolem sebe a povídá: "Ale maminko, vždyť je to prdel!" A máma tasemnice na to: "Ano, dceruško, to je náš domov."
  

Tím je, řekl bych, charakterizován klasický vztah k Sovětskému svazu. A koneckonců i vztah Rusů k současnému Rusku, ve kterém žijí."

 20473

Prvních pár úvah nad karlovarským filmovým festivalem

1. 7. 2023 / Jan Čulík, Dominika Švecová

čas čtení 9 minut

Foto: Zázračný aparát (c) KVIFF


Tak zdravím z Karlových Varů, milí čtenáři. Prvním filmem, který jsme tu v pátek odpoledne zhlédli, byl švédský dokument To je ale fantastický přístroj, řekl král, film věnovaný aktuálnímu tématu, totiž historii fotografie, filmu, televize a sociálních sítí, především YouTube, od první fotografie vzniklé ve Francii ve třicátých letech 19. století, kdy ji vynálezce Nicéphore Niépce (1765 - 1833) musel exponovat deset hodin. 

O rasistické romské demonstraci

3. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Romové,

kteří se včera vydali na tak zvaný protestní pochod a požadovali mimo jiné zajištění své bezpečnosti a bezpečí pro své rodiny, píše Jaroslav Miko.

(kde se ale také bohužel skandovalo: "pryč s Ukrajinci a My je tady nechceme"), a ti Romové, kteří s tímto vším souhlasí, by si měli naplno uvědomit, že přesně tyto projevy a demonstrace k žádné bezpečnosti nepovedou a vést ani nemohou.

Je tomu přesně naopak.

Ra: The Path of the Sun God - Pouť slunečního Boha

26. 6. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Dnes poprvé po téměř pětatřiceti letech zveřejňujeme na internetu kompletní experimentální animovaný film:

 


Co dělal Jan Čulík v dávné minulosti? Filmovou produkci a celou řadu dalších filmových prací mj. na celovečerním animovaném filmu Lesley Keenové  Ra: The Path of the Sun God (Ra: Pouť slunečního Boha), Channel Four Television, 1990, 72 minut. Experimentální, silně atmosferický, hypnotický film, jehož výrobu financovala komerční kulturní celostátní britská terestrická televizní stanice, interpretoval složité, abstraktní koncepty staroegyptské mytologie (které často mají překvapivě mnoho společného s moderní kvantovou fyzikou) prostřednictvím originální vizualizace.

Film má tři části: "Úsvit" je příběhem zrození kosmu, který vrcholí vznikem Egypta. Druhá část, "Poledne", se věnuje narození posvátné iniciaci a smrti faraóna a třetí část, "Noc", sleduje pouť zemřelého krále podsvětím na jeho cestě k bohům žijícím v posmrtném světě.

Film, který se natáčel čtyři roky, dnes, po téměř pětatřiceti letech vypadá, jako by byl vyroben na počítači. Nic by nemohlo být dál od pravdy. Snímek vznikl ve zcela předpočítačovém věku, technikou kresby perem černou tuší na průhledné fólie, z nichž byly vyrobeny tiskařské negativy, ty byly zasvíceny zespoda a nasnímány 35 milimetrovou kamerou s nejrůznějšími barevnými filtry. Podobně jako při barevném tisku se mnohobarevný obraz skládal z mnoha opakovaných expozic, každá s jiným filtrem. V některých scénách film procházel kamerou až čtyřicetkrát. Mimo jiné je film poctou obrovské technické kvalitě pětatřicetimilimetrového filmu, protože při mnohonásobných expozicích se jednotlivé exponované barevné vrstvy proti sobě nezachvějí ani jednou. To, že byl film natočen na 35 mm formát, také zachovalo jeho technickou kvalitu.

Film v televizi Channel 4 objednala od nás tehdejší Commissioning Editor for Education Naomi Sargent Macintosh, dnes dávno mrtvá. Měla rodinné vazby na Československo a znala i české egyptology: egyptologie byla v Československu velmi významným výzkumným oborem. Film měl premiéru v roce 1990 na mezinárodním filmovém festivalu v Edinburku, kde vyvolal celou řadu nadšených recenzí.

