Nancy Pelosiová přistála na Tchaj-wanu uprostřed rostoucího napětí s Čínou

2. 8. 2022

čas čtení 5 minut
 

Návštěva americké političky zřejmě vyvolá kroky čínské, tchajwanské a americké armády  

Nancy Pelosiová přistála na Tchaj-wanu na kontroverzní návštěvě tohoto samosprávného ostrova a nabídla "neochvějný závazek" podporovat jeho demokracii v době, kdy se již tak zvýšené napětí s Čínou stupňuje.

Letadlo předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA přistálo v úterý kolem 22:45 místního času na letišti Songshan v Tchaj-peji. Přivítal ji ministr zahraničí Joseph Wu a zástupkyně USA na Tchaj-wanu Sandra Oudkirková. Ve středu ráno se má Pelosiová setkat s prezidentkou Tsai Ing-wen.

 

Čína, která považuje Tchaj-wan za své území, opakovaně varovala, že v případě návštěvy Pelosiové zavede "odvetná opatření" a uvedla, že její armáda "nebude nečinně přihlížet".

Předsedkyně amerického arlamentu krátce po svém příjezdu v příspěvku na Twitteru uvedla, že návštěva je poctou "neochvějnému závazku USA podporovat živou tchajwanskou demokracii".

"Americká solidarita s 23 miliony obyvatel Tchaj-wanu je dnes důležitější než kdy jindy, protože svět stojí před volbou mezi autokracií a demokracií," uvedla.

"Naše návštěva je jednou z několika delegací Kongresu na Tchaj-wanu - a v žádném případě není v rozporu s dlouhodobou politikou Spojených států."

V článku předsedkyně Sněmovny reprezentantů, který po jejím přistání zveřejnil deník Washington Post, se uvádí, že Peking zvýšil napětí ve vztazích s Tchaj-wanem a "tato živá a silná demokracie - [...] hrdě vedená ženou, prezidentkou Tsai Ing-wen - je ohrožena". Článek se rovněž zmiňuje o krocích Číny v Hongkongu, Tibetu a o genocidě vůči Ujgurům.

Ještě než Pelosiová opustila ranvej, čínské ministerstvo zahraničí zuřivě zveřejňovalo příspěvky na internetu. "Čína se rozhodně staví proti separatistickým krokům směřujícím k "nezávislosti Tchaj-wanu" a proti vměšování vnějších sil," uvedla mluvčí ministerstva Hua Chunying.

"Spojené státy by se měly vzdát jakýchkoli pokusů hrát tchajwanskou kartu."

Čínské státní sdělovací prostředky zároveň informovaly, že přes průliv přelétají stíhací letouny Su-35 PLA.

Již dříve v úterý Hua obvinila USA z "bezohlednosti" a uvedla, že budou "pohnány k odpovědnosti a zaplatí cenu za poškození svrchovanosti a bezpečnostních zájmů Číny".

Zdá se, že tato návštěva vyvolala vysoký stupeň vojenských manévrů a příprav mezi čínskou, tchajwanskou a americkou armádou.

Čínská lidová osvobozenecká armáda (PLA) údajně přesunula několik válečných lodí a letadel do blízkosti střední linie - neoficiální hranice mezi Čínou a Tchaj-wanem v Tchajwanském průlivu. Podle četných příspěvků na sociálních sítích také projely desítky tanků a dalších obrněných vozidel čínským pevninským městem Sia-men, které se nachází pouhých 5 km přes vodu od tchajwanského odlehlého ostrova Kinmen.

Tchajwanské ministerstvo obrany údajně zvýšilo vojenskou pohotovost na následující čtyři dny a varovalo, že v reakci na "nepřátelské hrozby" náležitě zvýší své síly. V prohlášení uvedlo, že má "odhodlání, schopnost a důvěru" zajistit národní bezpečnost Tchaj-wanu, a vypracovalo různé blíže nespecifikované plány pro případ nouze.

Agentura Reuters  uvedla, že čtyři americké válečné lodě, včetně úderné skupiny letadlových lodí vedené lodí USS Ronald Reagan, byly umístěny ve vodách východně od ostrova na "rutinních" místech.

Řada analytiků uvedla, že nepřátelský vojenský akt ze strany Číny je nepravděpodobný, ale že reakce pravděpodobně bude silnější než všechny předchozí  v posledních letech. Někteří z nich, včetně vysoce postavených tchajwanských představitelů, kteří hovořili pod podmínkou zachování anonymity, očekávají, že k jakémukoli významnému aktu dojde až po odjezdu Pelosiové, aby se předešlo konfrontaci s americkou armádou.

Poznamenali také, že reakce by mohla zahrnovat trestná hospodářská opatření. V úterý čínské úřady oznámily náhlý zákaz dovozu zboží více než 100 tchajwanských potravinářských společností, což bylo interpretováno jako akt odplaty za očekávanou návštěvu Pelosiové. Zákaz dovozu je obchodní nástroj, který Čína často používá ve dvoustranných sporech.

Očekává se, že se Pelosiová ubytuje v hotelu Grand Hyatt na okraji města Tchaj-pej, než se ve středu ráno setká s Tsai. Tato zastávka nebyla ohlášena a nebyla zařazena do oficiálního itineráře jejího asijského turné, které zahrnuje Singapur, Japonsko, Malajsii a Jižní Koreu.

Tchaj-wan provádí balancování na hraně zachování bezpečného statusu quo s Čínou a zároveň pečuje o mezinárodní vztahy. Představitelé Tchaj-wanu nechtěli očekávanou návštěvu před příjezdem Pelosiové komentovat, pouze uvedli, že návštěvy zahraničních přátel Tchajwan vždy vítá.

Pelosiová je jen poslední z dlouhé řady zahraničních delegací, které v posledních letech navštívily Tchaj-wan, ale Peking se výrazně ohradil proti jejímu vysokému postavení  předsedkyně Sněmovny reprezentantů a zřejmě nevěřil, že dělba moci v USA znamená, že Biden nemá pravomoc jí nařídit, aby nejezdila.
 
Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5024

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2022