Írán: Konzervativci zakázali prezidentskou kandidaturu všem hlavním centristům

28. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
Íránská Rada strážců diskvalifikovala všechny hlavní umírněné kandidáty z prezidentských voleb, čímž otevřela cestu jednostranné soutěži a očekávatelnému vítězství zastánce tvrdé linie, šéfa justice Ibrahíma Raisiho.

To jak daleko zašla rada v zadušení prezidentských nadějí předních centristů šokovalo dokonce i mnohé zastánce tvrdé linie.

Po takřka desetidenních jednáních dvanáctičlenný orgán ultrakonzervativních kleriků a právníků přišel se seznamem sedmi kandidátů vybraných z takřka 600 registrovaných kandidátů. Na seznamu chybí i bývalý dlouholetý šéf parlamentu Alí Laridžání, který začínal jako konzervativec a nyní je poradcem nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

Rada strážců normálně předkládá jen velmi obecné vysvětlení vyloučení kandidátů. Vyloučení Laridžáního je široce vykládáno jako krok k zajištění vítězství zastánce tvrdé linie Ibrahíma Raisiho. Tento klerik v roce 2017 prohrál se současným prezidentem Rúháním, ale zůstává jako nikdo jiný blízký nejvyššímu vůdci a těší se jednohlasné podpoře vlivných Revolučních gard.

Ze sedmi finálních jmen zveřejněných radou pět patří konzervativcům, zatímco zbývající dvě centristům: Šéfovi centrální banky Abdalnásiru Himmatímu a bývalému guvernérovi Mohsenu Mer-Alizádihovi. Nikdo z nich nepatří na seznam upřednostňovaných kandidátů reformistického tábora, který především doufal, že sítem projde současný viceprezident Išak Džahandžiri.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4474

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021