Myslím, že je pozoruhodné, jak živý ten snímek vypadá dodnes. Je uchvacující nejen obrazově, ale i svou složitou strukturou, která při vysvětlování staroegyptské teologie používá množství sebecitací. Podívejte se. Nebudete litovat.

K tomu: 

Několik krátkých animovaných filmů Lesley Keenové, také financovaných Channel 4 TV

Izrael zaútočil na Jenin při největším vpádu na Západní břeh Jordánu za posledních 20 let

3. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Nejméně osm Palestinců bylo zabito a desítky zraněny při velké izraelské ofenzivě proti městu Jenin



Izrael zahájil rozsáhlou leteckou a pozemní ofenzívu ve městě Jenin na Západním břehu Jordánu, největší vojenskou operaci na palestinském území za poslední roky, kterou označil za "rozsáhlé protiteroristické úsilí".

Při útoku, který začal v pondělí kolem jedné hodiny ráno, bylo zabito nejméně osm Palestinců a 50 jich bylo zraněno, z toho deset vážně, a podle palestinského ministerstva zdravotnictví počet obětí pravděpodobně vzroste.

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 610. Dokáže psychiatrie v ČR pomoci mladým lidem, kteří jsou po covidu v krizi?

23. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Ta krize je opravdu vážná, avšak jsou psychiatři a psychologové v ČR schopni s tím něco dělat? Psychiatrie je zanedbaná a psychiatři a psychologové se neshodnou, co vlastně dál dělat. Viz nedávná krize v psychiatrické nemocnici v Kroměříži, kde protestovali proti řediteli (který pak odstoupil) tamější odborníci. Napsali petici, která nebyla vyslyšela, a proto pak polovina primářů, většina atestovaných lékařů, někteří kliničtí psychologové a k nim se přidala i většina mladých lékařů podali výpovědi. O této problematice hovoří Jan Čulík s Davidem Ungerem, klinickým psychologem který nyní působí ve Zlíně.

 20438

Rusko po Prigožinovi

3. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Prigožinova vzpoura "nezměnila a nemohla změnit" základní zákony řídící současný neosovětský systém v Rusku. Vývoj však urychlila do té míry, že se Vladimír Putin musí brzy rozhodnout, zda bude novým Stalinem, nebo novým Gorbačovem, tvrdí Dimitrij Savvin.

 20481

Pokud se má Rusko vrátit k úmrtnosti z posledních let SSSR, musí zdvojnásobit výdaje na zdravotnictví

3. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Akademik Robert Nigmatullin tvrdí, že navzdory pokroku každý rok umírá o 200 000 Rusů více než na konci existence Sovětského svazu. To vytváří vážný nedostatek pracovních sil a tím poškozuje ekonomiku. A aby se Moskva vrátila na sovětskou úroveň, musí zvýšit výdaje na zdravotní péči ze současných 4 % HDP na 7-8 %.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko provedlo první noční útok bezpilotními letouny na Kyjev po 12 dnech; ostřelováním Chersonu byli zraněni lidé

2. 7. 2023

čas čtení 9 minut

- Ukrajinská armáda potvrdila, že systémy protivzdušné obrany zničily všechny cíle na přístupu k hlavnímu městu; ruské ostřelování zasáhlo obytnou oblast. sděkuje Ukrajina
 
Rusko provedlo noční útok bezpilotními letouny na Kyjev

Rusko po 12denní přestávce zahájilo noční útok drony na Kyjev, uvedl ukrajinský vojenský představitel; systémy protivzdušné obrany zničily všechny přilétající drony

"Další nepřátelský útok na Kyjev," řekl Serhij Popko, generálplukovník, který stojí v čele kyjevské vojenské správy. "V tuto chvíli nemáme žádné informace o případných obětech nebo škodách."

