Jak Severní Korea zneužívá berlínské a české univerzity k propagandě

31. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
Elitní severokorejská univerzita prosazuje údajná partnerství se západními instituce, včetně dvou německých. O partnerství však ve skutečnosti nemůže být ani řeči, informují Esther Feldenová a Nina Werkhäuserová.

Ti, které režim vybral ke studiu na Kim Ir-senově univerzitě v Pchjongjangu, patří k akademické elitě. Protože normálně režim udržuje kontakty svých poddaných s vnějším světem na minimu, o to více překvapí, že anglický web zmiňuje partnerství s desítkami zahraničních škol, včetně dvou německých.

Nicméně mnohé ze zmíněných akademických institucí nechtějí být se sevekorejskou univerzitou nijak spojovány. Některé z nich, včetně uznávané Humboldtovy univerzity v Berlíně, uvádějí, že dělají vše pro to, aby ze severokorejského webu zmizely, ale až dosud jim nikdo na žádost neodpověděl. Stejně tak nepřišla ani reakce na dotazy Deutsche Welle.

Vzhledem k tomu, že sankce OSN zakazují vědeckou spolupráci s KLDR kvůli zabránění šíření citlivých informací týkajících se zbraní hromadného ničení, mají "partnerské" školy dobrý důvod se bránit.

Každá univerzita, která pozve akademiky nebo studenty z KLDR, porušuje přísné sankce. Panel expertů OSN k Severní Koreji varoval, že dokonce i přístup k internetu nebo knihovně může stačit k získání klíčových informací. Panel také požádal údajně partnerské univerzity severokorejské instituce o oficiální vyjádření, které bude zařazeno do jeho pravidelné výroční zprávy.

Podle Humboldtovy univerzity spolupráce zřejmě existovala před rokem 1990, během existence NDR. Složitější je to se západoberlínskou Freie Universität, kde se korejská studia v posledních letech stala mimořádně populární. Vedoucí katedry skutečně v září 2018 odcestovala do Pchjongjangu, kde jednala o spolupráci.

Poté v lednu 2020 tucet studentů germanistiky z Kim Ir-senovy univerzity odjelo do Berlína zlepšit své jazykové znalosti. Experti předpokládají, že šlo o přísně vybrané příslušníky elity. Zůstali v Německu tři týdny, takže měli spoustu času poznat hostující univerzitu.

Ta tvrdí, že akce byla plně kompatibilní se sankcemi OSN, protože hostující studenti neměli přístup k žádným technologiím - ani k intranetu, ani k jiným elektronickým zařízením. Vše psali ručně.

Panel s hodnocením univerzity souhlasí.

Avšak přesto: Je moudré, aby prestižní německé univerzity kooperovaly s diktátory? I jazykové kurzy poskytují diktatuře prestiž a lze je zneužít k propagandě.

Byly to české bezpečnostní služby, kdo odhalil údajnou spolupráci Karlovy univerzity s pchjongjangskou institucí. Mluvčí UK sdělil, že žádná spolupráce neexistuje a univerzita žádala bez výsledku o odstranění svého jména z webu severokorejské instituce.

Podrobnosti v němčině: ZDE

1
Vytisknout
4789

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2021