Stav klimatu: začátek roku 2021 je chladnější kvůli slábnoucímu atmosférickému fenoménu La Niña

3. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že po rekordně teplém roce 2020 bude letošní rok chladnější, což je způsobeno středně silným účinkem atmosférického fenoménu La Niña v druhé části loňského roku a na začátku letoška. La Niña má ochlazující efekt na klima. Nicméně rok 2021 bude téměř určitě patřit mezi 10 nejteplejších let v historii měření, informuje web carbonbrief.org.

Rok 2021 bude navzdory chladnějším teplotám stále v linii dlouhodobého trendu globálního oteplování, který svět zažívá od roku 1970. První čtyři měsíce letošního roku byly sedmé nejteplejší v historii měření – o něco chladnější, než jak tomu bylo za posledních šest let. Nicméně teploty mohou být o něco vyšší v následujících měsících, protože efekt fenoménu La Niña už zeslábl.

Globální teploty jsou v současnosti zhruba na úrovni projektované generací klimatických modelů, které jsou v souladu se zprávou Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) z roku 2013.

Arktický led je v současnosti na spodním konci svého historického rozsahu poté, co v loňském roce dosáhl druhé nejnižší hodnoty v dějinách měření. Antarktický let je v této části roku blízko normálu, co se týče období v letech 1979 až 2010.

Zatímco je v současnosti množství mořského ledu větší než v uplynulém roce, stále se jedná o dlouhodobý klesající trend.

Jak už bylo řečeno, první čtyři měsíce roku 2021 byly sedmými nejteplejšími prvními čtyřmi měsíci v historii měření. Takže jsou teplejší než první čtyři měsíce všech let před rokem 2015.

Efekt atmosférického fenoménu La Niña, který charakterizoval závěr roku 2020 a začátek roku 2021, už zeslábl, přičemž většina předpovědí zohledňující La Niñu předpokládá, že po zbytek letošního roku budou přetrvávat neutrální podmínky. Chladnější podmínky ale mohou přetrvávat i poté, co La Niña odezní. To znamená, že po zbytek roku bude většinou pravděpodobně mírně tepleji. Celkově budou meziroční teploty v roce 2021 vyšší než v prvních čtyřech měsících tohoto roku.


Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

 

1
Vytisknout
6304

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2021