Svědci hlásili, že slyšeli výbuchy připomínající zvuk systémů protivzdušné obrany zasahujících cíle, ale bezprostřední informace o rozsahu útoku nebyly k dispozici.

 18993

V Británii má nyní téměř 13 milionů dospělých problémy s placením účtů, varuje charitativní organizace zabývající se dluhy

2. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Krize životních nákladů a rostoucí úrokové sazby způsobují, že se stále více lidí ocitá v pasti chudoby
 


Podle nové analýzy se počet britských domácností, které se potýkají s velkými dluhy, od roku 2017 zvýšil o dvě třetiny. Charitativní organizace Debt Justice, která vede kampaně proti nespravedlivému zadlužení, zjistila, že přibližně 12,8 milionu dospělých ve Spojeném království se dostává do prodlení s placením účtů nebo pro ně splácení představuje velkou zátěž. Vyzývá k naléhavým opatřením, která by zabránila tomu, aby lidé "uvízli v chudobě".

Rozhovor Britských listů 607. Ohrožuje demokracii v ČR komunismus, nebo pravice?

9. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Zdá se, že Česká republika je jaksi posedlá irelevantními hloupostmi. Pirátská strana vyhazuje svou členku ze svého vedení, protože zašla na "špatnou" akci, vládnoucí koalice, jak se zdá, není vůbec tak centristická, jak to vypadalo před posledními všeobecnými volbami, a půjde Česko cestou Maďarska, Polska a Slovenska? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Ondřejem Slačálkem.

 19422

Twitter zavedl limit přístupu k tweetům. Uživatelé kritizují nové problémy s touto platformou

2. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Cílem tohoto kroku je řešit "extrémní míru" získávání dat dat a manipulace se systémem, říká Elon Musk.
 

Společnost Twitter zavedla dočasné omezení čtení, v údajné snaze "extrémní úroveň" získávání dat a manipulace se systémem, uvedl Elon Musk v sobotním příspěvku na platformě sociálních médií.

Ověřené účty byly dočasně omezeny na čtení 6 000 příspěvků denně, uvedl Musk a dodal, že neověřené účty a nové neověřené účty byly omezeny na čtení 600 příspěvků denně, resp. 300 příspěvků denně.

Rozhovor Britských listů 608. Jakou roli hraje v ČR antikomunismus?

16. 6. 2023

čas čtení 15 minut



V souvislosti s nedávnou aférou v Pirátské straně, která nesmyslně vyhodila ze svého vedení jednu svou levicovější aktivistku, hovoří Bohumil Kartous s analytikem Matějem Metelcem o roli antikomunismu v české společnosti. Matěj Metelec argumentuje, že antikomunismus v ČR v podstatě skončil jako politická sila letos začátkem roku při volbě nového prezidenta, když byla většina českého národa ochotna zvolit prezidentem bývalé členy KSČ. Avšak přesto hraje určitou negativní roli v české společnosti i nadále.

Přepis rozhovoru:

 20477

Ruská agrese na Ukrajině: Šéf CIA na tajné návštěvě Kyjeva: americký generál předpovídá "velmi dlouhou" protiofenzívu

1. 7. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Generál Mark Milley

Generál Mark Milley říká, že by si nikdo neměl dělat iluze o obtížnosti ukrajinské ofenzívy

Ukrajinská protiofenzíva bude dlouhá a "velmi krvavá", tvrdí nejvyšší americký generál

Ukrajinská protiofenzíva bude velmi obtížná a dosažení úspěchů bude trvat dlouho a bude "velmi, velmi krvavá", varoval nejvyšší americký vojenský důstojník

Armádní generál Mark Milley řekl v Národním tiskovém klubu ve Washingtonu, že protiofenzíva "postupuje neustále, záměrně si razí cestu přes velmi obtížná minová pole ... 500 metrů denně, 1 000 metrů denně, 2 000 metrů denně, a tak podobně".

