Írán stále touží po jaderných zbraních

31. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
Smlouva JCPOA měla prodloužit časový rámec pro íránský technologický průlom na více jak rok, avšak akviziční aktivity vyvolávají nové otázky ohledně toho, zda nepřiznané a neobjevené aktivity nepřiblížily íránský režim k cíli mnohem výrazněji, než si svět připouští, napsal Tom Ridge.

Nejméně tři evropské zpravodajské služby nedávno varovaly, že íránský režim byl vloni zapojen do akvizičních aktivit, které by mohly urychlit jeho vývoj zbraní hromadného ničení. Zprávy o těchto zjištěních vyšly najevo v citlivý čas, kdy ve Vídni pokračují jednání o potenciální obnově jaderné dohody, od níž USA odstoupily v roce 2018. Tato jednání mohou nyní být komplikovaná kvůli zvýšené pozornosti věnované otázkám ohledně jaderných ambicí íránského režimu.

Německá, nizozemská a švédská zjištění indikují, že íránský režim se opakovaně pokoušel kultivovat obchodní kontakty za účelem získání vybavení a technického vědění, které lze použít k jaderným aktivitám a vývoji zbraní hromadného ničení.

Někteří omlouvači Teheránu tvrdí, že íránský jaderný program je mírový, protože nejvyšší vůdce Alí Chameneí vydal fatvu označující jaderné zbraně za odporující islámu. Ale spolehlivost a praktický dopad tohoto ediktu byly zpochybněny, když entity jako Národní rada íránského odporu (NCRI) tvrdí, že pravděpodobným účelem fatvy bylo poskytnout režimu krytí, aby mohla nerušeně obohacovat uran a nakupovat technologie, než se vrhne na jaderné zbraně.

V únoru íránský ministr zpravodajských služeb Mahmúd Aláví prohlásil: "Fatva zakazuje výrobu jaderných zbraní... ale pokud tlačí Írán v těchto směrech, není to jeho chyba. Vinu ponesou ti, kdo tlačili Írán tímto směrem."

Ve světle tohoto postoje není pochyb o tom, že když Aláví pronášel tyto poznámky, věděl o tom typu aktivit, které v roce 2020 identifikovaly německé, nizozemské a švédské zpravodajské agentury. Švédská zpráva uvádí, že Írán "provádí průmyslovou špionáž, která je hlavně zaměřena na švédský vyspělý průmysl a švédské výrobky, které lze použít v programech vývoje jaderných zbraní. Írán do této oblasti investuje značné zdroje a některé z nich jsou využity ve Švédsku".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5426

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2021