Většina ukrajinských uprchlíků v Česku žije v nevyhovujících podmínkách

2. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jsem velmi rád, že navzdory chvástání premiéra Fialy, jak by se měly jiné země od nás učit zvládání ukrajinské migrace, někdo věnuje také pozornost tomu, jak se ukrajinští uprchlíci u nás skutečně mají.

Nedávno se ukázalo, že tři čtvrtiny z nich mají vážné finanční potíže, což k mému zděšení nevzbudilo žádnou veřejnou debatu, jak jim pomoci. Člověk by čekal, že když teď máme tu správnou vládu, která se pyšní tím, jak stojí na straně Ukrajiny, jak pomáhá a jak je prozápadní, že dojde k obrovskému skandálu a veřejnému tlaku na zodpovědné politiky. A ono nic. Co ti uprchlíci budou dělat za měsíc, za půl roku, jaké budou mít Vánoce?

 

Místo toho se právě dozvídáme z dalšího výzkumu, že ukrajinští uprchlíci u nás většinou bydlí v nevyhovujících podmínkách. Často nemají ani vlastní sociální zařízení nebo dokonce nemohou svobodně vycházet a přicházet. Pouze čtvrtina ukrajinských uprchlíků u nás žije ve standardním bydlení s dostatečnou obytnou plochou a vlastním sociálním zařízením. Stojí za to připomenout, že naprostá většina ukrajinských uprchlíků jsou matky s dětmi.

Cituji ze zprávy prestižní sociologické agentury PAQ Research:

Pouze čtvrtina ukrajinských uprchlíků v Česku žije ve standardním bydlení s dostatečnou obytnou plochou a vlastním sociálním zařízením, uvádí průzkum. Téměř polovina běženců bydlí v bytech a domech, které nedosahují kvality standardního bydlení, a asi třetina jich zůstává v nebytových zařízeních, mezi které patří hlavně hotely a ubytovny. V ubytovnách je 16 procent uprchlíků a v hotelech devět procent.“

Celá zpráva zde:

Průzkum: Uprchlíci z Ukrajiny žijí v malých bytech, hotelech a ubytovnách (ceskenoviny.cz)



1
Vytisknout
5413

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2022