Agentura Reuters rovněž uvádí, že Ukrajina je opatrná při veřejném počítání zisků v protiofenzívě, kterou zahájila minulý měsíc s cílem získat zpět území okupované Ruskem. Prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden připustil, že to bylo.

Milley řekl, že není překvapen, že pokrok je pomalejší, než by někteří lidé a počítače mohli předpovídat.

    Válka na papíře a skutečná válka se liší. Ve skutečné válce umírají skuteční lidé. Na frontových liniích jsou skuteční lidé a ve vozidlech jsou skuteční lidé. Skutečná těla jsou rozřezávána vysoce účinnými výbušninami.

Milley dodal:

    Říkal jsem, že to bude trvat šest, osm, deset týdnů, že to bude velmi obtížné. Bude to velmi dlouhé a bude to velmi, velmi krvavé. A nikdo by si o tom neměl dělat žádné iluze.


 20461

Putin vypadá slabší než kdy jindy, ale jeho odpůrci by měli očekávat pomstu

1. 7. 2023

čas čtení 8 minut


Wagnerova vzpoura poškodila postavení ruského prezidenta, ale blízcí pozorovatelé Kremlu se domnívají, že si dává na čas, než zareaguje
 
Čtyři dny poté, co Vladimir Putin čelil nejvážnější výzvě svému třiadvacetiletému vedení země, svolal ruský prezident na brífink do Kremlu přední představitele médií v zemi.

Lidé měli ještě v živé paměti paniku z minulého víkendu, kdy se zdálo, že vojska odpadlického vojevůdce Jevgenije Prigožina napochodují do Moskvy. Putin, který v době vrcholící krize téměř na dva dny zmizel z očí veřejnosti, nyní pořádá schůzky s různými klíčovými hráči, včetně redaktorů loajálních médií, aby vytvořil obraz klidné kontroly.

 20315

Soudci zakázali Bolsonarovi kandidovat na osm let kvůli "otřesným lžím"

1. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 


Politická budoucnost bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara byla zpochybněna poté, co mu volební soudci zakázali kandidovat na osm let za zneužití pravomocí a šíření "nemorálních" a "otřesných lží" během loňských voleb.

Pět ze sedmi soudců nejvyššího volebního soudu hlasovalo pro vykázání krajně pravicového radikála, který během svého neúspěšného boje o druhé funkční období neúnavně očerňoval demokratické instituce jihoamerické země. Dva soudci hlasovali proti.

Verdikt znamená, že Bolsonaro, který v loňských volbách prohrálvůči svému levicovému rivalu Luizi Inácieovi Lulou da Silvou, se bude moci znovu ucházet o volený úřad až v roce 2030, kdy mu bude 75 let.

27590

Je naděje politické a občanské změny v ČR v dalších letech k snesitelnému sociálnímu státu? Domnívám se, že NE!

1. 7. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty


Zavřeli jsme okenice
Stromy již nebudou růst
Lidé již nebudou prohledávati zemi
Nevyhrabou nás
Již není hloubek
Ani povrchu

(Paul Eluard, 1934, přeložil V. Nezval)

Opět jsme si rozdali ve školách kytice, bonboniéry, vysvědčení a … prázdniny přece vše napraví, zapomeneme na tristní školní výuku podřízenou nezničitelné pračce na peníze pro všechny politické šíbry po celá desetiletí - Cermatu.

 16469

Ostře kritická zpráva o stažení amerických vojáků z Afghánistánu obviňuje Trumpa i Bidena

1. 7. 2023

čas čtení 4 minuty


Závěry ministerstva zahraničí kritizují i Anthonyho Blinkena, popisují selhání agentury při rozšiřování krizové pracovní skupiny


Zpráva amerického ministerstva zahraničí v pátek kritizovala postup při evakuaci z Afghánistánu v roce 2021 a uvedla, že rozhodnutí prezidenta Joea Bidena a jeho předchůdce Donalda Trumpa o stažení vojáků mělo "vážné důsledky pro životaschopnost" a bezpečnost bývalé vlády podporované Spojenými státy.

