Do Ruska se vrací černý trh s valutami

3. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Kdykoli vláda přijme opatření ke zvýšení směnného kurzu své měny nad rámec toho, co trh považuje za odpovídající hodnotu, některé podnikavé duše najdou způsoby, jak obejít její opatření - pokud mají peníze v jedné měně, kterou chtějí vyměnit za měnu jiné.

Na konci sovětských časů a v 90. letech 20. století to sestávalo z černého trhu. Na ten Rusové přinášeli fyzickou měnu dealerům, kteří ji vyměnili za měny, jež chtěli, a vzali si poplatek - což byl proces, který byl označován jako černý nebo šedý trh. Nyní byl tento systém aktualizován.

Místo toho, aby se s někým setkali na ulici, se však Rusové s penězi na výměnu nad limity, které ruský stát povoluje, obracejí k internetu, kryptoměnám a dokonce k islámským bankovním postupům, aby tato omezení obešli. To umožňuje směňovat mnohem větší částky bez toho, aby je úřady mohly sledovat.

Ruský bankovní systém se nepochybně bude snažit tyto kanály zablokovat; ale jejich existence zdůrazňuje něco důležitého: Směnné kurzy rubl-dolar a rubl-euro, které Kreml s takovou hrdostí hlásí, jsou umělé. Pokud by tomu tak nebylo, Rusové by si nedělali tolik problémů a neriskovali.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5222

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2022