Chování mužů v mocenských pozicích

27. 5. 2021 / Marie Heřmanová

čas čtení 2 minuty
Je smutné, pokud se v aktuální debatě okolo kauzy Feri pořád objevuje názor, že motivací jít s těmito věcmi ven může být to, že je před volbami, že on je politik, v pozici moci a nějak zajímavý a že toto je motivace ho obvinit a kdyby byl no name týpek, tak by se to nestalo, atd. atd. Jenže ono je to naopak - muži v pozici jako je Dominik Feri prostě mají dojem, že automaticky mají na něco právo a že je opravňuje k takovému chování.

Mě nikdy nenapsal divnou, nechutnou, či přímo obtěžující zprávu no name kluk, známej, random týpek z internetu. Pár takových zpráv či jednostranných konverzací jsem bohužel zažila a vždycky je začal někdo, kdo byl mediálně známý, slavný, chcete-li a většinou někdo spojený s politikou. Náhoda? Nemyslím si. 

Muži v pozici moci prostě na rozdíl od random týpků té moci zneužívají. A PRÁVĚ PROTO je pro oběti složitější jít s tím ven, bránit se, vůbec dokázat, že se něco dělo. Co tím chci říct - ne, ty obvinění tu nejsou proto, že Feri je slavnej a politik, takže z toho někdo něco má, když ho obviní. Feri se evidentně chová predátorsky, protože mu to jeho pozice umožňuje a protože jeho pozice zároveň zabraňuje jeho obětem se efektivně bránit.

A obecně ta představa, že z toho může někdo něco mít je úplně mimo - ty holky z toho fakt nemají vůbec nic jiného než doživotní trauma. Osobně si vůbec neumím představit, že bych něco takového dokázala veřejně řešit právě proto, že se to týká veřejně známé osoby a shitstorm je nevyhnutelný. Čest a sílu všem, které to dokázaly a fakt doufám, že to bude k něčemu dobrý a neskončí to u nesmyslných "Twitter wars" zacyklených na argumentu výše ("je slavnejslavný, tak se to hodí").

1
Vytisknout
8016

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021