 17360

"Stalo se to nesnesitelným." Texaské zaměstnance trápí extrémní vedra

1. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 

Mnoho zaměstnanců v Texasu nemá žádnou ochranu proti horku a pracuje na intenzivním a dlouhodobém slunci, které způsobuje onemocnění z horka

Navzdory vlně veder texaský republikánský guvernér Greg Abbott nedávno podepsal státní zákon, který ruší místní městské vyhlášky přijaté městy Austin a Dallas, které vyžadují desetiminutové přestávky na pití vody  pro stavební dělníky každé čtyři hodiny.


Minulý týden, kdy Texas spalovala vedra, přišla Gloria Machuca do práce v McDonald's v Houstonu a zjistila, že klimatizace nefunguje. Teplota uvnitř restaurace byla podobná teplotě venku - nejméně 32 stupňů Celsia. Bylo 7.30 ráno.

Ten den se teplota měla zvýšit o dalších 10 stupňů, ale už teď Machucu z velkého horka pálily oči. Spolu s pěti kolegyněmi odešla z práce.

Třetí týden rekordních veder vyhlásil v USA výstrahu před vedry pro nejméně 40 milionů lidí a v řadě texaských měst panují nebývalá vedra.

 20472

Vážně hrozí, že Rusko vyhodí do povětří záporožskou jadernou elektrárnu

30. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Kontaminovalo by to i střední Evropu


Rusko omezuje přítomnost v Záporožské jaderné elektrárně a schválilo plán na její vyhození do povětří, sděluje Ukrajina

Rusko omezuje svou přítomnost v Záporožské jaderné elektrárně, varovalo v pátek ukrajinské vojenské zpravodajství (GUR), přičemž zaměstnanci se mají přemístit na Krym a vojenské hlídky se mají omezit.

Šéf agentury Kyrlo Budanov uvedl, že Moskva schválila plán na vyhození elektrárny do povětří a zaminovala čtyři ze šesti energetických bloků a také chladicí jezírko. Minulý týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusové chystají "teroristický útok".

 17804

Ruská agrese na Ukrajině: Orbán je proti dalším fondům EU pro Ukrajinu; Wagner prý stále verbuje v Rusku

30. 6. 2023

čas čtení 15 minut

 
Maďarsko odmítá plán EU poskytnout další peníze Ukrajině; podle zpráv pokračuje nábor žoldáků Wagnera v Rusku
 
- Orbán: Maďarsko odmítá další finanční prostředky EU pro Ukrajinu

Maďarsko odmítá plány Evropské komise na poskytnutí dalších peněz Ukrajině a není ochotno přispět dalšími penězi na financování zvýšených nákladů EU na obsluhu dluhu, uvedl v pátek ve státním rozhlase premiér Viktor Orbán.

"Jedna věc je jasná, my Maďaři ... nedáme Ukrajině další peníze, dokud neřeknou, kam se poděly předchozí prostředky v hodnotě asi 70 miliard eur," řekl Orbán.

"A považujeme za naprosto směšné a absurdní, abychom přispívali dalšími penězi na financování nákladů na obsluhu dluhu z půjčky, z níž jsme dosud nedostali prostředky, na které máme nárok."

Orbán hovořil na okraj summitu EU v Bruselu. Budapešť - spolu s Polskem - neobdržela prostředky z fondu EU na obnovu v důsledku sporu o právní stát.

Orbán prohlásil, že neexistuje téměř žádná šance, že by členské státy EU tyto finanční plány schválily, a že začne "dlouhý boj".

 20470

Oddával jsem gaye

30. 6. 2023

čas čtení 2 minuty


Když jsem byl zastupitel, oddal jsem několik gay párů, protože někteří mi kolegové to odmítli dělat, píše Robin Kvapil. 

Předepsaný text pro svatbu a pro registrované partnerství, které jsme museli přednést, se liší.

