Ministerstvo nespravedlnosti a vláda střetu zájmů

28. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Foto: Alan Levine/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution 2.0 Generic.

Ministryně Benešová se z titulu současné funkce postavila za daňového podvodníka, jehož v minulosti hájila jako advokátka. Zařadila se tak na stále delší seznam členů Babišova kabinetu, kteří by měli neprodleně odejít.

Benešová má i bez poslední kauzy "zásluhy": V kauze Vrbětice spolu s Milošem Zemanem rozšiřovala dezinformace o vyšetřování, kterých obratem využila putinská propaganda k napadání České republiky, a soustavným nátlakem a snahou o perzekuci vyštvala z úřadu bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

V případě právě zmíněných prohřešků se jedná o osobní pochybení MB. Nicméně pokud jde o kauzu poslední, ta ještě navíc odhaluje systémové pochybení. Osoba s minulostí advokáta neměla do takovéto funkce vůbec nastoupit, protože střet zájmů je u ní z principu nemožné vyloučit. Za to, že na návrh Hradu jmenoval do vlády právě Benešovou, ovšem nese hlavní odpovědnost Andrej Babiš. A ten má sám na kontě střet zájmů ještě závažnější než ona.

Jistěže logickou reakcí na odhalení pomoci Benešové daňovému podvodníkovi, pro nějž v minulosti pracovala, by bylo jedině okamžité odvolání z úřadu. To se ovšem nestane, protože Babiš si na hradní ministry ve své vládě obyčejně netroufne. Výjimku zaznamenáváme dosud pouze jednu - exministra zdravotnictví Arenbergera, který sám podváděl na daních v takovém rozsahu, že by ho nebylo možno dlouhodobě udržet ani jako šéfa komunálu v Horní Dolní.

Jestliže od Babiše nemůžeme čekat nic, co koaliční partner, ČSSD? Inu... Benešová je bývalou poslankyní této vládní strany - a lidé, kteří na rozdíl od předsedy Hamáčka nemusejí řešit vlastní osobní aféry, jako ministryně práce a sociálních věcí Maláčová, nanejvýš tak ještě usilovně propírají nyní již čistě soukromou aféru exposlance Feriho.

Takže upřímně řečeno, něco udělat může jedině volič. Třeba tím, že přestane poslouchat kecy o tom, jak je strašně důležité být "levicový" (ČSSD je populisticky národovecká, KSČ(M) autoritářsky konzervativní...) nebo "pravicový" - a začne strany dělit na ty, které vykazují samočistící schopnosti - a pak na ty, které si politický póvl, jaký by kvůli svým aférám ještě před deseti lety nemohl působit ve veřejné funkci a byl by nucen bez řečí odstoupit, staví do čela a nábožně se mu klaní.

Právě to - vedle účtů za pandemii - by se mělo stát hlavním tématem podzimních voleb.

2
Vytisknout
8598

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021