Andrej Babiš vykročil směrem k SPD

4. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty
 

Premiér dnes (v pátek) ráno v Radiožurnálu vyslovil dvakrát slovo „cizáci“. Jednou to bylo v souvislosti s majiteli českého průmyslu, českých bank atd. Cizáci jsou tak Volskwagen nebo Société Générale. Druhá zmínka o cizácích byla spojena s migrací a konkrétně s turisty (zmiňme, že turistika v běžných dobách přináší do státního rozpočtu desítky miliard ročně). Turisté jako nositelé viru, turisté jako zamoření Česka nákazou.

Evropská unie byla vylíčena jako zlo, které nám nechce pomoci, ba škodí nám, tedy Andreji Babišovi. Zatímco jeho osobní přátelé, konkrétně Viktor Orbán a srbský prezident, nám díky vztahu k Babišovi poskytli vakcíny, Evropská unie to podle Babiše odmítla.


Stalo se to, čeho jsem se bál: původně výrazně prounijní Babiš poté, co narazil na právní stát a jasná pravidla solidarity, jaká platí v Unii, se rozhodl přiklonit k Viktoru Orbánovi. Zatím to ještě není tak úplně děsivé, neboť Babiš pořád drží BIS a pustil se do diplomatického sporu s Ruskem, kterého se svého času podle toho, co včera říkal Ondřej Soukup na ČRo Plus, zalekl i Karel Schawrzenberg, když byl ministrem zahraničí (podle Soukupa odmítl plán na drastické omezení ruské ambasády u nás za cenu stejného omezení české ambasády v Rusku s argumentem, že vztahy s Ruskem jsou pro nás příliš cenné – je jistě nutné zdůraznit, že pan Schwarzenberg byl v situaci dávno před anexí Krymu a neřešil případ Vrbětice). Nicméně Babiš se může začít posunovat směrem k SPD stále více.

Nabyl jsem dojmu, že hlavní motiv není marketing, ale osobní zklamání z Evropské unie. Může ale také jít o pokus získat Okamurovy voliče, nebo o pokus navázat s Okamurou a jeho hnutím předvolební blízkost, usnadňující povolební spolupráci. To, co Andrej Babiš kázal v Radiožurnálu, by pan Okamura mohl ihned podepsat. Zajásal by nad tím jistě i Miloš Zeman. A až na lamentování nad devadesátými lety by to bylo blízké i ODS.

Uvidíme, jak si to vyhodnotí obě prozápadní koalice. Nechají se piráti zahnat do kouta tím, jak je Babiš neustále obviňuje z „podpory migrace“? Uvidíme letos před volbami opět široký konsensus politické kampaně proti uprchlíkům a migraci? Podaří se Andreji Babišovi tímto tématem ovládnout politický diskurs v ČR? Uvidíme. Zatím zjevně testuje. Jeho situace, pokud jde o vývoj trendu preferencí a také o koaliční potenciál, je dosud spíše zoufalá. Pokud se mu podaří pomocí útoku na „cizáky“ růst a dominovat, můžeme všechny dosavadní předvolební průzkumy zahodit. Doufejme, že se to nestane. Nicméně po hluboké frustraci společnosti v důsledku pandemie lze očekávat, že téma nenávisti bude masami vděčně přijato. Cizáci. To je přesně to slovo.







1
Vytisknout
9133

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2021