Zatímco ten pro heteropáry má hlavu a patu, ten pro stejnopohlavni páry je jak nějaké slovníkové heslo chemického prvku - téměř žádný prostor pro emoce.

Bylo mi to až líto, když jsem před sebou viděl dva lidí, kteří se milují a je to pro ne jedna z nejhezčích chvil v životě. 

Sam si pamatuju ty emoce na moji svatbě s mou ženou 

Snažil jsem se proto mít alespoň hezký proslov, protože jsem hluboce přesvědčen, že máme být rádi, když v sobě dva lidí najdou lásku. Kdo já jsem, abych to soudil.

Já si nemyslím, že bych měl nějak extra rád lidí, většinu povazuju za ultimátni kretény, spoustu za zlé zmrdy, kterým je potřeba prošlápnout ksicht, tak bych chtěl vzkázat křesťanům z KDU-ČSL, že když jsem v sobě takovou lásku k bližním dokázal objevit já, jistě to zvládnou taky.

Určitě jsou lepšími křesťany než Kvapil (foto z natáčení mého filmu Všechno bude fajn, kde spolu protestují gayove,muslimky),


 20471

Zaujatí čeští poslanci

30. 6. 2023 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty



Vždy, když se společnost snaží jít rychle kupředu, bývají odpůrci pokroku obzvlášť hlasití. Tato skutečnost vyšla najevo v českém parlamentu ve čtvrtek 29. června. Po krátké přestávce se horní komora parlamentu opět zabývala rovností manželství. Projednával se však i rozporuplný návrh zákona (který chce definovat manželství jako výlučnou vazbu muže a ženy). Oba návrhy zákonů budou znovu projednány: V (opakovaném) prvním kole byl první schválen 68 hlasy, druhý 86 hlasy.

 20471

Biased Czech MPs

30. 6. 2023 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty



Whenever society tries to move rapidly forward, the opponents of progress tend to be especially loud. This fact came to light in the Czech Parliament on Thursday 29 June. After a short break, the parliamentary upper chamber was dealing with marriage equality again. However, the contradictory law bill (which wants to define marriage as an exclusive man-woman bond) was being discussed as well. Both law bills are going to be reopened: In the (repeated) first round, the former was approved by 68 votes, the latter by 86 ones.

 19655

Děti manželství pro všechny potřebují

30. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Fascinuje mě, jak se odpůrci manželství pro všechny stále ohánějí zájmy dětí. Žádným dětem takové manželství neublíží, ale mnoha dětem může pomoci. Rozhodně může pomoci dětem, jejichž rodiče jsou stejnopohlavní pár.

5973

Realita je společná všem, právě proto, že není intelektuálně uchopitelná

30. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Když tak čtu články Matěje Metelce nebo Bohumila Kartouse o zmatku v politických postojích dnešní doby, říkám si, že bych se v tom sám přestal orientovat, ve všech těch různých -ismech a intelektuálních pozicích, pokud bych neměl oporu v konkrétním myšlení o společnosti a dějinách a v hledání praktických důsledků postojů a myšlenek.

 20469

Poslední návštěva na poště v Kaprovce

30. 6. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta

Poslední návštěva na poště v Kaprovce. Jsem zvědavý co tam bude místo ní. Slavonic Art? Czech Glass? Trdelník? Zaměstnanci, podle toho co jsem zaslechl, všichni propuštění, lidi i instituce (kterých je v okolí požehnaně), odkázaní na hlavní poštu v Jindřišské. Zatím, než se prodá, píše Matěj Metelec.

Poslední návštěva na poště v Kaprovce. Jsem zvědavý co tam bude místo ní. Slavonic Art? Czech Glass? Trdelník? Zaměstnanci, podle toho co jsem zaslechl, všichni propuštění, lidi i instituce (kterých je v okolí požehnaně), odkázaní na hlavní poštu v Jindřišské. Zatím, než se prodá.

