Dvakrát rozvedený Boris Johnson se oženil se svou milenkou, v katolické katedrále. Katolíci se ptají: Jak je to možné?

31. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
Foto: Westminsterská katedrála v Londýně

Boris Johson se  o víkendu tajně oženil se svou milenkou Carrie Symondsovou, proslulou tím, že drsně prosazuje svůj politický vliv v premiérském úřadě v Downing Street a určuje, kdo tam má pracovat. Svatba se konala ve Westminsterské (katolické) katedrále v Londýně, protože Symondsová "je katolička".

Boris Johnson se však loni v listopadu rozvedl se svou druhou manželkou Marinou Wheelerovou, kterou opustil, když onemocněla rakovinou. V roce 1993 se rozvedl se svou první manželkou Allegrou Mostyn-Owenovou. Johnson měl během svého života totiž množství milenek a má s nimi pravděpodobně šest až osm nemanželských dětí, jejichž počet utajuje.

 
Potíž je, že katolická církev nedovoluje nový sňatek, pokud rozvedený manželský partner je ještě naživu. Řada katoliků se  tedy dost rozhořčeně ptá, jak je možné, že Johnson dostal ke katolickému sňatku svolení, a tedy protekci.

Farář Mark Drew, kněz z Warringtonu, napsal na Twitteru: "Může mi někdo vysvětlit, jak je možné, že Boris Johnson, který odešel z katolické církve, když byl ve škole v Etonu, a je dvakrát rozvedený, se může znovu oženit v katolické Westminsterské katedrále, zatímcou já musím říkat praktikujícím katolikům, kteří chtějí druhý sňatek v kostele, že to není možné?"

Rektor kostela sv. Patla v Deptfordu, otec Paul Butler, napsal na Twitteru: "Vždycky jedno kanonické právo pro bohaté a jiné kanonické právo pro chudé."

Christopher Lamb, náboženský korespondent katolického časopisu The Tablet, se v rozhlase vyjádřil, že mnozí dospějí k názoru, že "pro pana premiéra prostě neplatí pravidla". "Lidi si budou říkat, jak je možné, že některým lidem je dovoleno mít sňatek v církvi a jiným ne?"

Katolická církev to vyřešila šalamounsky. Předchozí dva sňatky Borise Johnsona se nekonaly v katolickém kostele, takže vlastně neexistovaly, a Johnson tedy dosud nikdy nebyl ženat. Proto měl právo na tuto třetí svatbu v katolické katedrále.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

2
Vytisknout
6255

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2021