Zmizení pošty coby služby, využívané místními, je krom jiného další krok k turistifikaci Kaprovy ulice a centra vůbec. Smutně mi připomíná zánik knihkupectví Fišer, na jehož místě už dlouho straší zbytek posh restaurace Hanzu - v rekonstrukci? dekonstrukci? netuším -, vlastně případné memento toho, jak jsme ke kvalitě svého životního prostoru necitliví a vůbec v tomhle směru blbí.

K tomu:

30679

Zpravodajská výhoda Američanů

30. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Spojené státy opět věděly mnohem dříve než ostatní, jaké dramatické události se v Rusku odehrají. Vybraní politici byli o Wagnerových plánech informováni již v polovině června. Nyní Washington oficiálně zaujímá stanovisko – a tajně reaguje na jiné úrovni, upozorňuje Stefanie Bolzenová.

 18992

Co si v Číně myslí o nezávislosti Jakutska

30. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Před konferencí, jíž se účastní představitelé Sachy (Jakutska) a Číny, čínští analytici tvrdí, že v Saše je touha po nezávislosti rozšířená, ale Rusko ji nikdy nedovolí - vzhledem k významu republiky pro ekonomické a geopolitické cíle Moskvy.

 20438

Rusko 2023: Nedokončená vzpoura

30. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Prigožinova vzpoura není "konec historie, ale její začátek", říká Kirill Rogov. Vzpoury, dokonce i když selhaly, velmi často v historii bývají předzvěstí a počátkem procesu, který vede více či méně rychle k revoluci, puči nebo občanské válce.

 19475

Británie: Odvolací soud rozhodl, že rozhodnutí britské vlády posílat uprchlíky do Rwandy je nezákonné

30. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Rishi Sunak oznámil, že vláda bude usilovat o odvolání u Nejvyššího soudu.

Soudci odvolacího soudu rozhodli, že je nezákonné posílat žadatele o azyl do Rwandy k vyřízení jejich žádostí, a to v rozsudku, který přináší potenciální úder kladivem vládní politice.

Rozhodnutí následuje po čtyřdenním dubnovém slyšení proti rozhodnutí Vysokého soudu z prosince loňského roku, podle něhož by bylo zákonné posílat některé žadatele o azyl, včetně lidí připlouvajících na malých člunech, do Rwandy k vyřízení jejich žádostí místo toho, aby se jejich žádostmi o útočiště zabývali ve Spojeném království.

Nyní soud rozhodl, že kvůli nedostatkům ve rwandském azylovém systému existuje reálné riziko, že lidé odeslaní do Rwandy budou vráceni do svých domovských zemí, kde jim hrozí pronásledování nebo jiné nelidské zacházení, i když ve skutečnosti mají oprávněný nárok na azyl.

Británie: Vyšetřování dospělo k závěru, že operace britské tajné policie proti levicovým skupinám byly nezákonné

30. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Myslel jsem si, že nevinné občany špehovala pouze za komunismu StB. Mýlil jsem se. Ale StB, na rozdíl od britských tajných policistů, neměla sexuální styky se svými obětmi, které špehovala. (JČ)

Zpráva uvádí, že policisté shromažďovali údaje o sexualitě a bankovních účtech aktivistů a operace měly být ukončeny

 
Tajné operace britské policie zaměřené na infiltraci levicových skupin v 70. a počátkem 80. let 20. století nebyly oprávněné a měly být rychle ukončeny, konstatoval penzionovaný soudce, který vedl veřejné vyšetřování.

V kritické zprávě zveřejněné ve čtvrtek sir John Mitting konstatoval, že tajní policisté shromažďovali "zarážející a rozsáhlé" množství informací o osobním životě politických aktivistů, například o jejich plánech na dovolenou, sexualitě a bankovních účtech.



29730

V ruských nemocnicích začnou "léčit" homosexualitu

30. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Od 1. července se na neuropsychiatrických odděleních a poliklinikách v Rusku objeví kanceláře sexuologů, ve kterých budou lékaři pomáhat lidem "trpícím duševními poruchami spojenými se sexuálním vývojem a orientací".

14765